E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırım ortaklıkları faciası---

Yatırım ortaklıkları faciası

Yatırım ortaklıkları faciası
07 Şubat 2012 - 00:11 borsagundem.com

Yatırımcılardan 9.344 milyar dolar para alınmış ve yatırımcıya 7.158 milyar dolar para verilmiş (piyasa değeriyle birlikte).

Bizim Menkul Değerler A.Ş.’nin 2011 yılı sonu itibarıyla hazırlamış olduğu bir rapor öylesine çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor ki, sermaye piyasasının neden gelişmediğini ve neden gelişmeyeceğinin cevabını veriyor. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerlemesi yapılarak, yatırımcıya ne kazandırdığı raporda gösteriliyor.
Çalışmada 3 tür yatırım ortaklığının halka arz piyasa değerleri ile halka arzdan bu yana bedelli sermaye artırımlarıyla sağladıkları nakit girişleri ve temettü ödemeleri şeklinde gerçekleşen nakit çıkışları, ilgili tarihlerdeki ABD doları alış kurundan dolara çevrilmiş. Ardından ilgili yılın ortalama libor faiz oranıyla tüm bu nakit giriş ve çıkışları bugüne indirgenmiş. Sonuçta yatırımcılardan halka arz tutarı ve bedelli sermaye artırımıyla para alınırken yatırımcılara temettü ödemesiyle para verilmiş oluyor.
Sayın okurlar, yatırımcılardan 9.344 milyar dolar para alınmış ve yatırımcıya 7.158 milyar dolar para verilmiş (piyasa değeriyle birlikte). Yani yatırım ortaklıkları genel olarak yatırımcıya 2.185 milyar Dolar zarar ettirmiş. Türkiye’deki portföy yöneticiliğinin hazin tablosudur bu sonuç. Yatırımcı seferberliği yapmayı düşünen yönetenlerimiz ne kadar çaba gösterseler boşuna. Ortada pazarlayacakları bir sonuç yok. Vatandaşa nasıl getirin paranızı da para kazanın diyebilecekler? Çok iddialı söylüyorum: Yatırım fonları çok büyük ihtimalle bunun 10 katı daha kötüdür. Para kazanamayacağı yere yatırımcı gelip de ne yapacak? Tabloya dikkat edin sermaye artırımıyla çekilen para bile, ödenen temettünün 2 katı.
47 yatırım ortaklığının toplam zararı % 23 düzeyinde, yıllık bileşik getiri % -2.84. Ancak hakkını yememek lazım. Aynı hesaplamayla para kazandıran yatırım ortaklıkları da mevcut. 18 yatırım ortaklığı yatırımcısına kazandırmış. Kazançları halka arzdan bu yana % 33 düzeyinde ve yıllık olarak da % 2.25 seviyesinde. Getiri çok düşük olsa da dolar bazında yine de iyi sayılabilir. Kalan 29 şirketin halka arzdan bu yana toplam zararı % 36 ve dolar bazında yıllık bileşik zararı % 4.02. Çalışmadan anladığımız kadarıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları negatif getiri sağlarken, 21 menkul kıymet yatırım ortaklığı toplamda % 14 ve 4 girişim sermayesi yatırım ortaklığı da % 84 getiri sağlamışlar.
Bizim Menkul Değerler çok önemli bir çalışma yapmış aynısını sanayi şirketleri için de yapacaklar ve umarız sonuçlarını yakın zamanda yine bu köşeden paylaşırız. Ancak çıkan vahim sonuç herkesi düşündürmelidir. Başarısızlığın nedenleri iyi araştırılmalı ve nedenlere göre çözüm üretilmelidir. Yoksa sermaye piyasası bu şekilde sürekli kan kaybedecek gibi görünüyor.
İbrahim Haselçin-Habertürk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMAZAN 10 Şubat 2012 10:56

    BÜTÜN YO LARIN AMACI YATIRICISINI SÖMÜRMEK ANLADIKTA İŞBANKASI VE GARANTİNİN AKBANKIN YO LARI BUNLARA AYAK UYDURMASI ÇOK ABES

  • cündi08 Şubat 2012 17:56

    Bunların alayı soyguncu yatırım adı altında yatırımcının canına okuyorlar spk da seyrediyor...

  • teselli07 Şubat 2012 21:56

    sigorta şirketlerinin de bir farkı yok. orada da hem patronlar hem de düzmece kaza raporu yapan vatandaşlar tarafından soyuluyoruz

  • Yatırımcı07 Şubat 2012 12:18

    YO ların rehberleri DYHOL gibi büyük holdingler olduğu için gayet normal bir sonuç.

  • can07 Şubat 2012 10:38

    yatırım ortaklıkları masa sandalyeden oluşur

  • Acemi borsacı07 Şubat 2012 09:46

    1 yıldır borsadayım hep kaybediyorum. Ben borsayı şirketten hisse alıyorsun diye biliyordum, meğer üçkağıda getirme aracıymış. zararımı çıkartırsam, bir daha da oynamayı düşünmüyorum

  • özdemir07 Şubat 2012 09:28

    Güzel araştırma. Sonuç mu, GYO,YO halka arz değil, halka kazık olmuş. Bunların yorumcularına bakarsanız, bu sonuçlar iyi bile sayılabilir.

  • 07 Şubat 2012 09:23

    TURİZM ŞİRKETLERİDE ÖYLE BİR ÇOK ŞİRKET VAR IMKBDE.MESELA TEKTU 2 SENEYE BİR BEDELLİ YAPAR HİÇ TEMETTÜ ÖDEMEZ.IŞIKLAR HOLDİNG METRO İHLAS BİR SÜRÜ ŞİRKET VAR SÜREKLİ TIRTIKLAYAN YATIRIMCIYI.

  • zkutluca07 Şubat 2012 02:29

    borsa şöyle bir 70-80 bin bandına gelsin dolarda şöyle bir eski seviyeleri olan 1.40-1.50 bandına gelsin ozaman bir hesap yap ta gör bakalım dolar bazında yatırım ortaklıkları nekadar kar yazacak..

  • BRSINCS07 Şubat 2012 01:11

    ŞUAN YATIRIM ORTAKLARINI YÖNETENLERİN BORSAYLA İLGİLİ SIRADAN YATIRIMCILARDAN EN UFAK FARKI YOK,,TRİLYONLARI BU BECERİKSİZ ADAMLARIN ELİNE VERENLERE VE BUNLARI YÖNETENLERE KİMSENİN BİRŞEY DEDİĞİDE YOK.BİRÇOK YATIRIM ORTAKLIĞI PAY DEĞERLERİNİN ÇOK ALTINDA İŞLEM GÖRÜRKEN ,TRİLYONLUK PORTFÖYLERİN KAR GETİRİLERİ KOMİK DÜZEYLERDE,,HELE BİRDE UZUN VADELİ YÜKSELİŞ TRENDİ SÖZKONUSU DEĞİLSE YÖNETENLERİN ELİ AYAĞI BİRBİRİNE DOLANIYOR O KOMİK KARLARIDA YAPAMIYORLAR.BU ÜLKEDE YATIRIMCIYI KORUYACAĞIZ DİYE AÇILMIŞ DERNEKLERİN SADECE ADI VAR,SPK İSE 20 YIL ÖNCEKİ BORSADAKİ İŞLEYİŞİN İZLERİNİ TAKİP EDEREK KLASİKLEŞMİŞ BÜROKRATİK GÖRÜNTÜSÜNDEN VAZGEÇMİYOR.DENETİM MEKANIZMASINDAKİ SAĞLIKSIZLIK NEDENİYLE BİRKAÇ LOKOMOTİF HİSSE HARİCİNDE IMKB DE HİSSE FİYATLARI ŞİRKETLERİN TEMEL VERİLERİYLE UYUMSUZLUK YAŞIYOR.O ŞİRKETLERİN PATRONLARI SERVETLERİNE SERVET KATARKEN ONLARA YATIRIM YAPANLAR MAĞDURİYET YAŞIYOR.www.Borsagundem.com ZAMAN ZAMAN ÖZELLİKLE KÜÇÜK YATIRIMCININ KORUNMASI AÇISINDAN ÖZEL HABERLER YAPIYOR ,BİZDE YILLARIN BORSA TAKİPÇİSİ OLARAK BİLDİKLERİMİZE YORUM KATARAK BİRŞEYLER YAZIYORUZ...SONUÇ?; AYNI TAS AYNI HAMAM.

  • Lion07 Şubat 2012 00:04

    Batırım ortaklığı desek bunlara.