E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWaller: Enflasyonun düştüğü bir noktadayız---

Waller: Enflasyonun düştüğü bir noktadayız

Waller: Enflasyonun düştüğü bir noktadayız
23 Eylül 2024 - 06:59 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası'nın iki numaralı ismi Christopher Waller, ekonominin güçlü olduğunu ve enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirtti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Christopher Waller, "Ekonominin güçlü olduğu, enflasyonun düştüğü ve bunu böyle tutmak istediğimiz bir noktadayız." dedi.

Waller, Aralık 2020'den beri Fed'in yönetim kurulunda görev yapıyor ve politika yapıcı organı olan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC= oy hakkına sahip üyesi.

FOMC, Temmuz 2023'ten bu yana faiz oranlarını sabit tuttuktan sonra geçen çarşamba günü faiz oranını yarım puan düşürerek %4,75 ile %5 aralığına indirdi ve Waller de aynı yönde oy kullandı.

DÜŞÜŞ EĞİLİMİ VERİLER İLE DOĞRULANIYOR

Waller, yarım puanlık bir düşüşe olan eğilimini, bahardan bu yana enflasyonda daha hızlı bir yumuşamaya işaret ederek açıkladı ve bunun Ağustos verileriyle doğrulandığını ifade etti.

ABD'de Fed'in faiz kararından önce açıklanan enflasyon %2,5'e inerek, piyasa beklentisinin de altına geriledi. Üretici fiyatları da benzer şekilde piyasa beklentisi olan %1,8'in altında %1,7 olarak geldi.

Fed enflasyonda %2 olan hedefi için daha çok çekirdek PCE verilerine odaklanıyor. Ağustos ayına ilişkin çekirdek PCE verileri bu cuma yayımlanacak. Bir önceki ay yıllık bazda oran %2,6 seviyesindeydi.

Waller, Ağustos ayındaki TÜFE ve ÜFE'nin ilgili kategorilerine dayanarak, gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan Ağustos'un çekirdek PCE fiyat endeksinde %0,14'lük bir artış tahmin ettiğini söyledi. Bunun gerçekleşmesi durumunda çekirdek PCE yıllık oranı %1,8'in altına inabilir ve bu da Fed'in %2 hedefinin altında.

Waller, "Bütün bunlar beni -Vay canına, enflasyon beklediğimden çok daha hızlı düşüyor- demeye yöneltti ve bu beni yarım puanlık kesintinin doğruluğuna iten etkendi." dedi.

Bowman'dan Fed için Bowman'dan Fed için "erken zafer" mesajı

 

Fitch, İngiltere'nin büyüme beklentisini yükselttiFitch, İngiltere'nin büyüme beklentisini yükseltti

 

Çin Merkez Bankası 14 günlük ters repo faizini indirdiÇin Merkez Bankası 14 günlük ters repo faizini indirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)