E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiYapı Kredi Bankası ve Cosmos Yatırım Holding sorusu---

Yapı Kredi Bankası ve Cosmos Yatırım Holding sorusu

Yapı Kredi Bankası ve Cosmos Yatırım Holding sorusu
28 Ağustos 2024 - 09:41 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...


GELİRDE ARTIŞ KÂRDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

SORU- Yapı Kredi’de neredeyse üç aydır bekliyorum. Satmayı düşünüyorum. Yorumunuzu öğrenebilir miyim?
Songül Yıldız

CEVAP- Bankacılık sektöründe yer alan hisseler uzunca süre yatayda dalgalı bir seyirle hareket etti. Son yıllarda gelen taleple birlikte bankacılık hisselerinde yukarı yönlü hareketlilik öne çıktı. Gözlenen artış, sektör hisselerine olan ilginin daha da canlanmasına olanak verdi. Yapı Kredi Bankası hissesi için de benzer bir durum söz konusu. Hissenin fiyatı Nisan 2021’de en düşük 1,72 TL seviyesinde bulunurken, şimdilerde 31,30 TL bölgesinde işlem görüyor. Hisse, mayıs ayında en yüksek 39,46 TL’ye kadar çıkarken sonrasında piyasada gözlenen genel satış baskısı ile birlikte bu hissede de düşüş yaşandı.

Borsada üç ay kısa süreli bir zaman dilimidir. Aylarla ifade edilen zaman aralıklarında işlem yapanlar daha ziyade profesyonellerdir. Bireysel yatırımcıların kısa sürelerde alım satım yaparak kazanç elde etmeye çalışması zarar olasılığını artıran bir yaklaşım tarzı olduğunu göz ardı etmemeli. Bu itibarla gereksiz risklerin altında girmemek adına uzun vadede büyüyen şirketlerin takip edilmesi daha sağlıklı bir bakış olacaktır.

Yapı Kredi Bankası, geride kalan üç yılda hem gelirini hem de kârını artırmayı başardı. Son paylaştığı 2024 altı aylık mali dönemde ise faiz gelirlerinde yüzde 162 artış kaydederken, Net Dönem Kârını yüzde 28 geriletti. Kârda gözlenen zayıflamanın hisse üzerinde ister istemez belli bir baskıya yol açtığı düşünülebilir. Bununla birlikte sektöre yönelik ilginin devam etme ihtimali daha ağır bastığı nazara alındığında hissenin toparlanması sürpriz olmayacaktır.

ZARARDAN KÂRA DÖNEBİLMELİ

SORU- Cosmos Yatırım hissesi brüt takasta olabilir mi? Hangi hisse brüt takasta olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Serdar Özen

CEVAP- Borsa İstanbul yatırımcıların olası mağduriyetler yaşamaması için hisselere yönelik kimi zaman tedbirlere başvurabilmekte. Özellikle fiyatların aşırı dalgalanmalara maruz kaldığı dönemlerde önleyici tedbirlerle fiyat oluşumlarının adil ve dürüst şekilde gerçekleşmesini sağlamayı önemser. Tedbirler belli bir süre devrede kaldıktan sonra da kaldırılır. Volatilitenin gerekliliğine bağlı olarak tedbirler kademeli olarak devreye alınır. Yeterli görülmediği taktirde bir üst seviye tedbirler devreye konur ve hissenin aşırı volatil yapısı dizginlenmeye çalışılır. Bu çerçevede birinci seviyede tedbirler açığa satış ve kredili işlem yasağı olurken bu iki tedbirin yeterli olmaması halinde ikinci seviye tedbir olan brüt takas devreye alınır.

Tedbir alınmasını gerektiren koşulların oluşması durumunda; tedbir uygulanacak Hisse senedi ve tedbirin başlangıç tarihi ile bitiş tarihi Borsa İstanbul tarafından KAP’ta duyurulur. Yatırıcılar KAP’tan tedbir gelen hisseleri takip edebilir. Aynı şekilde mevcut üzerinde tedbir olan hisseleri Borsa İstanbul’un sitesinden takip etmeleri de mümkündür. Kuşkusuz kimi aracı kurumlar müşterilerine verdikleri hizmetler kapsamında bu tür bilgileri de verebilmekte.

Tüm bunlardan ayrı olarak Cosmos Yatırım Holding hissesi üzerinde herhangi bir tedbir bulunmadığını belirtmekte yarar var. Hissenin fiyatı ise Aralık 2022’de en yüksek 121,50 TL’ye çıktıktan sonra geçen sürede bazen yukarı bazen aşağı olmak üzere yatayda dalgalı bir seyir izledi. Şimdilerde de 115,90 TL seviyelerinde işlem görüyor. Geçtiğimiz yıl zarar açıklayan firma, bu yılın ilk çeyreğinde de yine zarar açıkladı. Firmanın kârlı bir yapıya kavuşabilmesi önemli.

Borsada düşüş sona mı eriyor? Kritik seviye 9800 puanBorsada düşüş sona mı eriyor? Kritik seviye 9800 puan

 

Küresel piyasalarda yön bulmak zorlaşıyorKüresel piyasalarda yön bulmak zorlaşıyor

 

Endeksten hızlı yükselenler (28/08/2024)Endeksten hızlı yükselenler (28/08/2024)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (28.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (28.08.2024)

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleriYabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Bilişim sektöründe güçlü performanslarıyla öne çıkan hisselerBilişim sektöründe güçlü performanslarıyla öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 28/08/2024Günün önemli şirket haberleri 28/08/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 118,10
En Yüksek: 121,50
En Düşük: 118,00
Değişim -1,58 %
FK: 0,00
PD / DD: 20,93
İşlem Hacmi 7.741.402
Toplam Adet: 64.700
Ağırlıklı Ort.: 119,38
Son Değer: 28,44
En Yüksek: 29,32
En Düşük: 28,40
Değişim -2,40 %
FK: 3,92
PD / DD: 1,31
İşlem Hacmi 2.873.781.808
Toplam Adet: 99.851.428
Ağırlıklı Ort.: 28,83
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)