E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te zirvedekiler mutlu!---

Wall Street’te zirvedekiler mutlu!

Wall Street’te zirvedekiler mutlu!
02 Temmuz 2024 - 11:50 borsagundem.com

Kovid sonrası dünya ekonominin zirvesindekileri daha varlıklı hale getirdi. Ancak faiz artışlarından etkilenen ekonomik döngüye bağlı şirketlerse K şeklindeki toparlanmanın olumsuz etkilerini hissediyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024’ün ilk yarısı küresel borsa yatırımcıları için oldukça iyiydi. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yılın ilk yarısında temettülerin dışında %14,5 getiri sağladı. Borsa yatırımcıları yılın ikinci yarısına girerken ilk izledikleri veri ikinci çeyrek bilançoları olacak. Bununla birlikte birçok soru da cevaplanmayı bekliyor.

MarketWatch’un haberine göre, Wall Street boğaları ileriye dönük 12 aylık hisse başı kazanç (EPS) tahmini revizyonlarının güçlü olduğunun bunun da hisse senetlerine pozitif yansıması gerektiğini savunuyorlar. Ayı piyasasını savunanlarsa makro göstergelerin beklentileri kaçırdığını bunun da bilanço sezonunda hayal kırıklığına yol açacağını ve bilanço tahminleri için negatif bir dönemin yaklaştığını iddia ediyorlar. Ayrıca Hisse senedi fiyatları da oldukça genişledi. Pahalı hisse senetleri borsalar için bir engel oluşturabilir.

MW yazarı Cam Hui tüm bu argümanları ele alarak kimin haklı olduğuna dair ipuçlarını yakalamaya çalışıyor:

FactSet verilerine göre, ikinci çeyrek bilanço sezonuna bakıldığında, S&P 500'ün ileriye dönük 12 aylık EPS revizyonlarının güçlü bir şekilde pozitif olduğu görülüyor. Bu aynı zamanda pozitif temel momentumun yükselişi anlamına geliyor. Wall Street analistleri 2024 için %11,2, 2025 içinse %12,7 oranında, ortalamanın üzerinde EPS büyümesi bekliyor.

Öte yandan ünlü borsa yazarı Peter Atwater ABD ekonomisinin “K şeklinde” bir toparlanma sürecinden geçtiğini savunuyor.

Atwater’a göre servet sahipleri birdenbire çok daha fazlasına sahip olur hale geldi bu da olağanüstü bir zenginlik etkisini besliyor. Kovid sonrası ekonomide moda, seyahat, otomobil, emlak gibi tüm alanlardaki lüks tüketim için altın çağ yaşanıyor. Dolayısıyla LVMH gibi lüks tüketim şirketleri de tarihi zirvelere ulaşıyor.

Bu süreçte ekonominin en altındakilerin finansal varlıkları bu yükselişi kaçırmakla kalmadı. Aynı zamanda faiz oranlarının yükselmesiyle ciddi bir bedel ödedi. 2021’den bu yana gıda fiyatları %20’den fazla arttı. Otomobil kredisi oranları ABD’de neredeyse iki katına çıktı. Bugün ABD bankalarının çoğu kredi kartı bakiyesinden %25’in üzerinde ücret alıyor.

Tüm bu tablodan iki dikkate değer sonuç çıkıyor: En tepedekiler yarın yokmuş gibi harcıyor ve alttakiler günü kurtarmak için mücadele ediyor.

Casey’s General Stores CEO’su Darren Rebelez konuyla ilgili açıklamasında, “Üst gelirli tüketicilerde oldukça tutarlı davranışlar görüyoruz. Normalde olduğu gibi satın almaya devam ediyorlar” dedi.

Philips 66 CEO’su Mark Lashier ise, “Sanırım gördüğümüze inandığımız şey, neredeyse çatallanmış bir ekonomi üzerinde bir miktar etki yaratıyor. Bence bu odadaki çoğu insan ekonomi ve neler olup bittiği hakkında oldukça iyi hissediyor. Ancak bana kalırsa eğer ekonomide işçi sınıfının alt ucuna daha yakınsanız, her gün mortgage kredinizi nasıl karşılayacağınız, daha yüksek sigorta maliyetlerini nasıl ödeyeceğiniz, her gün masaya nasıl yemek getireceğiniz konusunda seçimler yapmak zorunda kalırsınız. Dolayısıyla daha zor seçimler yapmak zorunda kalıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Coca-Cola CEO’su James Quency de benzeri bir şekilde, “ABD'de gelir yelpazesinin alt ucundaysanız, enflasyon baskısı altındasınız demektir. Bu baskının geldiğini de fast-food restoranlarında ve müşteri sayısının fazla olduğu veya market sepetlerinin derinliğinin baskı altında olduğu bir dizi alanda görebilirsiniz. Tabii ki bunun sonucunda satın alınabilirlik arayan davranışlarda bir baskının ortaya çıktığını görürsünüz” açıklamasında bulundu.

Tüketici odaklı şirketler ekonominin dibindekileri etkileyen enflasyona fiyatları düşürerek ve hacim büyümesine odaklanmaya öncelik vererek yanıt verdi. McDonald’s ve bir dizi rakibi 5 dolarlık ünlü menüsünde indirime gitti. General Mills bilanço çağrısı sırasında hacim büyümesini sürdürmek için kupon uygulamasını artırdığını açıkladı.

Yukarıdan aşağıya ekonomik göstergelerin beklentileri geçip geçmediğini ölçen Citigroup Ekonomik Sürpriz Endeksi (ESI), en son 2022'de görülen seviyelere kadar zayıfladı. Söz konusu tablo, Wall Street analistlerinin iyimser aşağıdan yukarıya bilanço beklentileriyle doğrudan çelişen ekonomik büyüme görünümündeki yavaşlamanın bir göstergesidir. Bu karanlık tablonun ardındaki iyimser gösterge ise, ESI'ın tahvil getirileriyle hisse senetleri arasında kabaca bir korelasyon göstermesi. Dolayısıyla tahvillerin daha düşük getirile sağlaması hisse senedi fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir.

Enflasyon baskısının hissedildiğine dair anekdot niteliğindeki kanıtlar ABD Merkez Bankası (FED) için de iyi haber niteliğinde. Piyasalar bu yıl eylül ayındaki ve aralık ayındaki FOMC toplantısında FED’in iki kez çeyrek puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesini bekliyor.

Hisse senetleri aşırı mı değerlendi?

Borsalara dair bir diğer endişe ise hisse senedi fiyatları. 5 yıllık fiyat kazanç ortalaması (F/K) 19,2 ve 10 yıllık F/K oranı 17,8 olan S&P 500 Endeksi 21,0’lık bir ileriye dönük F/K oranıyla işlem görüyor. Bu oran tarihsel seviyelerin çok üzerinde. Ayrıca söz konusu rakamlar F/K oranı ile enflasyon oranının 20’yi aşması halinde borsanın aşırı değerlendiğini belirten 20 Kuralı’nı da oldukça aşıyor.

Yatırımcılar, ikinci çeyrek bilanço sezonu yaklaşırken bir dizi zorlukla karşı karşıya. Aşağıdan yukarıya EPS tahmin revizyonları güçlü olsa da, yukarıdan aşağıya ekonomik açıklamalar zayıf kaldı. Ayrıca, ileriye dönük F/K değerlemeleri daha da yükselirse bu durum hisse senedi fiyatları için ters rüzgarlar yaratabilir.

MW yazarı Hui ABD borsalarındaki koşulları orta vadeli ekonomik döngünün genişlemesinin özellikleri olarak okuyor. EPS beklentiler biçimindeki temel momentumu kısa vadeli eğilimler yönlendiriyor. Zira uzun vadede önemli olan ancak kısa vadede çok az etkisi olan hisse değerleri yatırımcıların ne kadar para kaybedebileceğini söyler. Hui momentum pozitif kaldığı sürece ABD hisse senetlerinin yükselişine devam edebileceğini öngörüyor.

Altında 'Powell' ışığında yatay seyir! İşte fiyatlar

 

Hedge fonlar teknoloji hisselerindeki satışı hızlandırdı

 

Silvergate Capital'a 63 milyon dolarlık ceza

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)