E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar altın rallisini kaçırdı mı?---

Yatırımcılar altın rallisini kaçırdı mı?

Yatırımcılar altın rallisini kaçırdı mı?
26 Ağustos 2024 - 14:34 borsagundem.com

Küresel altın fiyatları sessiz sedasız tüm zamanların zirvesine ulaştı. Göstergeler altın varlıklarının son üç yıldır küresel borsalardan daha yüksek getiri sağladığına işaret ediyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl hisse senetlerinin iyi gittiğini düşünenler altın fiyatlarına tekrar göz atmayı deneyebilir. Küresel piyasalarda altının onsu 2.550 dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştı ve 1 Ocak tarihinden bu yana %23 değer kazandı. Aynı zaman diliminde S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin getirisi ise %18 seviyesindeydi.

2021 yılının yaz aylarından bu yana Nasdaq %21 ve S&P 500 %30 yükseliş gösterirken altınsa aynı dönemde %41 getiri sağladı. Bu muhteşem ralliyi kaçıran tek bir kesim vardı: perakende yatırımcılar.

MarketWatch’un haberine göre, sektör verileri bu yıl ve son yıllarda külçe altın borsa yatırım fonlarına akan özel yatırımcı varlıklarında büyük bir artış olmadığını gösteriyor. Hatta tam tersine müşteriler altın fonlarından paralarını çekiyor.

ABD borsalarının beş büyük altın fonu SPDR Altın Hisseleri, SPDR MiniShares, iShares Gold Trust, Abdrn Fiziksel Altın Hisseleri ve VanEck Merk Gold Trust bu yılın başından itibaren 2,2 milyar dolar ve son 3 yılda 12,4 milyar dolar net itfa gördü.

Dünya Altın Konseyi külçe altın ve sikke satışlarının ABD dahil olmak üzere batı pazarlarındaki zayıf talep nedeniyle ikinci çeyrekte düştüğünü tahmin ediyor.

Sadece dört yıl önceki son altın rallisi sırasında ise tamamen farklı bir hikaye söz konusuydu. Yatırımcılar pandemiye, kısıtlamalara ve devlet tahvillerindeki ani artışlara ya yanıt olarak 2020’de altın fonlarına para akıtmıştı. Ancak sonraki iki yıl içerisinde fiyat düşüşleriyle birlikte fonlar yeniden satılmıştı.

Yatırımcıların net alım satımları piyasalarda doğru zamanlamayı yakalamak için kusursuz bir rehber değildir. Ancak tamamen de yanlış değildir. Zira perakende yatırımcıların genellikle yanlış zamanlarda alım satım yaptığı bilinir. 

Morningstar ve diğer fon yöneticilerinin göstergeleri perakende yatırımcıların hesaplarını kendi halinde bırakmaları halinde mevcut durumlarından daha fazla para kazanabileceklerine işaret ediyor.

Peki altın fiyatları perakende yatırımcılar tarafından yönlendirilmiyorsa bunu kim yapıyor?

Bu başta Türkiye, Hindistan, Çin ve Polonya gibi gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarındaki alımlardan kaynaklanıyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankaları bu yılın ilk yarısında rekor 483 tonluk altın alımı yaptı. Mevcut fiyatlara göre 1 ton altının fiyatı 81 milyon doları ifade ediyor.

Üstelik merkez bankası alımlarının devamı da gelebilir. Dünya Altın Konseyi verileri Çin’in rapor edilen döviz rezervlerinin %5’ini, Hindistan’ınsa %10’unu oluşturuyor. Bu arada altın, ABD döviz rezervlerinin %72'sini ve Almanya, İtalya ve Fransa da dahil olmak üzere diğer bazı zengin Batı ülkelerinin yaklaşık %70'ini oluşturuyor.

Analistlerse altının gerçek bir yatırım varlığı olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda.

Geleneksel görüş altının portföylerde yer alması konusuna neredeyse tamamen hayır diyor. Altının mücevheratın ötesinde çok az kullanım alanı mevcut. Altının değerini indirgenmiş nakit akışlarının gibi modern finansal metrikler tarafından hesaplanması da mümkün değil. Altının değerini kesin olarak ölçmeye yönelik herhangi bir girişim sadece bir tahminden ibarettir.

Altın enflasyona karşı da mükemmel bir koruma sağlamıyor. ABD enflasyonunun yükselişe geçtiği 2022 yılında altın düşüşteydi. Enflasyonun çöktüğü 2020’de ise altın fiyatları zirve yaptı.

Ancak altın yatırımlarını savunanların da uygun gerekçeleri bulunuyor.

En bariz açıklamalardan biri altının herhangi bir hükümet tarafından kontrol edilemeyen tek para birimi olması. Altını ne ABD, ne Avrupa Birliği ne de Çin kontrol edebiliyor. Özellikle de Amerikan hükümetinin mali durumundaki bozulma göz önüne alındığında altının ABD Doları’ndan bağımsız bir para birimi olması önemli. ABD halihazırda borç faizlerine neredeyse tüm bütçe kalemlerinden daha fazla ödüyor. Projeksiyonlar ABD bütçesinin önümüzdeki yıllarda çok daha kötüye gideceğini gösteriyor.

MW haberine göre altın yatırımcıları ABD hükümetinin iflasa giden karanlık bir yola girdiğini savunuyor olabilir.

Altın varlıkları genellikle merkez bankalarının faizleri indirdiği dönemlerde iyi sonuç verir. Zira altın hiçbir temettü veya faiz getirisi ödemez. Başka bir yatırım aracında ne kadar çok sabit getiri elde ediliyorsa altın o kadar az cazip konumdadır. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda faizlerin düşeceğine dair beklentiler altının fiyatının yükselmesine yardımcı olabilir.

 

Bitcoin yeniden 65 bin doları aştıBitcoin yeniden 65 bin doları aştı

 

Gram altında yeni rekorGram altında yeni rekor

 

UBS'ten dolar, altın ve petrol tahminiUBS'ten dolar, altın ve petrol tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)