E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar dikkatli olun!---

Yatırımcılar dikkatli olun!

Yatırımcılar dikkatli olun!
07 Ocak 2014 - 07:03 borsagundem.com

Piyasalar geçen yılın ilk aylarında ‘yatırım yapılabilir kredi notu’nun etkisiyle coşmuştu

BIST endeksi 93 binleri test ederken analistler, yılsonunda 100 binli seviyeleri konuşuyordu. Ancak, tahminler tutmadı. Önce, FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı tedirginliğiyle piyasalar dalgalandı. Sonra Gezi olayları, ardından da 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu. BIST 1.5 yıl önceki seviyelerine gerilerken, dolar 2.20 TL’yi zorluyor.

Milliyet'in haberine göre, bu ortamda ‘yabancılar satıyor mu? Yoksa düşüşü alım fırsatı olarak mı görüyor?’ soruları soruluyor. 17 Aralık’ta borsadaki yabancı payı yüzde 62.44 seviyesindeydi. 25 Aralık’ta yüzde 62.07 seviyesine kadar geriledi. Daha sonra alıma geçtikleri görülüyor. 27 Aralık’ta payları yüzde 62.60’a yükselirken, 3 Ocak itibariyle bu oran yüzde 62.40’ta bulunuyor. Bu rakamlarla yabancıların Türkiye’ye yönelik iştahlarında azalma olmadığını söyleyebiliriz.

Zor bir yıl olacak

2014’ün seçim yılı olması ve FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlaması nedeniyle zaten zor bir yıl olacağı konusunda herkes hemfikir. Ancak, hesapta olmayan yaşanan siyasi gerilimlerdi. Bu nedenle piyasalar, bu yıl gelişmekte olan ülkelerden ayrışarak iç siyasi gündeme göre yönünü belirleyecek.
Her risk, içinde fırsatta barındırır. Yatırım kararları alırken temkinli hareket edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Borsada düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ancak analistlerin, hisse seçiminde titiz davranılması gerektiği konusunda uyarısı var.
Goldman Sachs, doların yılsonunda 2.40, 2015’te ise 2.50 TL’yi göreceği tahmininde bulundu. Birçok kurum da doların 2 TL’ye inmesinin zor olduğunu belirtiyor. Öte yandan, TÜFE’ye endeksli tahviller de öneri listesinde bulunuyor.
Bilindiği gibi 2023 yılında İstanbul’un Finans Merkezi olması hedefleniyor. Bu projenin odağında da BIST var. Bu nedenle, piyasalardaki gelişmeler finans merkezi projesini de etkileyebilir. Proje için hem kamu otoritesi hem piyasa aktörleri çaba harcıyor. Finans merkezi, ‘bina’ olarak algılanmamalı. Piyasaların derinleşmesi, yabancı fonların ilgi gösterdiği, 24 saat işlemlerin yapıldığı, tüm finansal enstrümanlara erişim demek aynı zamanda. Siyasi gelişmelerle sekteye uğramaması gereken bir proje. Bu yılı piyasalar az hasarla atlatırsa, hedeflere ulaşmak da daha kolay olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)