E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancıdan tahvile yoğun talep: 12.4 milyar doları aştı---

Yabancıdan tahvile yoğun talep: 12.4 milyar doları aştı

Yabancıdan tahvile yoğun talep: 12.4 milyar doları aştı
23 Temmuz 2024 - 08:15 borsagundem.com

Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde devlet tahvilinin payı yüzde 1,44 seviyesinden yüzde 9,25’e yükseldi ve neredeyse 6.5 kat arttı. Son 1 yılda yabancı devlet tahvillerine 12 milyar 426 milyon dolar getirdi.

Türkiye'de sıkı para politikası ve kamuda tasarruf tedbirlerinin yanı sıra enflasyondaki düşüş beklentileri yabancı yatırımcıların tahvillere olan ilgisini artırdı.

Merkez Bankası verilerine göre 12 Temmuz ile biten hafta itibariyle son 1 yılda yabancı devlet tahvillerine 12 milyar 426 milyon dolar getirdi. Türkiye Sermaye Piyasası Birliği (TSPB) verilerine göre yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde devlet tahvilinin payı geçen yıl haziranda yüzde 1,44 seviyesinde iken bu yıl haziranda yüzde 9,25’e yükseldi ve neredeyse 6.5 kat arttı.

Yabancının tahvil varlığı 344.8 milyar liraya yükseldi

TSPB verilerine göre bu yıl haziran sonunda yabancı yatırımcıların Türkiye'deki finansal varlıkları geçen yıl haziran ayına göre yüzde 135,2 arttı ve 3 trilyon 730 milyar liraya yükseldi.Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bu artışta en dikkati çeken ise devlet tahvillerindeki artış oldu. Geçen yıl haziranda yabancının devlet tahvillerindeki finansal varlığı 22.8 milyar lira seviyesindeydi, bu yıl haziran sonunda 344.8 milyar liraya yükseldi bu yüzde 1412,75 artış anlamına geliyor.

İkinci en yüksek artış ise özel sektör tahvillerinde yaşandı. Geçen yıl haziranda 1.7 milyar lira seviyesinde olan özel sektör tahvillerinde yabancının varlığı bu yıl haziranda yüzde 688,2 artarak 13.34 milyar liraya çıktı. 

Geçen yıl sonunda ise pay yüzde 3 seviyesindeydi. 2023 sonuna göre de tahvilin payı 6 puanın üzerinde artış gösterdi. Yabancı yatırımcılar son aylarda hisse senedi piyasasında net satıcı olsa da finansal varlıklar içinde hisse senedinin payında da artış yaşanıyor. Geçen yıl haziranda Hisse senedinin finansal varlıkları içindeki payı %49,4 seviyesinde olan yabancı yatırımcının bu yıl haziranda bu payı % 61’e yükseldi.

Yabancının tahvil stoku yüzde 8,43’e yükseldi

Merkez Bankası verilerine göre de 12 Temmuz ile biten haftada yabancı yatırımcının devlet tahvillerinde net alımı 895.44 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yurtdışı yerleşiklerin hisse portföyü ise 12 Temmuz haftasında 57.7 milyon dolar azaldı. Son 1 yılda devlet tahvillerinde net alımı 12.4 milyar doları aşan yabancı yatırımcının hisse senedindeki net alımı ise 509.24 milyon dolar oldu.

Yerel seçimler sonrasında ise hisse senedinden 1.1 milyar dolarlık yabancı çıkışı gözlenirken 10.61 milyar dolarlık devlet tahvili alımı yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre toplam tahvil stoku içinde yabancının tahvil stoku da 12 Temmuz ile biten hafta itibariyle yüzde 8,43’e yükseldi. Bir yıl önce bu oran yüzde 0,68 seviyesinde bulunuyordu. Yüzde 0,54 ile geçen yıl ağustosta yabancının toplam tahvil stoku içindeki payı tarihi en düşük seviyesine gerilemişti.

Yatırımcılar tahvil fonlarına yöneldiYatırımcılar tahvil fonlarına yöneldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ23 Temmuz 2024 11:18

    Tabi getirirler dolarlarını eğer dolar sabit kalır ise dolar bazında % 60 dan en az dolarlarını 10 katlayıp giderler.Bunlara ödenecek olan faizler de bizlere zam ve ücretlerimizden kesilen eksik zamlar ile bunlar daha da zengin olurlar iken bizler ise fakir fakir daha kötü şartlarda yaşamaya devam.Zehir zıkkım olsun.