E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizYatırımcı Yen ve petrole yöneliyor---

Yatırımcı Yen ve petrole yöneliyor

Yatırımcı Yen ve petrole yöneliyor
14 Mayıs 2012 - 14:46 borsagundem.com

Foreks (kaldıraçlı işlemler) piyasalarında Türk yatırımcının ilgisi euro/dolar paritesi ve altından, dolar/Japon Yeni ve petrole doğru kayıyor.

Dünya genelinde günde 5 trilyon dolarlık işlem hacminin gerçekleştiği, Türkiye’de ise henüz emekleme aşamasında olan Foreks (kaldıraçlı işlemler) piyasalarında Türk yatırımcının ilgisi euro/dolar paritesi ve altından, dolar/Japon Yeni ve petrole doğru kayıyor. Ağustos 2011’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimine girmeden önce günlük 17 milyar dolar olduğu tahmin edilen Foreks piyasası işlem hacminde, euro/dolar paritesinin önceden yüzde 60’lar üzerinde seyreden payının gerileme gösterdiği ve yüzde 53,9 civarında seyrettiği görülüyor. İşlemlerin SPK denetiminde yapılmaya başlandığı 1 Eylül 2011 tarihinde dolar/Japon Yeni paritesinin payının yüzde 4,29’a çıktığını görüyoruz. 1 Eylül 2011 tarihi itibariyle Foreks piyasası işlem hacminde euro/dolar paritesinden sonra en yüksek paya sahip olan altının payı yüzde 22,19’a gerilerken, petrolün payının ise yüzde 4,30’a yükseldiğini görüyoruz. En az işlem hacmi ise yüzde 2,26 ile dolar/TL’de gerçekleşiyor.
50 bin dolar ve üzerinde işlemler İstanbul’dan
Öte yandan, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler dışında Mersin, Mardin, Nevşehir gibi illerden de Foreks piyasalarına olan talep artmaya başlarken, İntegral Menkul Değerler’in verilerine göre 1 Eylül 2011 - 1 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılan işlemlerin yüzde 66,51’i kârla sonuçlandı. Foreks piyasalarında 50 bin Dolar ve üzerinde işlem yapan müşterilerin yüzde 53.86’sı ise İstanbul’dan çıkarken, 50 bin dolar üzerinde işlem yapan müşterilerin yüzde 9,2’si Ankara, yüzde 6,02’si ise Mersinli.
Türkiye’de uzun zamandan beri ilgi odağı olan fakat yakın zamana kadar çok sınırlı enstrümanlarda ve hacimlerde işlemlerin görüldüğü Foreks piyasasına olan talep SPK’nın denetimine girmesiyle birlikte artmaya başladı. Türkiye’deki regülasyon altındaki aracı kurumlarda işlem yapan ve sayıları 10.000’e yaklaştığı tahmin edilen yatırımcılar artık euro, dolar, Japon Yeni gibi onlarca para biriminde, petrol, altın, gümüş, bakır gibi emtialarda, S&P 500, Dow Jones, NASDAQ gibi endekslerde işlem yapma şansını yakalamış durumda.
Bilinçli işlemler zarar oranını azaltır
SPK lisanslaması öncesinde büyük ölçüde zarar eden yatırımcılarla ilgili kulaktan kulağa dolaşan olayların Foreks piyasalarına yönelik tereddütleri artırdığını bildiren İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Çandır, işlemlerini çeşitlendirmeye başlayan müşterilerde en sık karşılaştıkları sorunun ise yatırımcıların tanımadıkları parite ve emtialarda büyük zarar etmeleri olduğunu söyledi. Çandır, “İntegral Menkul Değerler olarak bizim bu aşamada görevimiz, öncelikli olarak bu tereddütleri azaltmak müşterilerimize kazanç sağlamak yönünde. Bilinçli yapılan işlemler arttığı sürece yatırımcılar daha yüksek bir oranda kâr elde edebilir” diye konuştu.
Şirketler kur ve emtia riskini bertaraf etmek için kullanıyor
Foreks piyasasında Mersin, Mardin, Denizli gibi illerden olan ilginin yoğunlaşmaya başladığını belirten Çandır, şu bilgileri verdi: “Büyük hesapların yoğunlaştığı illerin sıralamasında İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırayı Mersin alıyor. Foreks piyasasının yatırım amaçlı kullanımı dışında aynı zamanda özellikle dış ticaret yapan şirketler veya şahıslar tarafından kur ve emtia riskini bertaraf etmek amacıyla kullanıldığını düşünürsek, Mersin gibi önemli bir limana sahip bir ilin bu listelerde üst sıralarda yer alması şaşırtıcı değil aslında. Hisse piyasalarından bu bağlamda ayrışan Foreks Piyasası’nın bu yönünün kullanımının ileriki zamanlarda artış göstereceğini ve ticaret yapan firmalarda popülerliğinin artacağını düşünüyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)