E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te yılın en uzun rallisi---

Wall Street’te yılın en uzun rallisi

Wall Street’te yılın en uzun rallisi
11 Temmuz 2024 - 16:00 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün itibariyle 2024’ün en uzun rallisini gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi’nin 2024’ün 37. kez rekor kapanışına ulaşmasının ardından uzmanlar borsalara ilişkin temkinli de olsa iyimserliğini sürdürüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri geçtiğimiz gün ABD borsalarını yeniden tüm zamanların zirvesine taşıdı. Rallide ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yaptığı şahin açıklamalar da etkili olmadı.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 çarşamba günü tarihinde ilk kez 5.600 puanın üzerinde kapandı. Büyük teknoloji şirketlerine yönelik yeni talep endeksi kasım ayından bu yana kaydettiği en uzun ralliye sürükledi. Nvidia hisseleri gün içerisinde %2,5’in üzerinde yükseldi. Apple hisseleri ise 2023 boyunca %10 daha fazla yeni iPhone tedarik etmeyi hedeflediklerini açıklamalarının ardından tırmanışa geçti.

ABD Hazinesi tahvilleri 39 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil satışının ardından oldukça sabit kaldı. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar 2024’ün geri kalan döneminde FED’in iki kez faiz indirimini fiyatlıyor ve ilk faiz indiriminin eylül ayında geleceğine dair beklentilerse oldukça yüksek.

Wall Street tüketici fiyat endeksi verilerine hazırlanırken Powell FED’in faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun mutlaka %2’nin altına düşmesine ihtiyaç olmadığını açıkladı. Ancak FED Başkanı hâlâ yapılması gereken çok iş olduğunu da sözlerine ekledi. İşgücü piyasasının ‘önemli ölçüde’ soğuduğunu belirten Powell, FED bilançosunu daraltma konusunda izlenilebilecek iyi bir patika olduğunu belirtti ve ticari gayrimenkul piyasasının finansal istikrarı tehdit etmediğini sözlerine ekledi.

Bloomberg haberine göre Evercore Başkan Yardımcısı Krishna Guha konuyla ilgili açıklamasında, “Powell’ın ifadesinden çıkarılacak en önemli sonuç FED’in risk dengesine ilişkin değerlendirmesinin genel verilerle desteklendiği ve bu durumun devam etmesi halinde verilerin eylül ayında bir faiz indirimini sağlayacak şekilde iyileştiğidir” ifadelerine yer verdi.

S&P 500 Endeksi çarşamba günü %1 yükselerek üst üste yedinci gün artış gösterdi ve bu yıl 37. kez tüm zamanların zirvesine ulaştı. Altın ve gümüş madenciliği hisseleri FED’in faiz indirimi konusundaki tavrını gevşetmesiyle ralli yaptı. Banka hisseleri ise düşük performans gösterdi. Bloomberg kaynaklarına göre Google’ın ana şirketi Alphabet HubSpot firmasını satın alma girişimini rafa kaldırdı.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri iki baz puan düşüşle %4,28'e geriledi. İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill, faiz indiriminin zamanlamasının hâlâ "açık bir soru" olduğunu söyledi ve yatırımcılar ağustos ayında bir faiz indirimini değerlendirmeye sevk etti. Petrol fiyatları, ABD’de tatil döneminin benzin ve jet yakıtına olan talebi artırmasıyla yükseldi.

Nationwide Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett, “Piyasalar FED Başkanı Powell’ın ifadesi, TÜFE/ÜFE raporları ve bilanço sezonunun başlangıcı dahil olmak üzere bu haftaki yoğun veri akışına rağmen oldukça sakin kalıyor” yorumunda bulundu.

Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan ve temel enflasyonun daha iyi bir göstergesi olarak kabul edilen çekirdek TÜFE’nin haziran ayında ikinci kez %0,2 oranında artması bekleniyor. Bu rakam ağustos ayından bu yana art arda en düşük çekirdek enflasyon artışına işaret edecek ve bu hız FED yetkilileri için oldukça makul kabul ediliyor.

Bloomberg Economics'ten Anna Wong, "Haziran ayındaki TÜFE raporu, FOMC'nin enflasyon yörüngesine olan güvenini artırması gereken bir başka 'çok iyi' rapor gibi görünüyor. Rapor, FED’in eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması için gerekli zemini hazırlamalı” ifadelerine yer verdi.

Bu arada, bazı ticaret masaları, son zamanlarda piyasaya inen ürkütücü sakinlikten dolayı yatırımcıların potansiyel bir mola için hazırlanmaları gerektiğini söylüyor.

Citigroup'un ABD Hisse Senedi Alım Satım Stratejisi Başkanı Stuart Kaiser'e göre, opsiyon piyasası, S&P 500 Endeksi'nin perşembe günkü tüketici fiyatları raporunun ardından her iki yönde de %0,8 hareket edebileceğini düşünüyor. Bu tür bir hareket gerçekleşirse endeks 12 Haziran’dan bu yana görülen en keskin oynaklığa ulaşacak.

UBS Kürese Servet Yönetimi’nden Mark Haefele'ye göre, ABD'deki siyasi belirsizlik, FED Başkanı’nın yorumları ve ikinci çeyrek bilanço sezonunun başlamasıyla birlikte piyasa oynaklığı önümüzdeki günlerde ve haftalarda artabilir.

Gina Martin Adams liderliğindeki Bloomberg Intelligence stratejistlerine göre, 2022'den bu yana ilk kez, S&P 500 bilançoları sadece teknolojiye odaklanmayabilir. Stratejistlere göre bilanço sezonunun başarısı, hisse senetlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkaran büyük sermayeli teknoloji hisseleri dışındaki diğer hisselere bağlı olacak.

'Muhteşem Yedili' (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) hisseleri için tahminler sağlam kalışa da bilançoların ikinci çeyrekte yavaşlaması bekleniyor. Ancak stratejistler S&P 500'ün geri kalanının beş çeyrek sonrasında nihayet ilk kez yıllık büyümelerini kaydedebileceğini düşünüyor.

Bloomberg stratejistleri Muhteşem Yedili hisselerinin halihazırda zirveye ulaşmış olabileceğini, diğer S&P 500 hisselerininse uzun bir süre sonra ilk kez bilanço genişlemesi kaydedebileceğini öngörüyor.

Son bir haftada bir hisse yüzde 60 kazandırdı

 

ABD'de enflasyon düşüşe geçti

 

Wall Street’te endişe yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)