E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar eylül ayında borsadan vazgeçmemeli---

Yatırımcılar eylül ayında borsadan vazgeçmemeli

Yatırımcılar eylül ayında borsadan vazgeçmemeli
16 Eylül 2024 - 14:20 borsagundem.com

Küresel borsalar tarih boyunca en zayıf performans gösterdiği aylık dönemde. Ancak uzmanlara göre bu dönemde borsalardan kaçan yatırımcılar olası yüksek getirileri de elinin tersiyle itiyor olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eylül ayı tarih boyunda borsa yatırımcılarına iyi davranmadı. CNBC’nin haberinde yer alan Morningstar Direct verilerine göre, 1926’dan bu yana ABD borsalarındaki büyük sermayeli hisse senetleri eylül ayında ortalama %0,9 değer kaybetti. Söz konusu hisseler diğer bütün aylarda ise ortalamada kâr paylaştı.

Örnek vermek gerekirse şubat ayı için hisse senetlerinin ortalama getirisi pozitif %0,4. Bu performans 12 ayın en düşük ikinci performansı olsa da yine de eylül ayı performansını %1,3 geride bırakıyor. Temmuz ayı ise %2’lik ortalama yükselişle en üst sırada yer alıyor. Eylül ayındaki düşük performans daha yakın dönemlere bakıldığında özellikle dikkat çekiyor.

S&P 500 Endeksi 2000 yılından bu yana eylül ayında ortalama %1,7 geriledi. FactSet verilerine göre bu borsaların aynı zaman aralığındaki en düşük aylık performansını işaret ediyor.

JP Morgan Private Bank ABD Hisse Senetleri Stratejisti Abby Yoder tarih boyunca eylül ayının son iki haftasının genellikle hisse senetleri için en zayıf önem olduğunu hatırlatıyor.

Yoder, “Önümüzdeki haftadan itibaren mevsimsellik açısından biraz daha olumsuz bir eğilimin içerisinde olacağız” açıklamasında bulundu.

Doğru zamanı yakalamaya çalışanlar kaybediyor

Yoder hisse senetlerinde uzun vadeli yatırımları olanların satışa geçmemeleri gerektiğini söyledi. Yatırım uzmanlarına göre borsalarda doğru zamanı yakalamaya çalışmak neredeyse her seferinde kaybettiriyor. Zira borsalarda iyi ve kötü günlerin ne zaman ortaya çıkabileceğini bilmek imkansız.

Örnek vermek gerekirse Wells Fargo’nun bu yıl içerisinde paylaştığı bir analiz S&P 500 Endeksi’nde en yüksek getirinin sağlandığı ilk 10 işlem gününün resesyon dönemlerinde meydana geldiğini gösteriyor. Üstelik Morningstar’a göre ortalama büyük sermayeli ABD hisse senedi getirileri 1926’dan bu yana geçen yılların yarısı boyunca eylül ayında pozitifti. Diğer bir deyişle bir diğer yarısı da negatifti.

Yine Morningstar verilerine göre, Eylül 2010’da borsalarda satışa geçen bir yatırımcı aynı ay %9’luk bir borsa getirisinden vazgeçmiş olacaktı.

Santa Clara Üniversitesi'nde tarihsel yatırım getirilerini inceleyen Profesör Edward McQuarrie, "Hisse senetleri dalgalı seyirle ilerler. Tüm bu hareketler rastgele gerçekleşiyor” uyarısında bulundu.

Piyasa ilkelerine güvenmeyin

Uzmanlar, yatırımcıların piyasalarda yaygın biçimde kabul edilen ilkelerin gerçekmiş gibi kabul edilmemesi gerektiği konusunda da uyardı. Örneğin mayıs ayında satışa geçmek ve kasım ayında hisse senetlerine geri dönmek gibi popüler yatırımcı gelenekleri her zaman kazandırmayabilir.

Fidelitiy Investment’ın konuyla ilgili bir raporunda, “Tarihsel veriler bu ticaret teorisinin eksiklerini gösteriyor. Hisse senetleri çoğu zaman ortalamada getiri sağlama eğilimindedir. Bu nedenle mayıs ayında satışa geçmek genellikle çok mantıklı görünmüyor” ifadelerine yer verildi.

FactSet verilerine göre 2000 yılından bu yana S&P 500 Endeksi mayıs ayından ekim ayına kadar olan altı aylık dönemde ortalama %1,1 getiri sağladı. Hisse senetleri endeksi kasım ayından nisan ayına kadar olan dönemde ise ortalama %4,8 yükseldi.

Goldman Sachs ve Rabobank'tan Fed tahminiGoldman Sachs ve Rabobank'tan Fed tahmini

 

Altın yatırımcıları Eylül ayından korkmalı mı?Altın yatırımcıları Eylül ayından korkmalı mı?

 

Eylülde borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumdaEylülde borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zeynep küden18 Eylül 2024 15:50

    Hukuk alanında kurallara uyulmadığından ekonomi düzelmiyor

  • ....17 Eylül 2024 07:18

    Mahkemelerden cikan kararlar resmen yokartik dedirtiyor.hangi birini sayayim.

  • Aa16 Eylül 2024 20:42

    Moody’s ve diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu artırdılar. Bunu ballandıra ballandıra anlatıp, Türkiye’ye yatırım yağacağını, borsanın uçacağını söyleyerek vatandaşları kandırdınız!

  • Vdtş 16 Eylül 2024 20:08

    Reis Suriyelileri hemen acil ülkelerine gönder emeklilerin durumunu iyileştir yine seçimi kazanırsın bir dost

  • EFOR16 Eylül 2024 19:35

    ESAS VESAYET SUSTEMININ KRALI VAR SIMDI....