E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar hazırlıksız yakalandı---

Yatırımcılar hazırlıksız yakalandı

Yatırımcılar hazırlıksız yakalandı
25 Temmuz 2013 - 08:36 borsagundem.com

FED’in Mayıs ayı açıklamaları sonrasında tahvil faizlerindeki yükseliş zor bir sürecin başlangıcı olarak niteleniyor

Son birkaç aydır ABD tahvil piyasasında yaşanan hareketlilik yakından takip edilirken maliyetlerin yükselmesi ile potansiyel zor bir dönemin başlamış olabileceği uyarıları gelmeye başladı. US Pioneer Investmen’tan Araştırma Direktörü Michael Tempel zor bir geçiş dönemine girildiğini kaydederken, 1994 yılında yaşanan sürece işaret etti. Tempel, 1994’te tahvil piyasalarında ayı eğilimi gözlenirken yatırımcıların yükselen faize hazırlıksız yakalandıklarını dile getirdi.
Tahvil piyasasını shortladıklarını uzun vadeli kalma planlarının şimdilik olmadığını kaydeden araştırma direktörü, Mayıs-Haziran döneminde yaşanan hızlı artış sonrasında, Temmuz’da FED’in piyasaları rahatlatmasıyla hız azaldı. Bu süreçte tahvillere kısa vadeli baktıklarını kaydeden Tempel, yeni hafta ile faizlerin yeniden artış geçtiğini be ay genelinde bu artışın devam etmesini beklediklerini açıkladı.
Birkaç noktadan süreci değerlendiren Tempel, ayı piyasası senaryosunda işsizlik ve enflasyonun hızlı yükseliş gösterebileceğini, büyümenin yüzde 3’ü bulmasını beklentisini öne çıkartırken, 30 yıllıklarda yüzde 6.5, 10 yıllıklarda yüzde 5 seviyesine gelinebileceğini dile getirdi. Yüzde 25 ihtimal verdiği bu senaryoda gelinen seviyelere sonrasında 10 yıllıklarda tahminin getirilerin yüzde 3.1 düşüş beklentisi olurken 30 yıllıklarda ise yüzde 8.2’lik düşüş olabileceğini açıkladı.
Durgunluk senaryosunda ekonominin gelecek 2 yıl boyunca yüzde 1-2 büyüme göstermesini beklediğini açıklayan araştırma direktörü, bu senaryoya yüzde 20 ihtimal olarak bakarken 30 yıllıklarda yüzde 4, 10 yıllıklarda ise yüzde 3 seviyesine gelinebileceğini öngördü. 
Yüzde 50 ihtimal olarak gündeme getirilen baz senaryoda büyümenin yüzde 2-3 aralığında olması bekleniyor. 30 yıllıklarda yüzde 5, 10 yıllıklarda ise yüzde 4 seviyesinden olunması beklenirken sırasıyla tahvillerde getiri kaybının yüzde 8.2 ve yüzde 3.1 olacağı öngörülüyor.
Temple’ın yüzde 5 olasılık olarak gördüğü boğa senaryosunda ise yeni resesyon sürecine girilmesini bu bağlı olarak 30 yıllıklarda yüzde 2, 10 yıllıklarda ise faizin yüzde 1.25 olabileceğini öngördü. Getiri tarafında ise  10 yıllıklarda yüzde 0.8, 30 yıllıklarda ise yüzde 2.1 olabileceği beklentisini dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)