E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizYabancılar TL ile oynuyor---

Yabancılar TL ile oynuyor

Yabancılar TL ile oynuyor
17 Haziran 2011 - 10:43 borsagundem.com

Türk piyasası ile ilgilenen yatırımcıların, bankaların ekranına dün sabah “Bloomberg” ajansının şu haberi düştü:

Türk piyasası ile ilgilenen yatırımcıların, bankaların ekranına dün sabah “Bloomberg” ajansının şu haberi düştü: (Haberin önce İngilizcesini veriyorum)
“Sell Turkish Lira.
June 16 (Bloomberg) Investors in Turkey should sell lira and lira-denominated bonds and buy the country’s credit default swaps as a possible Greek defaultthreatens global risk appetite, Royal Bank of Scotland Group Plc said.
Turkish markets are heading for ‘a correction’ and the central bank and government need to indicate their willingness to tighten monetary and fiscalpolicy, Tim Ash, chief economist for emerging markets at RBS in London, said in an e-mailed report to investors today.
‘We think there’s going to be more volatility’ he said.
‘And right now volatility is cheap. We’re saying buy dollars,’
Ash said by telephone after the report was published.
The Turkish lira will probably weaken to 1.7 per dollar before the year-end and ‘it could happen much earlier if the current risk-off environment sustainsover the Greek problems,’ he said.
The lira fell 0.3 percent to 1.6132 per dollar at 12:45 p.m. in Istanbul, the lowest level since March 3.” Habere göre, Royal Bank of Scotland Group tarafından yayınlanan bu raporda, özet olarak Türk piyasasında düzeltme hareketinin başladığı, hükümetin para ve maliye politikasını daha da sıkılaştıracağı, bu nedenle Türk Lirası’nın değer kaybının hızlanacağı, yılsonundan önce doların fiyatının 1.70 TL olacağı belirtiliyor. Türk Lirası ile yapılan yatırımlardan hemen çıkılması, hemen dolar satın alınması tavsiye ediliyordu.
TL kolay kaybetmiyor
(Ara bilgi: Royal Bank of Scotland Group Plc, krizde sarsıntı geçiren büyük bir İngiliz Bankası’dır. Hükümet desteği ile ayakta kaldı.Türkiye’de bu bankanın şemsiyesi altında bir banka var. Royal Bank of Scotland NV [eski ABN Amro Bank] adını taşıyan bu banka kurumsal bankacılık hizmeti veriyor.)
Bir İngiliz bankası tarafından İngiltere’de hazırlanarak, yatırımcılara ve bankalara dağıtılan “Türk Lirası kâğıtları satın. Döviz satın alarak Türkiye’den kaçın. Dolar 1.70 TL olacak” şeklindeki bir rapora rağmen, dün piyasada bir paniğin ortaya çıkmaması ve dolar fiyatının 1.61-1.62 TL’lerde dolaşması her şeye rağmen Türk ekonomisine yabancıların ve yerlilerin güveninin işaretidir.
Türkiye’ye giren ve çıkan paranın trafiği genelde Londra’dan idare edilir. Bu trafiği idare ederek Türk piyasasına para sokup çıkaranlar için önem taşıyan (1) Oynadıkları paranın kazaya belaya uğramaması (2) Paradan mümkün olduğu kadar daha fazla para kazanmaktır. O nedenle spekülasyona arada sırada manipülasyonu (menfaat doğrultusunda yönlendirme) karıştırırlar.
Gerçek durum nedir?
- Türk ekonomisinde kötüye giden bir gösterge yok. Yabancıların önem verdiği makro göstergeler çok hatta çok iyi.
- Türkiye’nin borç ödeyememek gibi bir sorunu yok.
- Döviz girişlerinde bir tıkanıklık söz konusu değil.
- Türk bankaları sağlam, sanayi tesisleri üretimi sürdürüyor. Hükümetin ekonomiyi frenleme çabasına rağmen büyüme sürüyor.
Bu durumda Dolar fiyatı neden 1.61-1.62 TL’ye çıktı? Neden İMKB’de fiyatlar düşüyor?
- Yunanistan sorunu nedeniyle euro’nun başı dertte. Euro/Dolar eşitliği(çapraz kur) 1.47 idi, dün 1.40’larda seyrediyordu. Bunun sonucu dolar değerlendi.
- Kredi genişlemesini sınırlamak için bankalar için yeni tedbirleri uygulamaya koyacağı konusunda Ankara’dan her gün bir haber gelir oldu. Olası tedbirler bankaların kârlılıklarını düşürür. Kredi maliyetini artırır. Bunun sonucu bankaların kredilendirdiği şirketlerin de kârı düşer. Bu endişe ile başta banka hisse senetleri olmak üzere hisse senetlerinden kaçış var.
- Bütün bunlara “paradan para kazanan oyuncuların” dolar fiyatının artacağı konusundaki manipülatif (yönlendirici) raporlarını da ekleyiniz. Bu durumda doların 1.61-1.62 TL’den işlem görmesinden, yabancıların az da olsa bono ve Hisse senedi satarak dövize dönmelerinden normal ne olabilir ki?
(Dolar fiyatı için tahmin yapılamaz. Ama görülen odur ki, doların 1.61-1.62 TL’den satılmasının ardında euro’nun değer kaybetmesi [çaprak kur] var. Önümüz yaz. Yaz ayında piyasada meyve sebze ve de “dolar” bollaşır!.)
Güngör Uras/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)