E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYarı çeyrek altına dikkat!---

Yarı çeyrek altına dikkat!

Yarı çeyrek altına dikkat!
10 Ocak 2012 - 15:30 borsagundem.com

TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz, ''Yarı çeyrek altınların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir'' dedi

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ''yarı çeyrek altın''ların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğünü belirterek, ''Tüketici, aldatıcı ve yanıltıcı bir durumla karşı karşıyadır'' dedi.
Yılmaz, yazılı açıklamasında, tüketicinin ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu, bu nedenle düğünlerde, takıların sultanı ''çeyrek altın'' takmaya gücünün kalmadığını ifade etti.
Bunu fırsat bilen yetkisiz bir firmanın piyasaya düşük gramajlı ''yarı çeyrek altın'' sürdüğünü belirten Yılmaz, tüketicinin bu ''yarı çeyrek altını'' hem alırken hem satarken zarara uğradığını bildirdi.
Yılmaz, özellikle düğün-dernek veya hanımlar tarafından düzenlenen altın günlerinde ya da yatırım amacıyla ''yarı çeyrek altın'' adı altında satılan bu altınlara büyük ilgi gösterildiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürüldüğü saptanan bu '22 ayar yarı çeyrek altın'ların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir. Çeyrek altın 1.75 gram ağırlığındadır. Bunun yarısı olarak piyasaya sunulan 'yarı çeyrek altın'ın, 0,875 gram olması gerekirken 0,630 gram olduğu görülmektedir. Tüketici, aldatıcı ve yanıltıcı bir durumla karşı karşıyadır. Ayrıca, 'Cumhuriyet ziynet altınları ve sarrafiye ürünlerinin' üretme görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne aittir. Dolayısıyla eğer yarım çeyrek altın basılacaksa buna karar verip basma ve piyasaya sürme yetkisi sadece ve sadece Darphane Genel Müdürlüğünündür. Tüketicinin içinde bulunduğu bu zor ekonomik koşulları fırsata çevirmek isteyen, tüketicinin bilgisizliğinden ve tecrübesizliğinden yararlanmak isteyen satıcılara karşı tüketiciyi korumak devletin sorumluluğundadır. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun bu nedenlerle kabul edilmiştir. Bu kanunla devlet de tüketiciden yana taraf olmuştur. Tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması açısından bu altınların derhal piyasadan toplatılması için yetkililer harekete geçmelidir.''
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4. maddesine göre, bu satışın bir hak ihlali niteliğinde olduğunu ifade eden Yılmaz, standardında ve teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı malların ''ayıp'' kapsamında değerlendirildiğini vurguladı.
Ayrıca ilgili yasanın 16. maddesinde ifade edilen ''Tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici'' unsurları ileri sürerek, tüketicinin Reklam Kurulu'na da başvurma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
''Sonuç olarak, Darphane ve Damga Genel Müdürlüğüne büyük sorumluluklar düşmektedir. Tüketicinin aldatıcı ve yanıltıcı satışlardan korunması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Tüketicinin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak bu uygulama zorunlu bir ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa ki buna inanıyoruz; o halde gereğini Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü yapmalıdır. Reklam Kurulu da resen bu satışlara el koymalı ve satışları durdurmalıdır. Kuyumcu odaları bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)