E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?---

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?
12 Temmuz 2024 - 16:08 borsagundem.com

Wall Street endeksleri geçtiğimiz gün şok bir düşüşe maruz kaldı. Ancak uzmanlara göre düşük sermayeli şirketlerin yükselişe geçmesi uzun vadede borsalar için olumlu bir gelişme olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe günü piyasa trendlerinde dramatik bir değişim gördü. Kazanan ve kaybeden hisseler bir gün içerisinde yer değiştirdi. Ancak CNBC’nin haberine göre borsa rallisinin devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu şey tam da bu olabilir.

Tüm yıl boyunca bir zemin bulmakta zorlanan küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 perşembe günü %3’ten fazla arttı. Aynı gün dev çip üreticisi Nvidia’nın %5’ten fazla, Apple hisselerininse %2,3 düşmesiyle hem S&P 500 hem de Nasdaq Bileşik Endeksi geriledi.

Bespoke Investment Group bu tür bir bölünmenin ne kadar nadir olduğunu göstermek için X üzerinden iki kritik istatistik paylaştı.

Perşembe günü, Russell 2000'in %3'ten fazla yükseldiği ve S&P 500'ün düştüğü 1979'dan bu yana sadece ikinci gündü.

Aynı gün Nasdaq Bileşik Endeksi’nin Russell 2000’den %5 daha düşük performans göstermesi kayıtlardaki en büyük farkı işaret ediyor. Aradaki farkın %5 puanın üzerine çıktığı diğer tek zaman dilimi ise Pfizer’in bir Kovid-19 aşı denemesinden olumlu sonuç elde ettiğini paylaşmasının hemen ardından Kasım 2020’de görülmüştü.

Büyük endeksler ve birçok emeklilik fonu perşembe günkü piyasa değişiminden zarar görse de bu garip sonuçlar piyasanın geleceği için olumlu bir işaret olabilir. Borsalardaki son ralli büyük teknoloji hisseleri tarafından yönlendirildi ve bu da yatırım profesyonellerinin piyasaların daraldığı yönündeki eleştirilerine sebep oldu.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni CNBC’deki açıklamasında, “Bugün önemli bir gün. Bugün yatırımcıların Muhteşem Yedili hisselerinden piyasanın geri kalanına dönmeye başladığı gündür. Bu gidişatın S&P 500’ü aşağı çekmeye devam edeceğine inanmıyorum. Bana kalırsa bu kadar iyi performans gösteren güçlü hisse senedi oldukça endeksi yüksek tutacak yeterince para da olacaktır. Ancak S&P 493’ün yanı sıra küçük ve orta ölçekli hisse senetlerinde daha fazla getiri göreceğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Piyasalardaki bölünme perşembe günü haziran ayı ABD TÜFE verilerinin geçen ay düştüğünü ve geçen yıla göre yaklaşık %3 oranında arttığını göstermesinin ardından geldi. Enflasyon rakamları ABD Merkez Bankası’nın eylül ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair piyasalardaki güveni artırdı. FED Başkanı Jerome Powell bu hafta ABD Kongresi’nde verdiği ifadede faizleri uzun süre yüksek tutmanın ekonomiye zarar verebileceğinin farkında olduğunu söylemişti.

Borsa araştırmaları firması CFRA’nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall konuyla ilgili verdiği demeçte, “Yatırımcılar dönüşe geçti. Büyük sermayeli teknoloji şirketlerinden orta ve küçük sermayeli şirketlere ve gayrimenkullere atlıyorlar. Belki bir garanti değil, ancak yatırımcılar FED’in kesinlikle faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına ve faiz indirimlerinin bir resesyona tepki olarak gerçekleşmeyeceğini bekliyorlar” açıklamasında bulundu.

Tahvil piyasasındaki hareketlilik de bu görüşü destekler nitelikte. ABD Hazinesi tahvillerinin getirileri perşembe günü genel olarak düştü. Bu da ABD tahvili fiyatlarının yükseldiği anlamına geliyor.

Baird Yatırım Stratejisi Analisti Ross Mayfield, “Güvercin Powell beklentilerinin arkasında pozitif TÜFE verileri var. Tahvil faizleri büyük ölçüde düştü ve bir tür rotasyon ticareti yapılıyor. Ancak piyasanın büyük teknoloji şirketlerine yoğunlaşmasıyla ilgili sorun rotasyon ticaretinin yüzeysel düzeyde negatif gibi görünmesine sebep oluyor. Sanırım bugün bunun büyük bir kısmını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Son aylarda ABD ekonomisinin zayıfladığına dair de işaretler var. Yavaş bir ekonomik büyüme veya resesyon ortamı büyük şirketlere göre ekonomik açıdan daha hassas ve yerel odaklı olma eğilimindeki küçük sermayeli hisse senetleri için daha zor olacaktır.

Nvidia hisseleri neden düşüyor?

 

Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?

 

Tesla hisselerine 'Robotaxi' darbesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)