E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucu---

Yatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucu

Yatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucu
27 Haziran 2024 - 18:48 borsagundem.com

Yatırım derinlikli bir öğrenme sürecidir. Yatırımcılar bu durumu en iyi, zaman geçtikçe kat ettikleri aşamayı tecrübe ederek anlayabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveni belki de en zor ve kişisel öğrenme deneyimlerinden biridir. İşin kötü yanı, yatırımda öğrenmek, maliyetli hatalar sonucunda gerçekleşir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar bazen eski günlere dönmeyi ve büyük pişmanlıklara neden olan hataları yapmamayı ister. Bunda, yatırımda hataların sermayenizin büyük kısmına mal olma riski taşıyacak kadar tehlikeli olmalarının etkisi vardır.

Yatırım, hatalardan ders almakla ilgilidir

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alana makalesinde, kendi deneyimleri, özellikle de acı verici olanlar üzerinden, kendi yatırım macerasına odaklanıyor ve bugün bildiği ancak yatırım serüvenine başladığı zamanlarda bilmediği için maliyetli dersler aldığı hatalarına odaklanıyor.

Burns makalesine şu iki paragrafla giriş yapıyor ve ardından 10 maddede, yatırım serüvenine başlarken bilmeyi istediği ipuçlarına yer veriyor: “Bazı günler keşke zamanda 30 yıldan fazla geriye gidebilseydim ve piyasalarda öğrendiklerimi zor yoldan kendime öğretebilseydim diyorum. Doksanların boğa piyasasının avantajlarından yararlanarak erkenden para kazanma şansına sahip oldum. Keşke tüm bu kazançlarımı nasıl koruyacağımı ve 2000-2002'de derin bir düşüşe yakalanmamayı bilseydim. İnternet balonu dersinden sonra para kaybetmekten her zaman nefret ettim; bu fiyaskodan sonra hiçbir şeyde, opsiyonlarda, yatırım fonlarında veya hisse senetlerinde uzun süre kaybeden pozisyonda oturmadım. Sonunda başardım ve 2003-2007 yılları arasında yılda ortalama yüzde 20 oranında inanılmaz bir getiri elde ettim.

İnternet balonunun patlaması sırasında yaşadığım bu kayıplar beni 2008'de para kaybetmekten kurtardı. Kazanırkenki agresifliğim, 2009-2016 arasındaki harika piyasa koşulları nedeniyle uzun vadede sermayemi iyi bir büyüklüğe getirmeme yardımcı oldu çünkü kazanan pozisyonlarımın trendle birlikte gidebildiği yere kadar koşmasına izin vermeyi öğrendim. Bunların hepsi hatalarımdan ders çıkararak elde ettiğim başarılardı. Yine de her yatırımcı gibi ben de, piyasalara aktif olarak girdiğimde en başından beri gerçekten anlamış olmayı dilediğim 10 ipucunu yeniden gözden geçirdim. Bu ipuçlarının benin gibi sizi de hem para kaybından, hem zaman kaybından hem de acıdan kurtarmasını diliyorum…”

10 ipucu

Yatırımda daha az, daha çoktur, daha az aktivite genellikle daha fazla kâra yol açar ve daha küçük pozisyon boyutları, uzun vadede kârı koruma şansının daha yüksek olmasını sağlar. Daha az işlem maliyeti, daha az komisyon ve trendlerde daha az giriş çıkış, para kazanmayı kolaylaştırır. Daha düşük pozisyon boyutu, hata yaptığınızda daha küçük kayıplara yol açar.

Yatırımda uzmanlaşmak, bir piyasa seçmek, bir yöntem seçmek ve bu konuda uzmanlaşmak daha iyidir. Tek bir düzende, modelde, hisse senedinde, piyasada veya sistemde usta olmak, pek çok şeyle uğraşmaktan daha olumlu sonuçlar doğurur.

Yatırım her zaman haklı olmakla ilgili değildir; hatalı olduğunuzda kayıpları sınırlamak ve haklı olduğunuzda kârı en üst düzeye çıkarmakla ilgilidir.

Fiyatları yalnızca yönteminiz için gerekli olan zaman diliminde kontrol etmelisiniz; her bir fiyat hareketini izlemek, yatırım yöntemlerinin büyük çoğunluğu için ideal değildir.

Büyük karlar, gün içinde değil, birden fazla gün ve haftalık trendlerde elde edilir.

Fiyat hareketlerindeki gürültü ile gerçek sinyaller arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. Tarihsel olarak grafikleri incelemek ve geriye dönük testler yapmak, gürültüyü sinyalden ayıracaktır.

Herhangi bir yatırım yönteminin en zayıf kısmı onu uygulayan yatırımcıdır. Piyasada para kazanmanın birçok yolu vardır ancak bunların herhangi birinin uzun vadede işe yaraması için mutlaka disiplin ve tutarlılık gerekir.

Riski en iyi yöneten yatırımcılar genellikle uzun vadede kazanan yatırımcılardır.

Yalnızca likit piyasalarda, hisse senetlerinde ve opsiyonlarda işlem yapmak en makul seçenektir. Geniş alım satım spread’leri iyi bir yatırım sistemini kârsız hale getirebilir.

Eğer kendi zaman diliminizde ve trend yönünde işlem yapar, batma riskini yönetir ve disiplinli davranırsanız piyasalarda para kazanabilirsiniz ancak bunlardan biri eksik olursa işlem yapmak size paraya, bazen de çok fazla paraya mal olur.

Destek ve direnç seviyeleri ne zaman işe yaramaz?

 

Hareketli ortalamalar alım satım kararlarınızı nasıl belirler?

 

Yatırım deneyimi hangi durumlarda değersizleşir

 

Yatırım sermayenizin erimesine neden olan 35 hata

 

Yatırımda her zaman kazanamazsınız

 

Yatırımcıların acilen vazgeçmesi gereken 12 alışkanlık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)