E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancının rotayı tekrar Türk hisselerine çevirmesi bekleniyor---

Yabancının rotayı tekrar Türk hisselerine çevirmesi bekleniyor

Yabancının rotayı tekrar Türk hisselerine çevirmesi bekleniyor
08 Temmuz 2024 - 09:15 borsagundem.com

Borsada yabancı yatırımcıların son 7 haftada gerçekleştirdiği 2.1 milyar dolarlık satışa rağmen, endeks 10 bin seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Olumlu beklentilerin artmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların yeniden piyasaya girmesi bekleniyor.

Borsa İstanbul, yabancı yatırımcıların son 7 haftadır süregelen aralıksız satışlarına rağmen 10 bin puanın üzerinde kalmayı sürdürdü. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar 10 Mayıs-28 Haziran tarihleri arasındaki 7 haftalık süreçte net olarak 2 milyar 158 milyon dolarlık satış yaptı. Buna rağmen, endeks nisan ayının sonundan itibaren 10 bin puanın altına düşmeden direnç gösterirken, 10.300 seviyesindeki önemli desteği kırmamayı başardı.

Sabah'tan Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre, enflasyonda temmuz ayıyla birlikte hızlanacak düşüş, not artırımlarının devam etmesi, cari açıktaki gerileme ve bütçe açığının beklentinin altında kalacağı önümüzdeki dönemde, yabancı girişinin tekrar başlaması bekleniyor. Öte yandan Borsa İstanbul'un benzer ülke piyasalarına göre ucuz olması, uygulanan ekonomik programın olumlu sonuçlarının da eklenmesi, yabancının rotayı tekrar Türk hisselerine çevireceğinin altını çiziyor.

İskonto avantajı

Borsa İstanbul'u cazip hale getiren önemli bir kriter de hisse senedi fiyatlarının benzer ülke piyasalarına göre aşırı iskontolu olması. Borsa İstanbul'da tarihsel 12 ay ileri fiyat/kazanç oranı 4.6 seviyesinde bulunurken, bu oran dünya borsalarında 17.8, gelişmekte olan ülke piyasalarında ise 12.2 seviyesinde bulunuyor. Başka bir ifade ile Borsa İstanbul, benzer ülke piyasalarına göre yüzde 62 iskontolu fiyatlardan işlem görüyor.

Dünyanın önde gelen piyasalarını solladı

Borsa İstanbul, son 2 ayda 10.000- 11.000 aralığındaki yatay harekete rağmen, getiri sıralamasında dünyanın önde gelen piyasalarını geriledi bıraktı. Borsa İstanbul, yıl başından bu yana yüzde 45.27 ile dünyanın en fazla yükselen üçüncü piyasası oldu. Bu dönemde Arjantin yüzde 75 ile ilk sırada yer alırken, Venezuella yüzde 57 ile ikinci oldu. Borsa İstanbul son 1 yılda da yüzde 7.7 ile üçüncü sırada yer buldu. Bu dönemde de Arjantin yüzde 273 ile birinci, Venezuella yüzde 153 ile ikinci oldu.

İlk sırada hangi endeks var?

Borsada yıl başından bu yana en fazla yükselen endeks yüzde 92.18 ile iletişim endeksi oldu. Bunu yüzde 87.17 ile sigorta endeksi izledi. Sektörel olarak değer kaybeden endeksin olmadığı yıl başından bu yana, BIST-30'da en fazla yükselen hisseler yüzde 119 ile Garanti Bankası, yüzde 90.7 ile Akbank ve yüzde 89 ile Turkcell oldu. BIST- 30'da en fazla düşenler yüzde 38 ile Hektaş ve 26 ile Borusan oldu.

Enflasyonu geçti

Yılın başından bu yana BIST-100'de ise en fazla yükselen yüzde 139 ile TAV olurken, en fazla düşen yüzde 76 ile Peker GYO oldu. Borsa genelinde ise bu yıl en fazla yükselen hisse yüzde 517 ile Ufuk Yatırım oldu. Bu yıl 472 hisse yükselirken, bu hisselerin 320'si yüzde 24.73 olan 6 aylık enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Bu yıl düşen Hisse sayısı 106 oldu.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Günün önemli şirket haberleri 08/07/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)