E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyor---

Yapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyor

Yapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyor
20 Haziran 2024 - 14:57 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojileri küresel borsaların en trend yatırım temalarından biri. Ancak son göstergeler yatırımcıların şirketlerden bu temanın altını doldurmasını beklediğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıl yapay zeka dalgasına kapılan hisse senetlerinin çoğu bu yıl düştü. Financial Times’ın haberine göre söz konusu tablo yatırımcıların yapay zeka trendlerinden faydalandığını iddia eden şirketler arasında seçici davrandığını gösteriyor.

Yapay zeka rallisiyle birlikte çip üreticisi Nvidia gibi yüksek profilli şirketler borsaların en büyük hisse senetleri haline geldi. Ancak söz konusu ralli ABD borsalarının spekülatif bir dalganın etkisi altında olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Bununla birlikte yapay zeka rallisinin erken dönemlerinden faydalanan düzinelerce hisse senedinin son dönemdeki düşüşleri rallinin yapısıyla ilgili ipuçları veriyor. Zira bu yapı yatırımcıların yapay zeka konusunda iddialarını destekleyemeyen şirketlerden vazgeçtiği anlamını taşıyor.

FT haberine göre Citi’nin ABD Hisse Senetleri Alım-Satım Stratejisi Başkanı Stuart Kaiser, “Yapay zeka hâlâ büyük bir yatırımcı teması, ancak kanıt gösteremezseniz zarar görüyorsunuz. Sadece 15 kez yapay zeka demek artık yeterli olmayacak” açıklamasında bulundu.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’deki hisse senetlerinin yaklaşık %60’ı bu yıl yükselişteydi. Ancak Citi’nin ‘yapay zeka kazananları’ sepetinde yer alan hisse senetlerinin yarısından fazlası düşüşteydi. Söz konusu sepet geçen yıl banka müşterileri arasında yapay zeka konusunda en fazla heyecan uyandıran Hisse senetlerinden oluşuyor. Bu sepetteki hisselerin dörtte üçünden fazlası ise 2023’te yükselişteydi.

Yapay zeka teknolojilerinden faydalanan çok çeşitli yatırım fonları da benzer bir deneyim yaşadı. BlackRock’ın Robotik ve Yapay Zeka ETF’si, Invesco’nın Yapay Zeka ve Yeni Nesil Yazılım fonu ve First Trust ve Nasdaq’ın Yapay Zeka ve Robotik ETF’si içeriğinde yer alan hisse senetlerinin yarısından fazlası bu yıl düştü.

Edward Jones’un Kıdemli Yatırım Stratejisti Mona Mahajan, “Yatırımcılar yapay zeka hisselerinin bilanço hikayelerine biraz daha fazla bakıyorlar. Nvidia’yı biraz daha farklı yapan şey gerçek veriler göstererek sözlerini yerine getirmeleri” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Nvidia hisseleri 2023 yılında üç kattan fazla yükselmişti. Yapay zeka devinin hisseleri bu yıl da iki katından fazla değer kazandı ve piyasa değerini 3 trilyon doların oldukça üzerine taşıdı. Şirketin ürettiği grafik işlem birimlerine olan talep o kadar büyük ki önceki 12 aydaki satışlarının fiyat kazanç oranları ölçüldüğünde hisse senedinin şu anda geçen yılın bu zamanından daha ucuz olduğu görülüyor.

Buna karşılık Salesforce, Snowflake, Intel ve Adobe gibi teknoloji devleri 2023’teki güçlü kazanımlarını keskin bir şekilde kaybetti. Söz konusu şirketlerin piyasa değeri Nvidia’dan çok daha düşük olsa da büyük sermayeli hisse senetleri olarak sınıflandırılıyorlar.

Citi’den Kaiser konuyla ilgili açıklamasında, “Teknoloji sektöründe çıta oldukça yükseldi ve bu çıtayı kaçırırsanız sert bir darbe alırsınız” ifadelerine yer verdi. Salesforce geçen ay hayal kırıklığı yaratan bilanço paylaşımının ardından hisse senetlerin 20 yılın en kötü günlük düşüşüyle karşı karşıya kaldı.

Teknoloji hisselerindeki bu değişimi bazı yatırımcılar akılcılığın geri dönüşü olarak görse de varlık yöneticisi Research Affiliates’in Başkanı Rob Arnott yapay zeka rallisinin kendisine “klasik bir balon gibi göründüğünü” söyledi.

Arnott, “Klasik bir balonun temel özelliklerinden biri büyük oyuncular acı çekmeye başlamadan önce daha küçük oyuncularının solup gitmesini girmenizdir” diyor.

Yatırım uzmanı yapay zeka teknolojilerinin uzun vadeli etkilerine inandığını vurgulasa da bu faydaların çok yavaş görüleceğini ve piyasanınsa bunu anında fiyatlamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Yapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak

 

Wall Street balonu patlayacak mı?

 

Borsalar düzeltmenin eşiğinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)