E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü---

Yapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü

Yapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü
31 Temmuz 2024 - 12:23 borsagundem.com

ABD borsalarına damgasını vuran yapay zeka rallisinin öncüsü Nvidia’da satış dalgası tüm hızıyla devam ediyor. Teknoloji devleri hayal kırıklığı yaratan bilanço açıklamalarıyla sarsıldı.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka çip üreticisi Nvidia salı gününü yoğun bir satış baskısıyla %7 düşüşle bitirdi. Çip üretimi hisselerindeki satış dalgası büyük teknoloji şirketlerinin yakından takip ettiği bir dizi bilanço raporu öncesinde alevlendi.

Yapay zeka sistemlerinin oluşturulması için gereken güçlü işlemcileri üreten Nvidia geçen ay kısa bir süreliğine dünyanın en değerli halka açık şirketi haline gelmişti. Ancak yapay zeka devi bu zirvenin ardından %20’lik bir düşüş kaydetti ve piyasa değerinin yaklaşık 750 milyar dolarlık kısmını kaybetti.

Diğer çip üreticileri de satış dalgasına yakalandı. Bu yıl yapay zeka borsa rallisinden önemli ölçüde etkilenen yarı iletken tasarımcısı Arm salı gününü %6 düşüşle kapattı.

Hem Nvidia hem de Arm hisseleri bir yıl öncesine göre iki katın üzerinde değer kazanmış durumda. Hisse senetlerindeki yükseliş şirketlerin Microsoft, Google, Amazon ve Meta gibi teknoloji devlerinin sermaye harcamalarından destek alması sayesinde gerçekleşmişti.

Microsoft’un bilanço raporu öncesinde yatırımcılar yapay zeka şirketleri için kâr beklentilerinin aşırı yüksek olduğundan ve sermaye harcamalarının getirilerin çok ötesinde gerçekleştiğinden endişe ediyordu. Microsoft hisseleri şirketin yapay zeka talebinin kapasitesini aşması nedeniyle bulut büyümesinin yavaşladığını açıklamasının ardından vadeli işlem piyasalarında sert bir biçimde düştü.

Samsung Electronics ise yapay zeka hafıza çipleri satışlarının ikinci yarıda yılın ilk altı ayına kıyasla üç kattan fazla olmasını beklediğini açıkladı ve şirketin Güney Kore borsalarındaki hisseleri yüzde 2'den fazla değer kazandı.

The Futurum Group'un CEO'su Daniel Newman, Financial Times'a verdiği demeçte, "Büyük teknoloji şirketlerinden çıkan bir para akışı gördük. Çoğunlukla inanılmaz bir yükseliş yaşadıklarını düşünüyorum ve bu elbette bir miktar satış için alan yarattı” dedi. Newman Nvidia’nın düşüşüne katkıda bulunan etkenleri ‘sektör rotasyonu, devam eden ekonomik belirsizlik, seçimler, jeopolitik ve Çin ile ilgili endişeler’ olarak sıraladı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi salı gününü %1,3 düşüşle kapattı. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ise gün içinde %0,5 geriledi. Bu hafta bilanço bildiren çip üreticileri AMD ve Intel'in hisseleri de sırasıyla yaklaşık %1 ve %2,3 düşüşle işlem gördü.

Barclays'in Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Emmanuel Cau, "Bilançolar öncesinde piyasada çok fazla endişe var" uyarısında bulundu. Apple, Amazon ve Meta da üç aylık rakamlarını bu hafta içinde yayınlayacak.

Cau yatırımcıların Japonya Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararları konusunda da temkinli olduklarını sözlerine ekledi.

Yatırımcılar son haftalarda teknoloji hisseierini satıyor. Nasdaq temmuz ortasındaki zirvesinden yaklaşık %8 geriledi. Endeks, Alphabet ve Tesla'dan gelen bilançoların ardından geçen hafta 2022’den bu yana en kötü işlem gününü geçirmişti. Yatırımcılar Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji şirketlerinin yapay zekaya yaptığı büyük yatırımlardan elde edilecek olası getirilerin boyutu ve bu getirilerin zamanlaması konusunda endişeleniyor.

Yapay zeka rallisi bu yıl borsa rallisine önemli ölçüde yön verdi. Nasdaq ve S&P 500 endeksleri geçtiğimiz günlerdeki düşüşlere rağmen hâlâ yıl başından bu yana yaklaşık %14 yükseldi.

Fed’den sürpriz gelir mi?Fed’den sürpriz gelir mi?

 

Intel binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlıyorIntel binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

 

Microsoft'un geliri ve karı üç aylık dönemde arttı Microsoft'un geliri ve karı üç aylık dönemde arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)