E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYaşı 26, şirketinin değeri 50 milyar $---

Yaşı 26, şirketinin değeri 50 milyar $

Yaşı 26, şirketinin değeri 50 milyar $
04 Ocak 2011 - 01:38 borsagundem.com

Mark Zuckerberg ünlü yatırım bankası Goldman Sachs ve bir Rus zenginden 500 milyon dolar yatırım aldı

İnternetin parlayan yıldızı Facebook, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ve bir Rus yatırımcıdan 500 milyon dolarlık fon aldı. Bu yatırımla birlikte sosyal paylaşım ağı Facebook’un piyasa değeri 50 milyar dolara çıktı. Şirket böylece 36 milyar dolarlık eBay’i, 20.6 milyar dolarlık Yahoo’yu geride bırakmayı başardı.

Yaklaşık 1.5 yıl önce Microsoft’tan 1.6 hisse karşılığı 240 milyon dolar alan Facebook’un o zamanki değeri 15 milyar dolara işaret ediyordu. Dün açıklanan rakamlarla birlikte 2004 yılında, şu anda 26 yaşında olan Mark Zuckerberg’in kurduğu Facebook piyasa değerini 3 katından daha fazla bir seviyeye çıkarmış oldu. Böylece Forbes dergisinin listesine göre dünyanın en zenginleri arasında yer alan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in servetinde de ciddi artış yaşandı. Facebook’un 12 ülkede 1.400 üzerinde çalışanı bulunuyor.



Usmanov bu işi sevdi

600 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook, Facebook’a ABD’li Goldman Sachs’ın 450 milyon dolar, Rus Alisher Usmanov’un kontrol ettiği Digital Sky Technologies şirketinin 50 milyon dolarlık yatırım yaptığı belirtildi. Rus şirketin Facebook’ta yarım milyar dolarlık yatırım daha bulunuyor.

Alisher Usmanov medya, telekom, enerji alanlarında yatırımı olan dünyanın en zengin 100 insanı arasında yer alıyor. Serveti 7.2 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Usmanov’un Arsenal futbol klübünde de hissesi var. Digital Sky’in Rusya’da da sosyal paylaşım ağları ve internet siteleri bulunuyor.



Hızlı yükseliş SEC’e takılır mı?

İnternette Facebook’la birlikte Twitter, Groupon, Zynga, LinkedIn gibi şirketlerin değerinin borsaya açık olmamasına karşın hızlı yükselişi ABD’nin SPK muadili kurumu SEC’i harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre SEC bu konuda bir araştırma başlattı. Gerçekten de bu şirketlerde böylesine oranlarda değer artışının doğru olup olmadığına dair inceleme yapıldığı belirtiliyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa komisyonuna göre popüler sosyal ağ sitelerine özel olarak düzenlenen hisse ticareti olarak bakıyor. Şirket yetkilileri konu hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Bu arada şirketlere yatırım yapan yeni fonların bu firmaların halka açılması yönündeki baskıları artırabileceği kaydediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)