E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Çin’in sigorta devini terk etti---

Yatırımcılar Çin’in sigorta devini terk etti

Yatırımcılar Çin’in sigorta devini terk etti
18 Ağustos 2021 - 13:52 borsagundem.com

Yatırımcılar Çin’in sigorta devinin hisselerinden çıkış yaptı. Hong Kong’da listelenen ve aynı zamanda MSCI Çin endeksinin de bir parçası olan sigorta devi Ping An’in hisseleri son dönemde düşüşte.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük seviyelerde kalan sigorta satışları ve düşük performanslı yatırımlar Çin’in sigorta devi Ping An Insurance’ın hisse fiyatlarına darbe vurdu. Çin’in finansal hizmetler devi, 157 milyar dolarlık piyasa değeriyle Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’inden sonra dünyanın ikinci en değerli sigorta şirketi. Şenzen merkezli grup aynı zamanda bir banka da işletiyor ve varlık yönetimi, tüketici kredileri, sağlık ve teknoloji hizmetleri sunan birimlere de sahip.

Ping An’in Hong Kong’da listelenen hisseleri aynı zamanda MSCI Çin endeksinde de yer alıyor ve hisseler son dönemde düşüşte. Şirketin hisseleri yıl başından bu yana %29 düşüş gösterdi ve piyasaların geneline yönelik endekslerin oldukça gerisinde bir performans sergiledi. Wall Street Journal’ın haberine göre Ping An’in ABD borsalarında işlem gören ve online kredi hizmetleri sunan kardeş şirketi Lufax Holdings ve fintek hizmetleri platformu OneConnect Financial Technology ise çok daha kötü bir performansla, yıl başından bu yana sırasıyla %44 ve %78 düşüş yaşadı.

Düşüşler ise Çin’in internet ve teknoloji hisselerinde yaşanan devasa satış dalgası esnasında gerçekleşti. Çin’in en büyük hayat, konut ve kaza sigortası sağlayıcılarından bir tanesi olan Ping An son dönemde azalan satışları nedeniyle zorluk içinde. Aynı zamanda sigortacılık sektörünün genelinde de poliçe primlerindeki büyüme yavaşladı. Şirket bu yıl borçları nedeniyle iflas eden emlak şirketi China Fortune Land Development’ın hisse ve tahvillerine yaptığı talihsiz yatırımlar nedeniyle de ağır kayıplar yaşadı.

Nisan ayında Ping An, emlak şirketine yaptığı 8 milyar dolarlık yatırım nedeniyle 2,8 milyar dolar kayıp yaşandığını tahmin ettiğini açıkladı. Ancak bu durum nakit zengini Ping An’in son aylarda çok daha yüksek profilli ve milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmasına engel olmadı. Nisan ayında şirket, batık Peking University Founder Group’un varlıklarından derlenen yeni şirket Founder Group’a 7,8 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Bundan iki ay sonra Ping An, önde gelen Çin şehirlerindeki altı ofis ve alışveriş merkezine 5,1 milyar dolarlık yatırımda bulunacağını söyledi.

CMB International Analisti Gigi Chen, bu yatırımların uzun vadede Ping An’e fayda sağlayabileceğini ifade etti. Açıklamasında Ping An ve Çin’in diğer sigorta şirketlerinin hisse fiyatı performansının, yeni sağlık ve hayat sigortası satışlarındaki düşüşten kaynaklanıyor olma ihtimalinin de yüksek olduğunu söyledi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre uzun yıllardır ülkenin hayat sigortacıları, alıcılardan toplu para alan ve genellikle yüksek getiri vaat eden kısa vadeli yatırım ürünlerinin satışını yapan bireysel acentelere dayanıyordu. Çin otoritelerinin 2018 yılında Anbang Insurance Group’u zorla ele geçirmesinin ardından birçok şirket odak noktasını uzun vadeli poliçelere ve düzenli olarak prim ödemesi alan daha geleneksel sigorta ürünlerine çevirdi.

BNP Paribas Asset Management Çin Hisseleri Başkanı David Choa, “sigortacılar ‘agresif büyüme yönteminin’ sürdürülebilir olmadığını fark etti” dedi. Açıklamasında şirketlerin satış ekiplerini daha farklı türde ürünlerin satışını yapacak hale getirmelerinin zaman alacağını ifade etti. Yüz yüze iletişimi azaltan korona virüs pandemisi de sigorta acentelerinin, harcayacak daha az parası olan tüketicilere poliçe satışı yapmasını zorlaştırdı.

Ping An mart ayı sonunda 985,726 bireysel hayat sigortası satış acenteleri olduğunu açıkladı. Bu rakam ise üç ay öncesinin 1,023,836 kişilik satış ekibinden %3,7’lik bir düşüşe işaret etti. Daiwa Capital Markets analistleri yakın zamanda yayınlanan bir raporda Ping An’in acente sayılarının haziran ayında 850 bine gerilediğini ve bunun da ilk yarıda %16’lık bir düşüş anlamına geldiğini söyledi.

Analistler, “Ping An’in acente ekibi için tünelin ucunda henüz ışık görmüyoruz” dedi ve düşen sayıların şirketin değerini de aşağı çekeceğini ekledi. Ping An acenteleri için daha fazla eğitim verdiğini ve teknolojik imkanlar sağladığını açıkladı. Aynı zamanda satışların artması için yeni türde hayat sigortası ürünleri ve sağlık sigortası poliçelerinin de geliştirildiğini ifade etti.

Yeni nesil bankaların hisseleri borsaların gözdesi

 

ESG yatırımcıları teknoloji balonundan ders almalı

 

Döviz piyasalarının önündeki yeni risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)