E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancının altı haftada çıkışı 2 milyar dolar! Peki neden satış yapıyor?---

Yabancının altı haftada çıkışı 2 milyar dolar! Peki neden satış yapıyor?

Yabancının altı haftada çıkışı 2 milyar dolar! Peki neden satış yapıyor?
01 Temmuz 2024 - 08:11 borsagundem.com

Tahvil yatırımı 9 milyar dolara ulaşan yabancı yatırımcıların hisse piyasasından çıkışı, son altı haftada 1,9 milyar dolara yükseldi. Peki yabancı yatırımcılar borsa da neden satıyor?

Bu yıl yabancıdan hisseye beklenildiği gibi coşkulu bir giriş göremedik. Yabancı yatırımcı son 6 haftada 1.93 milyar dolarlık hisse senedi sattı, aynı dönemde ise 4.4 milyar dolarlık tahvile giriş gerçekleştirdi. Hem enflasyon muhasebesi hem bilançolardaki zayıflık uzmanlara göre yabancının satışında etkili oldu.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'nın haberine göre, yabancı yatırımcıların bu yıl TL varlıklara yönelik ilgisi enstrümanlara göre büyük farklılık içeriyor. Yılbaşından bu yana yüzde 42,54 yükseliş gösteren BİST100 endeksine rağmen yabancı yatırımcılar hisse senedine coşkulu bir giriş değil çıkış yaptı. Yılbaşından bu yana hisse senedinden 1 milyar dolar son 6 haftada yaklaşık 2 milyar dolar net satış yapan yabancı yatırımcının aynı dönemde devlet tahvillerinde 9 milyar Dolar ve 4.4 milyar dolar net alımı var. Piyasa uzmanları bu yıl yabancının olumlu gelişmelere rağmen hisseye yoğun bir ilgisinin hiç yaşanmadığını hatırlatarak bunun hem enflasyon muhasebesi nedeniyle karşılaştırmada yapılan güçlüklerden, hem şirket bilançolarındaki zayıflıktan hem de Türkiye’ye çok uzun vadeli bakma isteksizliğinden kaynaklandığını vurguladı.

Geçen yıl kasım ve aralıkta yabancı yatırımcılar Hisse senedi piyasasına yoğun girişler yaptı. Bu yıl mayısta ve devamında haziranda ise TL tahvillere yüksek girişler gerçekleştiren yabancı yatırımcı hisseden uzak duruyor. Peki Türkiye’nin kredi notları yükselirken, 5 yıllık iflas risk primi gerilerken hatta geride kalan haftada uzun süredir beklendiği üzere gri listeden çıkarken neden yabancı ilgisi istenildiği gibi yaşanmıyor? Piyasa uzmanları öncelikle faizlerin ve enflasyonun gerilemesinin gerektiğine işaret ediyor. Bu yıl borsada finans hariç uygulanan enflasyon muhasebesi de kafa karışıklığı yaşattı. Karşılaştırma yapmak yerli uzmanlar için bile oldukça sıkıntılı. Hisse senedine giriş yabancı için biraz da uzun vadeli bakmayı gerektiriyor. Analistler swapla, TLREF ile, tahvillerle TL varlıklara daha kısa vadeli giriş yapan yabancının Türkiye’ye karşı şu anda uzun vadeli bakma düşüncesinin çok olmadığına vurgu yaptı.

6 haftadaki net çıkış ise 1 milyar 930 milyon dolar

Merkez Bankası verilerine göre yılbaşından bu yana yabancı yatırımcı hisse senedi piyasasında net 1 milyar 22 milyon dolar satış yaptı. Satışların yoğunlaştığı son 6 haftadaki net çıkış ise 1 milyar 930 milyon dolara ulaştı. Yerli yatırımcının not artışı ve gri listeden çıkışın yüklü yabancı talebi getireceğine olan inançla riskleri göz ardı ederek iştahlı olduğunu ve bunun da gerçekleşen yabancı satışını karşıladığını söyleyen piyasa uzmanları yerliler karşıladıkça yabancının ise daha fazla satış gerçekleştirdiğini vurguladı. Sıkı para politikasının ticari hayattaki etkisiyle şirket bilançolarının birinci çeyrekte sıkıntılı oluştuğunu ikinci çeyrekte de bu sıkıntıların süreceğini belirten uzmanlar kısa vadede borsa için olabilecek en iyi haberin ise enflasyonda baz etkisinin ötesinde hızlı bir düşüş göstermesi olacağına dikkat çekti.

Borsada 6 hissenin üzerindeki tedbir kalktı

 

Küresel borsaları temmuz ayında ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)