E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırımcı sayısındaki azalışın nedeni Kör Havuz mu---

Yatırımcı sayısındaki azalışın nedeni Kör Havuz mu

Yatırımcı sayısındaki azalışın nedeni Kör Havuz mu
15 Eylül 2015 - 06:58 borsagundem.com

Yerli yatırımcı sayısında 2010 yılından itibaren başlayan düşüşün nedeni olarak 'Kör Havuz' uygulaması gösteriliyor

2010 yılında hayata geçirilen hisse senedi işlemlerinde aracı kurum isimlerinin gizlenmesi yani piyasada ‘Kör Havuz’ olarak bilinen uygulama yeniden tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut, Star Gazetesi’ndeki köşesinde konuyu gündeme taşıdı. Geçmişte konuyla ilgili yazılara atıfta bulunun Bulut, “Kör Havuz uygulaması olmak üzere Türk Sermaye Piyasasının içine düştüğü-düşürüldüğü hatalar zincirine karşı elimdeki imkânlarla savaş veriyorum. Kör Havuz ve emir iptali gibi uygulamalara öncesinde ‘yapmayın’ diyerek kesinlikle karşı çıktım ve özellikle yurt dışında yapılan yerlerde, yerli yatırımcıların nasıl soyulduğunu örnekleriyle açıkladım. Bu noktada doğru bilinmesi adına, Türk Sermaye Piyasası hakkında bilmeniz gerekenleri kendi bakış açımdan bir daha arz etmek istiyorum” diye yazdı.
 
KONU YENİ EKONOMİ YÖNETİMİNİN GÜNDEMİNDE
 
Yiğit Bulut, yazısında uygulamanın sisteme verdiği hataları sıraladı. Yiğit Bulut’un gündeme taşıdığı konunun, yeni ekonomi yönetiminin de önemli gündem maddeleri arasında olduğu belirtiliyor. Özellikle de Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı sayısının azalmaya başlamasının 2010 yılında hayata geçirilen bu uygulamalardan sonra başladığının altı çiziliyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri de bu iddiaları destekler nitelikte.
 
YATIRIMCI SAYISI 2010 YILINDAN BU YANA AZALIYOR
 
MKK verilerine göre, 2010 sonu itibarıyla, hisse senedi bulunan hesap sayısı yüzde 9 artış ile 1.2 milyona ulaştı. Bu dönemde hisse senedi olan yerli hesap sayısında 104 bin 356 adet, yabancı hesap sayısında ise 890 adet yükseliş yaşandı. Ancak 2010 yılına kadar toplam yatırımcı sayısında süregelen artış tersine dönüyor ve yerli yatırımcı sayısı azalmaya başlıyor. 2012 yılında yerli yatırımcı sayısı 9 bin 797 kişi azalırken, yabancı yatırımcı sayısı ise 572 kişi artıyor. Düşüş sonraki yıllarda da devam ediyor. Toplam yatırımcı sayısı 2014 yılında yüzde 3’lük bir gerileme gösteriyor. Bu gerileme büyük ölçüde toplam yatırımcı sayısının tamamına yakınını oluşturan yerli bireysel yatırımcılardaki düşüşten kaynaklanıyor. Son bir yıl içinde yerli bireysel yatırımcı sayısı 35 bin 529 kişi azalıyor. Yabancı yatırımcı sayısı ise geçen yıllardaki artışını sürdürerek yüzde 4 oranında yükseliyor.
Yine MKK verilerine göre, 2015 Haziran ayı itibarıyla Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı sayısı Mart sonuna göre çoğu yerli bireysel yatırımcı olmak üzere 16 bin adet azalarak 1 milyon 53 bin adede geriliyor.
 
HÜSEYİN ERKAN DÖNEMİNDE BAŞLADI
 
Borsa İstanbul cephesinde yaşanan bu gelişmeler yeni ekonomi yönetiminin masasının üzerindeki dosyalardan biri olduğu belirtiliyor. Kör Havuz uygulaması ve emir iptalleri İMKB (Borsa İstanbul) eski Başkanı Hüseyin Erkan döneminde hayata geçirilmişti.
İMKB eski Başkanı Hüseyin Erkan, piyasada büyük işlem yapan kurumlar ya da yabancıların ağırlıklı işlem yaptığı şirketler olduğunu belirterek, bazı oyuncuların buralardan işlem yaparak bunu avantaja çevirmeye çalıştıklarını ifade etmişti. Erkan, işlemlerden sonra kimlik gizlemesine gidilmesiyle yatırımcıların yanlış yönlendirilmesinin de önüne geçileceğini vurgulayarak uygulamayı savunmuştu. Ancak gelinen noktada söz konusu uygulamanın yatırımcı sayısındaki azalmada etkili olduğu belirtiliyor.
 
YATIRIMCININ ELİNDEKİ AVANTAJLAR ALINDI
 
Bu arada, benzer bir durum daha önce yatırım fonu ve ortaklıklarında gündeme gelmişti. Fon ve yatırım ortaklıklarının portföyündeki hisselerin takas verilerinin yayınlanmasına son verilmişti.
Yatırımcılar daha önceleri fon ve yatırım ortaklıklarının portföyünde bulunan hisseleri görme imkânına sahipken bu avantaj elinden alınmıştı.
Bu olanak, yatırım fonları ve ortaklıklarına yatırım yapan yatırımcıların, fonların aldıkları hisse senetlerini, hisselerin portföylerdeki seyrini ve oranını, fonların performanslarını sorgulayabilmelerini sağlamaktaydı. Söz konusu verinin açıklanmamasıyla birlikte bu imkân ortadan kalktı.
 
BÜYÜKLERİN İŞLEMLERİ YOL GÖSTERİYORDU
 

Uzmanlara göre yabancı yatırımcıların, piyasaya yön veren büyük yatırımcıların, piyasadaki alım-satım davranışları aslında küçük yatırımcılar için bir gösterge niteliğinde. Çünkü bilgi akışının bu kadar hızlı ve yoğun olduğu bu piyasalarda, bu bilgiyi algılayıp yorumlayacak bilgi birikimi ve kapasitesi olmayan küçük yatırımcılar için büyük yatırımcıların davranışı, küçük yatırımcılara yol göstermekte. 
 
YABANCI YATIRIMCILARA AVANTAJ SAĞLANDI
 
Gün içi işlemlerde hisse senetlerinde alıcı ve satıcı taraf verisini, özellikle günlük alım satım yapanlar ve piyasadaki alıcı satıcı dengesini kurumların eğilimlerini izleyenler takip ediyordu. Yatırımcı sayısındaki azalışın nedeni Kör Havuz uygulamasına bağlayanlar, kimin alıp kimin sattığının seans sırasında öğrenilmesinin özellikle günlük işlem yapan yatırımcılar için önemli bir veri olduğunu belirtiyor. 
Uygulama sonrası bu önemli bilgiye ulaşamamalarının kendileri için büyük dezavantaj olduğunu belirten yerli yatırımcılar, uygulamanın yabancı yatırımcılara büyük avantajlar sağladığını belirtiyorlar.
Çünkü, bir hisse ile ilgili takasta önemli ölçüde elinde hisse bulunduran bir kurum satış yapıyorsa (ki bu hisseye satışların yoğunlaştığını göstermesi açısından önemli) işlem yapanlar bunu o gün içerisinde göremiyor.
  
YABANCILAR HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENEBİLİYOR
 
Bu verinin gizlenmesi ile ortaya çıkan tablo birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Her şeyden önce datanın neden kaldırıldığı özellikle imkânları sınırlı olan küçük yatırımcı tarafından sorgulanıyor.
Küçük yatırımcı bu değişiklikle özellikle kendisinin mağdur olduğuna inanıyor.
Zira büyük yatırımcılar sahip oldukları portföy büyüklükleri itibarıyla özel yatırımcı kategorisinden istifade etmekte ve brokerlarla  dealerlarla doğrudan irtibat halinde olmaları sebebiyle işlemleri yapan tarafları online öğrenme imkanına sahipler. Ancak küçük yatırımcıların böylesine bir imkânı bulunmuyor.
Büyük yatırımcıları ve yabancıların bu dataları veri kuruluşlarının yayınları ile elde edebildiklerini belirten küçük yatırımcılar, verinin yayınlanmamaya başladığı günden bugüne mağduriyetlerin yaşandığını vurguluyor.
 
BİLGİ ERİŞİMİ AÇISINDAN EŞİTSİZLİK
 
Bu uygulama ile piyasada işlem yapan büyük yatırımcılar ve küçük yatırımcılar arasında bilgiye erişim açısından bir eşitsizlik yaşandığı görüşü ağırlık kazanıyor.
Uzun yıllardır yatırımcı sayısının artmadığından şikayet edilen piyasada bu uygulamanın küçük yatırımcıların piyasadan daha da uzaklaşmasına neden olacağı belirtiliyor.
Küçük yatırımcılar, hisse senedi işlemlerindeki tarafların gözükmeyecek olmasının, Sermaye Piyasalarına olumlu yansıyacağı yönündeki görüşün de doğru olmadığının son verilerle ortaya çıktığını belirtiyor.
Piyasadaki genel kanı; yatırımcının piyasadan aldığı tüm bilgilere göre kararını serbestçe vermesi yönünde. Şüphesiz tüm bilgileri aldıktan sonra vereceği kararın sonuçlarına da katlanacak. Ancak tüm bilgilere bazıları sahipken bazılarının sahip olmaması adil ve eşit bir yarışın ortadan kalkması şeklinde yorumlanıyor.
Yatırımcının belli bilgileri zamanında öğrenmesine izin verilirken belli bilgilerden mahrum bırakılmasının şeffaf piyasa mantığı ile uyuşmadığı belirtiliyor.
 
YERLİ YATIRIMCILARLA ANKET YAPILSIN ÖNERİSİ
 

Piyasanın mantığının tüm bilgilerin şeffaf ve hızlı şekilde tüm kesime ulaşmasını temin etmek olduğu vurgulanıyor. Gelişmiş ülkelerin şeffaflaşma yönünde nelerin yapılabileceğini gündemlerinin ilk sırasına oturttuğu bir ortamda, bizim piyasada Nasdaq OMX ile yapılacak işbirliğinde bazı verilerin daha gizleneceği bilgisi, piyasaların geleceği açısından büyük bir risk olarak gösteriliyor.
Uzmanlar, Borsa İstanbul yönetiminin ve Türkiye Sermaye Piyasası Birliği'nin hesabını kapatan yatırımcılarla ilgili acilen bir anket çalışması yapması gerektiğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çobanyıldızı26 Eylül 2015 16:49

    15dk. geç açılma, emir silme, alanların satanların görülmemesi ve takasların fahiş fiyatlarla pazarlanması IMKB yönetiminin tamamen beceriksizliğidir. Bunları kınıyoruz ve tekrar eski düzene geçilmesini istiyoruz...

  • alp20 Eylül 2015 14:13

    Avrupa da bir hisse temettu verdigi zaman fiyati bizdeki gibi dusmuyo onu ayarlayin bi.yani fiyati degismiyor.

  • MUSTİ15 Eylül 2015 20:40

    GÜVEN =KAPALI TAHTA

  • Nevzat15 Eylül 2015 18:59

    Yatırımcı sayısındaki azalışın nedeni Kör Havuz mu Evet kor havuz. Bu sisteme derhal son verilsin.

  • Haludun çoban15 Eylül 2015 18:45

    Yiğit BULUTA Teşekkürler aynen katılıyorum. Göz göre göre küçük yatırımcıları kurban ediyorlar.

  • Yatırımcı15 Eylül 2015 18:08

    Sadece bu olsa iyi.Sn.Bulut, eskiden canla başla savunduğunuz"kapalı tahtalar" var ya..Onlar da küçük yatırımcıyı küstürdü..Haksız yere kapanan tahtalar..Bir de bence çoğu şirketin yöneticilerine de borsa ile ilgili eğitim verilmeli..Hep bana hep bana mantığı var..Etik çalışan patron sayısı ne yazık ki bir elin parmağı kadar..

  • KARTAL15 Eylül 2015 16:48

    ARKADAŞLAR KY YTIRIMCI KİMSENİN UMURUNDA DEGİL

  • nettinhoca15 Eylül 2015 16:05

    kervansaray ve benzerı fırmalar gıbı mılletı soyan kanun hukuk tanımaz fırmalar oldugu surece ve bunlara goz yumdugu muddetce daha cok kacıs olur..

  • husamettin15 Eylül 2015 15:40

    sadece kor havuzu olsa iyi..keriz havuzu aynı zamanda..içine düşen kerizleri yolmak için yapılmış mubarek..

  • YY15 Eylül 2015 14:17

    Bencede GOLDAŞ.

  • ANKARA15 Eylül 2015 14:16

    borsada kobbassan holdinğ ve arsan teksil gibi hisseler.yatırımcıları borsadan nefret ettirdi.kervansarayholdiğ yatırımcısı spk güvendi zarar etti. yatırımcı güveni sarsıldı. böyle şirketlere yaptırım uygulanmalı. yatırımcı ikaz edilmeli.

  • YUNUS15 Eylül 2015 14:11

    Bankalardan işlem yaparken veriyi 15 dk. gecikmeli görüyoruz. Bu olurmu anlık verilere ne oldu. Böyle olursa benim gibi küçük yatırımcı borsaya girmez, ancak seyrederiz.

  • Kem15 Eylül 2015 14:10

    ilk defa jöleli dogru diyor.

  • Trader15 Eylül 2015 13:05

    Kapalı göz Uygulaması yatırımcı bırakmadı ülkede sadece yatırımcı değil büyük spekilatörlerde bitti Nerde Ziya sesel nerde İlhami nerde Dündar baba nerde

  • Ozman15 Eylül 2015 13:05

    Alim satim yapan sirketi goremedigi dolayisiyla eskisi gibi kopya cekemedigi icin islem yapamayan sozde yatirimcilarin duygularina tercuman olmus sanirim bu haber. Ayrica gelismis ulkere atifta bulunuyorsunuz ama, avrupada ISVEC haric hicbir borsada yayinlanmaz alan satan bilgisi o da ilgili kurumun iznine bagli. Dolayisiyla kopya cekemedigi icin aglamak yerine ya fundamental/technical analizini yapip yatirim yapmk lazim, ya da isi ehline birakip profesyonel bi yatirimciyla is yapmak lazim.

  • EYYP197815 Eylül 2015 12:54

    KİM GİRECEK BORSAYA SOYGUN SPEKLASYON.DÜŞÜN.TÜRKCELL HİSSE ALMAYI DÜŞÜNÜYORM DİYİP SPEKLASYON YAPIYOR SPK ŞİKAYET ETİM BAKAN YOK 1 AY OLDU DÜŞÜNÜYORLAR FAZLA DÜŞÜNMEYİN BU KADAR.HİSSE NİZİ ALAN EPEYCE ZARA ETİ PARAMI KURTARSAM BORSAYI ANLATANIN..................................................................................

  • para kolay kazanılmaz15 Eylül 2015 12:47

    seçimden yine koal.çıkacak ise ,rusya düşük petrolden batma noktasında ise,avrupa krizde ise,çin vb.ülkelerin ihracatı bitiyor ise bu kış borsalarda bulunmak için çoook parası olmak(sokağa atılacak)ve de borsa ,ekonomi bilgisi kıt olmak mutlaka gerekli unsurlardır kanımca.

  • Goldaş zede15 Eylül 2015 11:29

    Goldaş diyorum Goldaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaşşşşşşş ne oldu ???????????????????????????????????

  • kıro15 Eylül 2015 11:28

    yabancıya malını rahatça sattırdınız, şimdi yeniden düşükten malını toplatmak için açın ekranlarıda küçük yatırımcı yabancı malını satıyor sanıp panikle satsın ve yabancı düşükten malını yerine koysun... yazık valla, ülke kimlerin elinde? resmen yabancının kucağına oturtuyorlar bizleri...

  • c215 Eylül 2015 11:00

    bundan 7 yıl önce borsada bir heyecan vardı, insanlara anlık verileri kimin alıp sattığını izlemek bile keyif veriyordu, ama borsayı vedat akgiray gibi komisyoncu baskanlar yönetince ve çöplük hisseleri doldurunca saçma halka arzlarla, yatırımcı dağıldı gitti, 400 şirket yerine 100 şirket olsun sağlam olsun şeffaf olsun en önemlisi hareket olsun Heyecan olsun..!!! bu kadar basit hadi Abiler karar alın kanun koyun yapın bu işi yoksa neden yatırımcı gelmiyor diye hayıflanmayın insanları çöpe atacak parası yok kimse kusura bakmasın!.. saygılar

  • AHMET15 Eylül 2015 10:52

    BU YAZIDAKİ TESBİTLER %100 DOĞRUDUR BENDE BU YÜZDEN BORSAYI TERKETTİM YABANCININ KUCAĞINA OTURMAK İSTEMEDİM

  • (15 Eylül 2015 10:00

    zaten yatırmcının gelmesini istediğiniz için.15 dk geçikmeli verileri kor havuzu emir iptalini işe yaramayan halka arzlar bunlar hep yatırmcıları kaçırma için yapılan işler.artık böyle düşünüyorum

  • eyyp197815 Eylül 2015 09:52

    hisseyi satan patron umrsamıyor yatırımcıya sahip çıkmıyor

  • murat15 Eylül 2015 09:47

    Bunu yıllarca yazdık ama anlatamadık benim borsayı bırakmamın yegane nedeni kör havuz uygulamasıdır. 6 senedir işlem yapmadım böyle giderse yapmayıda düşünmüyorum.

  • varol15 Eylül 2015 09:45

    Kimin alıp kimin sattığının seans sırasında öğrenilmesinin özellikle günlük işlem yapan yatırımcılar için önemli bir veri değildir ! Zaten bunu takip edemezsiniz ! DetaylarIna inmeyecegim ! AsIl yasaklanmasI gereken EMiR iPTALi gibi uygulamalar, bunlar birer MANiPÜLASYONDUR ! Adam istedigi gibi tahtayI yönlendiriyor! Borsa'nIn kendi kanununda maipülasyon yasak diyorlar ama kendileri buna izin veriyor, gel de anla !!!

  • osman15 Eylül 2015 09:31

    her şey için para isterseler olacağı bu. verileri bile 15 dk gecikmeli izliyoruz para yüzünden.

  • domınık15 Eylül 2015 09:19

    4 yıldır para kazanamıyoruz.öncesinde aracı kurumları takip ederek niyetlerini az da olsa anlama şansımız oluyordu.manipülatif senetlere şimdiki gibi atlamıyorduk .şu soruyu sormak gerek BU DÜZENLEMELERİNİN KİME FAYDASI OLDU?yerli küçük yatırımcıya olmadıgı kesin gerisi size kalmış.

  • kartal15 Eylül 2015 09:18

    DOGRU SÖZE NE HACET

  • ekselans00615 Eylül 2015 09:16

    körü mörü bilmeme. borsayı dolandıcılık mekanı yaptılar.

  • Rıfkı15 Eylül 2015 09:16

    Kör havuz ky nin menfaatinedir. Spek zaten her aracı kurumda hesap açarak alıcı satıcıyı yanıltabilir. Spekin hangi aracı kurumdan alım satım gelmediğini bilmesi bence speği zora sokuyor. ytd.

  • BORSACI15 Eylül 2015 09:02

    DOLAR YOK BORSA ZEDEYİZ

  • Ne alaka15 Eylül 2015 08:51

    Dolardan bahsedelim

  • BORSACI15 Eylül 2015 08:50

    ÖBÜR DÜNYADA ENVER ÖREN ÇEK VERİR BİZE MÜCAİT YEDİ PARALARI

  • BORSACI15 Eylül 2015 08:48

    10 YILOLDU İHLAS . MEMSA.IŞIKLAR GURUBU NE KAZANDIRDI EMEKLİ PARAM GİTTİ .DAHA DOĞRUSU SEANS SALONUNDA HERKES KAN AGLIYOR ADAM KARISINI BOŞADI BORSA YÜZÜNDEN

  • YERLİ YATIRIMI15 Eylül 2015 07:46

    YENİMİ ANLADINIZ

  • muhalif15 Eylül 2015 07:40

    Data saklama artarak devam ediyor kimse yazmadı, daha önce bedava olan günlük verileri borsa istanbul sitesinden indirmek için fahiş paralar isteniyor, küçük yatırımcı ödeyemez bu paraları, fiilen dataları göremiyoruz.

  • ERMAN15 Eylül 2015 07:20

    Kesinlikle katılıyorum. Bir an önce eski düzene dönülmeli ve kim ne alıp satıyor şeffaf olarak görülmeli.