E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki satış dalgası Asya’ya da yayıldı---

Wall Street’teki satış dalgası Asya’ya da yayıldı

Wall Street’teki satış dalgası Asya’ya da yayıldı
02 Ağustos 2024 - 14:37 borsagundem.com

Amerikan borsalarındaki sert düşüşlerin ardından Asya piyasaları da günü negatif bitirdi. Japonya’nın Topix Endeksi 2016’dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin ve teknoloji firmalarının durumuna ilişkin endişeler arttıkça küresel hisse senetlerindeki satış dalgası da yoğunlaştı Japon hisse senetleri ülkedeki parasal sıkılaştırma beklentileriyle düştü ve küresel borsalardaki tabloyu daha da karanlık hale getirdi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre Avrupa borsalarında STOXX 600 Endeksi %1,7’nin üzerinde düşüşle işlem görüyor. Asya’da Japonya’nın Topix Endeksi %6,1 düştü ve 2016’dan bu yana en kötü işlem gününü geçirdi. Yen ise mart ayından bu yana en güçlü seviyesinde işlem gördü ve Japonya’nın ihracata dayalı ekonomisi üzerinde baskı oluşturdu. Güney Kore'den Hong Kong'a kadar diğer Asya borsalarında da hisselerde düşüş hakimdi. Güney Kore’nin yapay zeka çip üreticisi SK Hynix %10,6 değer kaybetti.

Bu arada ABD Hazinesi tahvili getirilerinde ise düşüş hakimdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günkü faiz kararının ardından faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin artmasıyla para politikalarına duyarlı 2 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri 14 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Vadeli işlemler yatırımcıları bu yıl FED’in yapacağı faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini ikiden üçe çıkardı.

Küresel borsalardaki satış dalgası ABD’de haftalık işsizlik başvurularının bir yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve imalatın daraldığını gösteren ekonomik verilerin ardından geldi. Teknoloji kaynaklı kayıplarsa hayal kırıklığı yaratan bilançolardan ve Intel ve Amazon gibi sektör devlerinden gelen zayıf sonuçlardan kaynaklandı. Yatırımcılar şimdiyse gün içerisinde açıklanacak aylık istihdam verilerine odaklandı.

Japonya'da yatırımcıları tedirgin eden şeyse, ülkenin merkez bankasının bu haftanın başlarındaki hamlesinin ardından faiz oranlarını daha da artırabileceği işaretleri. Para politikasından sorumlu eski bir icra direktörüne göre, Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki büyük politika değişikliği, ekim ayında başka bir faiz artırımını yüksek oranda olası kılıyor ve üç aylık artış potansiyelini artırıyor.

Bloomberg’ün haberine göre Singapur merkezli Straits Investment’ın Fon Yöneticisi Manish Bhargava, “Japon Yeni’nin son zamanlarda güçlenmesi ve teknoloji sektöründeki zayıflık Asya borsasını önemli ölçüde etkilemeye hazırlanıyor. Japon ihracatçılar denizaşırı kazançlarının değerini aşındırdığı için yenin daha fazla değerlenmesi karşısında özellikle savunmasız konumda” ifadelerine yer verdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi %3,6 geriledi ve üç yılı aşkın sürenin en zayıf performansını gösterdi. Endekste teknoloji ve sanayi şirketleri en çok kaybeden sektörler arasındaydı.

Teknoloji sektöründe ciddi bir ağırlığı olan Intel üçüncü çeyrekte yatırımcıları hayal kırıklığına uğratacağını bildirdi. Amazon ise analist beklentilerini kaçıran bir kâr öngördü. Her iki şirketin de hisseleri vadeli işlemler piyasalarında düştü.

ABD Hazinesi tahvilleri cuma günü itibariyle tekrar yükselişe geçti. 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri düşüşünü %4’ün altına çekti ve güvenli liman varlıklarına olan güçlü talebi yansıttı. 2 yıllık tahvillerin getirileri 2 baz puan düştü ve bir önceki günün 11 baz puanlık düşüşüne katkıda bulundu.

Japon Yeni rallisi üst üste dördüncü işlem gününde de devam etti ve paritede 1 dolar 149 yeni gördü. Sterlin İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz oranlarını düşürmesi ve ilerideki faiz indirimleri konusunda temkinli sinyal vermesiyle perşembe günü geriledi Bloomberg Dolar Endeksi ise sabit bir seyir izledi.

Yen'in son zamanlardaki yükselişinin yanı sıra, dünyanın 1 numaralı ekonomisinin sağlığına ilişkin yenilenen endişeler de Japon hisseleri üzerinde baskı oluşturdu.

Tokyo merkezli varlık yöneticisi Mitsubishi UFJ’nin Baş Fon Yöneticisi Kiyoshi Ishigane, "Hisse senetlerinin bu kadar düşmesini beklemiyordum. Bunun nedeni muhtemelen ABD ekonomisinin büyük bir şekilde çökeceğine dair endişeler olması, bu da Japon hisse senetleri için en tatsız model” açıklamasında bulundu.

ABD istihdam piyasası

Ekonomistler, hükümetin cuma günü açıklanacak temmuz ayı istihdam raporunda istihdamda ılımlı bir artış bekliyorlar. Tahminciler, işsizlik oranının %4,1'de sabit kalmasını öngörüyorlar.

IG Australia analisti Tony Sycamore, "'Sert iniş' cininin bir ayağı şişeden çıktı ve bu geceki tarım dışı maaş bordroları hayal kırıklığına uğratırsa yakında iki olacak" dedi. Yeni istihdam edilenlerinin sayısı 100.000'in altına düşerse ve işsizlik oranı %4,3'e doğru gerilerse , Sycamore’a göre "işte o zaman tüm bahisler kapanacak.”

Asya'nın başka bir yerinde, bir Çin merkez bankası politika danışmanı, Pekin'in ekonomi politikalarını aşırı muhafazakar olduğunu belirten nadir görülen bir eleştiri yayınladı. Danışman hükümeti mali teşvikleri artırmaya ve enflasyonu teşvik etmeye çağırdı. Ülkenin gösterge CSI 300 hisse senedi endeksi, önceki seanstaki kısa bir rallinin ardından perşembe gününden itibaren kayıplarını genişletti.

29 hissede teknik sinyaller değişti29 hissede teknik sinyaller değişti

 

Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?

 

Borsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyonBorsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gılları şifa saçan yobaz beçet 02 Ağustos 2024 14:50

    harika haber bu altına gömdük 28 milyonluk altın boru diil bu .muazzam para vurcam altın uccak gümüş de var % 43 oranda hauahuhuha .muazzam kar edecem sonra borsa çöküyo borsaya girecek 28 olcak 43 hesabıma göre hauhauhauh 4 ayda ahuhauhauhauhauhau yasasın kriz .