E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyor---

Yatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyor

Yatırımcılar enflasyonla savaşın bittiğine inanmıyor
25 Eylül 2024 - 15:20 borsagundem.com

ABD’de enflasyonla mücadelede sona gelindiği düşüncesi piyasalarda alıcı bulmuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, enflasyona karşı yürütülen savaşın henüz bitmediğine dair riskleri görüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, enflasyon beklentilerinin piyasa temelli göstergeleri son birkaç haftada yükseliyor ve enflasyonun bu kadar kolay yenilemeyeceği endişeleri finans piyasalarına geri sızmaya başlıyor.

Veriler enflasyonun yükseldiğini gösteriyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, enflasyon swap’ları ve Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler, fiyat baskılarının gelecek yıllarda Fed'in yüzde 2 hedefinin mütevazı bir şekilde üzerinde kalabileceğini ima ediyor. Bu, yatırımcıların beklentilerinin her iki piyasa temelli göstergesinin de düştüğü bu ayın başlarından itibaren dikkate değer bir değişime karşılık geliyor.

St. Louis Fed'den elde edilen en son verilere göre, yatırımcıların gelecek beş yıldaki ortalama enflasyon hızının ne olacağına dair beklentilerini ölçen beş yıllık denge oranı, bu ayın başlarında yaklaşık dört yıllık en düşük seviye olan yüzde 1,86'ya ulaştıktan sonra yakın zamanda yeniden yüzde 2,04 seviyesine yükseldi. Denge oranı, nominal Hazine bonoları ile benzer vade tarihine sahip enflasyon korumalı Hazine bonoları arasındaki getiri farkının ölçülmesiyle elde ediliyor.

Benzer bir model, fiyat baskılarının nasıl gelişebileceğini doğru bir şekilde koklama konusunda daha güvenilir bir geçmişe sahip olan enflasyon swap piyasasında da yaşanıyor. Tradeweb'den alınan verilere göre, Salı günü öğlen itibarıyla, manşet TÜFE'ye endeksli bir yıllık takasların bir yıllık sürede yüzde 2,028 oranında enflasyon gördüğü gözleniyor. Beş yıllık takaslarda ise oran yüzde 2,333. Her ikisi de Eylül ayındaki en düşük seviyelerinden bu yana yükseliyor.

Değeri ne olursa olsun, tüketiciler ayrıca daha yüksek bir enflasyon oranı hissediyor. Salı günü yayınlanan Conference Board tüketici güveni anketinin son okumasına göre, ortalama 12 aylık enflasyon beklentileri Eylül ayında yüzde 5,2 seviyesine yükselmiş durumda.

Yeniden alevlenme riski

Sonuç olarak, yatırımcılar Fed'in dikkatini daha çok iş gücü piyasasına kaydırma kararının biraz erken alınmış olabileceği ihtimaline karşı temkinli görünüyor. Bu, yatırımcıların 40 yıldan uzun süredir görülen en kötü enflasyon dalgası karşısında küresel hisse senetleri ve tahvillerin zayıfladığı 2022'nin kötü günlerine geri dönmeyi bekledikleri anlamına gelmiyor. Hatırlanacağı üzere, TÜFE Endeksi o yaz zirveye ulaştığında, mal ve hizmet fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 9'dan fazla bir hızla arttığını göstermişti.

Bunun yerine, artış muhtemelen Fed'in geçen hafta politika faizi hedefini 50 baz puan düşürerek parasal el frenini çekmesiyle enflasyonist baskıların öngörülebilir gelecekte daha mütevazı bir seviyede de olsa devam etme ihtimalini yansıtıyor.

T. Rowe Price'da sermaye piyasaları stratejisti olan Tim Murray, “Enflasyonu kademeli olarak düşürmeyi ve durgunluktan kaçınmayı tercih ediyorlar ancak bu yola girmek, enflasyonun sadece daha uzun sürede azalması değil, aynı zamanda yılın sonlarına doğru yeniden alevlenmesi riski anlamına geliyor” diyor.

Aynı zamanda yatırımcıların, Fed'in enflasyona karşı zaferini erken ilan edip ardından yeniden alevlenmesini gördüğü 1970'lerde yaşananların tekrarlanması riskine karşı da koruma sağlıyor olabileceği de düşünülüyor. Murry, tarihin kendini tekrar etmesini beklemediğini ifade ediyor.

Ancak bazı üst düzey Fed yetkilileri bile, enflasyonun henüz yenilmemiş olduğu konusunda endişelerini dile getiriyor. Geçen haftaki faiz indirimine karşı tek muhalif oyu kullanan Fed Valisi Michelle Bowman, yaptığı açıklamada, böylesine dramatik bir ilk adımın enflasyonist baskıları gereksiz yere canlandırmaya neden olabileceğini açıkladı.

Mizuho'daki ABD baş ekonomisti Steven Ricchiuto da, enflasyona karşı mücadelesini arka plana atarak zor kazanılmış itibarını riske attığı için merkez bankasını suçladı. Ricchiuto, “Başlangıçtaki fark, hedeflenen yüzde 2'nin üzerinde yüzde 3'lük bir enflasyon oranını kabul etmek bile olsa, daha sıkı bir iş gücü piyasası ile daha yüksek enflasyon oranı arasındaki dengeyi kabul etmek, mali sorumluluğun neredeyse tamamen terk edildiği bir ekonomide kaygan bir zemine dönüşebilir” dedi.

Bu endişelerin haklı olup olmadığı ise henüz belli değil. Yatırımcılar, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE Fiyat Endeksi Cuma günü yayınlandığında bu hafta içinde daha fazla bilgi alacak.

Bu ayın başlarında yayınlanan TÜFE verileri, çekirdek enflasyonun Ağustos ayında beklenenden daha yapışkan olduğunu gösterdi. Bunun nedeni büyük ölçüde konutla ilişkili maliyetlerin bu yıl aylık bazda gördüğü en hızlı artıştı.

Yükselen emtia fiyatları

Fed'in politika duruşundaki değişimin muhtemelen bir rolü olsa da, enflasyon beklentilerindeki mütevazı canlanmanın muhtemelen daha acil bir nedeni bulunuyor. TD Securities'de faiz oranı stratejisti olan Gennadiy Goldberg, son iki haftadır emtia fiyatlarındaki toparlanmanın enflasyon takaslarındaki hareketin çoğunu açıkladığını söylüyor.

ABD'nin referansı olan Batı Teksas Ara Ham Petrolü için Ekim vadeli kontrat, 10 Eylül'de varil başına 65,75 dolardan kapandı ve bu Aralık 2021'den bu yana en düşük kapanış oldu, Fiyatlar o zamandan beri toparlandı ve Ekim kontratı Salı günü varil başına 71 doların üzerinde işlem gördü.

Bunda sadece Fed’in rolü bulunmuyor. Çin merkez bankasının Salı günü duyurduğu agresif teşvik önlemleri de emtia fiyatlarını artırmaya yardımcı oldu. Bu artışa rağmen Goldberg, başka bir potansiyel olarak istikrarsızlaştırıcı enflasyon dalgasının yolda olduğuna dair herhangi bir kanıt görmediğini ifade ediyor.

Goldberg, “Enflasyonun hala düşüş eğiliminde olduğunu düşünüyorum ancak herkesin aklındaki soru 'Ne kadar çabuk?’" şeklinde konuşuyor.

Waller: Enflasyonun düştüğü bir noktadayızWaller: Enflasyonun düştüğü bir noktadayız

 

Bowman: Enflasyon hedefimize henüz ulaşamadıkBowman: Enflasyon hedefimize henüz ulaşamadık

 

Powell: Enflasyon hala hedefimizin üzerindePowell: Enflasyon hala hedefimizin üzerinde

 

Wall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleriWall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleri

 

S&P:Fed iki faiz indirimi gerçekleştirebilirS&P:Fed iki faiz indirimi gerçekleştirebilir

 

Fed 50 baz puanlık faiz indirimlerine devam mı edecek?Fed 50 baz puanlık faiz indirimlerine devam mı edecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)