E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarWall Street'te 'Sıfır Prim' dönemi---

Wall Street'te 'Sıfır Prim' dönemi

Wall Street'te 'Sıfır Prim' dönemi
21 Aralık 2010 - 08:21 borsagundem.com

Yılsonunun gelmesiyle Wall Street'te prim dönemi yaklaşırken, bu yıl gündemi sadece milyon dolarlık ikramiyeleri kimlerin alacağı meşgul etmiyor

New York Times 
Yılsonunun gelmesiyle Wall Street'te prim dönemi yaklaşırken, bu yıl gündemi sadece milyon dolarlık ikramiyeleri kimlerin alacağı meşgul etmiyor. Kimsenin üyesi olmak istemeyeceği 'Sıfır Çekenler Kulübü' asıl merak edilen konuyu oluşturuyor.
Aralarında çok miktarda orta seviye işlemci, bankacı ve aracılık işlemi gerçekleştiren görevlilerin bulunduğu 'Sıfır Çekenler Kulübüne' üye olan Wall Street çalışanları, bu sene hiç prim alamayacak. Bu, daha önceki dönemlerde ortaya atılsa, Wall Street'te hiç kimsenin inanmayacağı bir durum.
ABD'li araştırma şirketi Global Stage'ten Richar Stein konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu durum Wall Street'te büyük paniğe neden olacak... Herkes bunu konuşuyor ancak asıl olarak bunun kamuoyuna mal olmasından korkuyorlar. Bugünlerde bir Wall Street kurumunda prim ödemelerini düzenleyen biriminin başında olmak istemezdim" dedi.
ÜCRET TABANLARI ARTMIŞTI
Ancak diğer taraftan ikramiyesiz bir yıl birçok bankacı için sürpriz de olmamalı. Çünkü, 2008'deki finansal krizden sonra Goldman Sachs ve Citigroup gibi büyük kurumlar, 2009 ve 2010'da ücret tabanını büyük oranda yükseltmişti.
Örneğin, Goldman Sachs'taki direktörler için ücret tababı 300 bin dolardan 500 bin dolara, Morgan Stanley ve Credit Suisse'tekiler için ise 200 bin dolardan 400 bin dolara yükselmişti.
WALL STREET KÜLTÜRÜNÜ YIKIYOR
Bu sayede çalışanların yıllık geliri neredeyse primle birlikte kazanacakları miktara denk hale geldi. Ancak, bu yine de Wall Street'tekiler için moral bozucu bir durum. Yıllardır, Wall Street'te başarının primle değerlendiriliyor oluşu farklı bir kültürü de ortaya çıkarmıştı. Buna göre başarı ve prestij, verilen prim miktarı ile ölçülüyordu. Bu nedenle, ABD'nin finans merkezinde birçok bankacının haberi aldıklarında yüzünün asık olacağı oldukça muhtemel görünüyor.
'Sıfırcılar' ile uğraşmak karmaşık bir süreci de beraberinde getiriyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey bankacı, bu durumun 'tam anlamıyla bir baş ağrısı' haline geldiğini söyledi. Aynı bankacı, bazı çalışanların bu durum karşısında aşırı şekilde homurdanması üzerine, en azından onların moralini düzeltmek içini her birine 20 ile 25 bin dolar arasında prim verilebileceğini söyledi. 
CEO’LAR ALMAYA DEVAM EDECEK
Yıllık toplam gelirleri 250 bin ile 500 bin dolar arasında değişen 'Sıfırcılar' kulübüne üye olan çalışanlar primden yoksun kalsa da, daha üst seviyedeki CEO düzeyindeki yetkililer milyon dolarlarla ifade edilen primleri almaya devam edecek.
Örneğin, Bank of America'da çalışan bir bankacıya göre en üst düzeydeki direktörlerin prim miktarı 1 milyon doları bulması bekleniyor.
Wall Street'teki kurumlar, 2009'daki kadar olmasa da bu yıl de yine büyük miktarda kârlar elde etti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) piyasaya pompaladığı likidite ve finansal krizde toparlanma bu kârların elde yapılmasındaki en büyük etken oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)