E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?---

Yatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?

Yatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?
05 Ağustos 2024 - 14:44 borsagundem.com

Teknoloji hisselerindeki sert satış baskısına rağmen stratejistler hâlâ Nvidia ve diğer çip üreticisi hisseleri favori gösteriyor. Uzmanlara göre büyük teknoloji şirketlerinin aşırı harcamaları çip üreticileri için iyi haber

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların en çok konuşulan hisse senedi geçtiğimiz hafta el frenini çekti. Yapay zeka devi Nvidia’nın çarşamba günkü ‘toparlanma rallisi’ kısa ömürlü oldu. Nvidia hisseleri cuma günü %7’nin üzerinde geriledi ve mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Düşüşler teknoloji sektöründe daha geniş çapta çözülmelerin yaşandığı bir zamanda geldi.

ABD borsalarının teknoloji endeksi Nasdaq düzeltme bölgesine geriledi. Düşüşlerde yalnızca yavaşlayan ABD ekonomisine dair işaretler değil aynı zamanda yapay zeka hisselerine aşırı harcama yapıldığı korkuları da etkili oldu.

Ancak YahooFinance’in haberine göre bu ikinci faktör, yani yapay zeka hisselerine çok fazla yatırım yapıldığı düşüncesi, Nvidia ve diğer yapay zeka çip üreticileri için katalizör olarak da görülebilir.

Wall Street profesyonelleri geçtiğimiz hafta yapay zeka ticaretinin bitişine çok uzak olunduğunu söylediler. Son geri çekilmelerinse hisse toplamak için bir fırsat olduğunu belirttiler. Büyük teknoloji şirketleri yapay zekaya yaptıkları yatırımların meyvelerini almakta zorlansalar da uzun vadede çiplere harcama yapmaya kararlı görünüyorlar.

Winthrop Capital Management’tan Luke Stone Nvidia’nın rakibi AMD’nin güçlü gelir tahminleri sonrasında piyasanın geniş çaplı beklentilerini de göz önünde bulundurarak mevcut geri çekilmeleri ‘bir alım fırsatı’ olarak adlandırdı.

Stone, “Çiplere giderek daha fazla yatırım yapmak zorunda kalan ve gerçekten mücadele eden müşterileri ile çip üreticilerinin kendileri arasında derin bir ayrım görüyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz çeyrekte Meta, Alphabet ve Microsoft 40 milyar dolardan fazla harcama yaptı. Amazon yılın ilk altı ayında 30 milyar dolarlık harcama yaptı ve ikinci yarıda ise daha fazla harcama yapmayı planlıyor. Bütün bu teknoloji devler yaptıkları harcamalarının büyük bir bölümünün yapay zekaya gittiğini belirtiyor.

Bilançolarda piyasaların duymak istediği şeyse bu değildi. Amazon ve Microsoft hisseleri geçen hafta Alphabet hisselerindeki düşüşe benzer bir şekilde haftayı düşüşle kapattı. Zira yatırımcılar açıkça yapay zeka hikayesinin bir şova dönüştüğü konusunda tepki gösteriyorlar.

Bununla birlikte büyük teknoloji devleri için endişe verici olan şey Nvidia ve rakipleri için iyi haber anlamına gelebilir.

Bernstein Genel Müdürü Stacy Rasgon, “Sermaye harcamaları rehberliğinin gerçek anlamda önemli ölçüde arttığını görmeye devam ettik ve aslında önemli olan da bu. İnsanlar sürdürülebilirlik konusunda endişe ediyor olabilir. Ama en azından şimdilik bu harcamalar devam ediyor gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Meta, Amazon, Google ve Microsoft, çip üreticisi Nvidia’nın gelirinin %40'ından fazlasını oluşturuyor. Bu durum aynı zamanda çip üreticisinin bilançosunun yükseleceğine dair işaretler veriyor.

CFRA'dan Angelo Zino, "Gelir yörüngesinin önümüzdeki 12 ay boyunca önceki çeyreklerdeki gibi olmayacağına dair korku şimdiden hafiflemeye başlıyor. Nvidia'nın bazı harika sonuçlar yayınlayacağını düşünüyoruz ve bu, yükseliş alanı için bir katalizör olacak” açıklamasında bulundu.

Morgan Stanley'den Joseph Moore, geçtiğimiz haftanın başlarında müşterilere gönderdiği bir notta, Nvidia'daki satışın "iyi bir giriş noktası" sunduğunu ve çip üreticisini ‘en iyi seçim’ pozisyonuna geri taşıdığını savundu.

Moore, "Bizim bakış açımız piyasanın bazı ses getiren yorumlarda bardağın yarısının boş olduğu düşüncesiyle baktığı yönünde. Müşterilerin çok modlu üretken yapay zeka geliştirmeye kaynak ayırmaya devam etme konusunda açık bir arzusu var” açıklamasında bulundu.

Synovus Trust portföy yöneticisi Dan Morgan, Nvidia ve diğer yapay zeka altyapı hisselerine yatırım yapma fırsatını, altına hücum sırasında zengin olan madencilik araçları tedarikçilerine benzetti. "Altın kazan kişi olmayı mı tercih edersin yoksa altın kazmak için ekipmanı satan kişi olmayı mı tercih edersin?" dedi.

Nvidia hisseleri haftayı %5 düşüşle kapattı ve rekor kapanış seviyesinden yaklaşık %26 düştü. Çip üreticisi tüm geri çekilmelere rağmen, yıl başından bu yana hala %116 değer kazandı.

Peter Schiff: Bitcoin ETF’lerinde kitlesel tasfiye başladıPeter Schiff: Bitcoin ETF’lerinde kitlesel tasfiye başladı

 

Stratejistler uyarıyor: Wall Street’te satışlar devam edecekStratejistler uyarıyor: Wall Street’te satışlar devam edecek

 

Fundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalıFundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)