E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için gelecek 6 ay neden kritik?---

Yatırımcılar için gelecek 6 ay neden kritik?

Yatırımcılar için gelecek 6 ay neden kritik?
20 Eylül 2024 - 13:15 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in faiz indiriminin ardından hisse senedi piyasalarında gelecek 6 ayın önemli olduğunu belirtiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Touchstone Investments'tan Erik Aarts, “Hisse senetlerinde hala fırsatlar var” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed, iş gücü piyasasında yaşanabilecek daha büyük bir bozulmayı savuşturmak istediğine işaret ederek Çarşamba günü parasal gevşeme döngüsünü başlatmak için büyük bir faiz indirimiyle işe koyuldu.

Gelirleri kilitleme şansı

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Fed'in ilk faiz indirimi, politika faizini 50 baz puan düşürdü ve yüzde 4,75 ila yüzde 5 aralığına geriletti. Fed için cesur bir hareket olsa da, bu durum kısa vadeli faiz oranlarını da görece yüksek bıraktı. Bu hamle, aynı zamanda, merkez bankasına ve yatırımcılara bundan sonra ne olacağına hazırlanmaları için daha fazla zaman anlamına geldi.

Touchstone Investments'ta kıdemli sabit gelir stratejisti olan Erik Aarts, “Çağrımız yumuşak bir iniş göreceğimiz yönünde” diyor ancak faiz oranı piyasasının bundan sonra ne olacağını hala anlamaya çalıştığının da altını çiziyor.

Aarts, “Söylentiyi satın alıp haberi satma konusunda eski bir atasözü var; sanırım bundan biraz göreceğiz” diyor. Aarts, gelecek 6 ayın inişli çıkışlı geçmesini beklerken özellikle 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri son düşük seviyelerden yukarı çıkmaya devam ederse, satın alma fırsatları da öngörüyor.

Aarts, “Getirileri kilitlemediyseniz, bunu bu seviyelerde yapma şansınız var. Faiz oranları ve tahviller, harekete geçmek için bu ilk faiz indirimini bekleyen yatırımcılar için hala cazip seviyelerde” şeklinde konuşuyor.

Faiz oranlarının geleceği net değil

Faiz oranlarının yolu, 1990'ların ortalarından bu yana geçmiş faiz indirimi döngülerine veya Wall Street'in piyasalara ne fiyatladığına bakıldığında çok net değil. BofA Global’de faiz oranları ve döviz stratejistlerinden oluşan bir ekip, paylaştıkları notta, “Şaşırtıcı bir şekilde, bu yaklaşan döngüye, piyasanın son 6 seferinden her birine kıyasla önemli ölçüde daha fazla gevşemenin fiyatlandığı bir ortamda giriyoruz” diye yazıyor.

Fed fon vadeli işlemleri yakın zamanda kısa vadeli faiz oranlarının yaklaşık yüzde 2 düşeceğini ima etti. Ancak Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok'a göre, Fed'in 2022'de faiz oranlarını artırmaya başlamasından bu yana bu oran yüzde 2 ila yüzde 4,5 arasında dalgalandı ve ‘oldukça geniş bir sonuç yelpazesi’ oluştu. Stok, paylaştığı notta “Herhangi bir zamanda piyasa anlatısı neredeyse her zaman yanlıştır” diyor.

Yatırımcılar samanlıkta iğne arıyor

Dahası, geleceğe dair rehberlik için geçmişe bakan yatırımcılar da samanlıkta iğne arıyor. BofA Global ekibi, bu gevşeme döngüsünün yakın zamandakilerle, hatta yatırımcıların ve Fed'in tekrarlamayı umduğu 1995 ‘yumuşak iniş' senaryosuyla bile yakın bir ilgisi olmadığını düşünüyor.

Geçtiğimiz hafta piyasalardaki fiyatlandırma hareketi, Fed kısa vadeli faiz oranlarını düşürürken bile uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesiyle faiz oranlarının yolunu doğru bir şekilde tahmin etmenin ne kadar zor olabileceğinin altını çiziyor.

10 yıllık Hazine getirisi Çarşamba günü Fed'in faiz oranlarını düşürmesinden bu yana tırmanıyor. Getiriler Perşembe günü yüzde 3.73 seviyesinde işlem görüyordu; getiriler bu hafta başında durgunluk ortamıyla ilişkilendirilen bir seviye olan yüzde 3.62'lik yeni bir yıllık düşük seviyede işlem görmüştü.

TD Securities'de ABD faiz stratejisi başkanı Gennadiy Goldberg, paylaştığı notta, faiz oranlarında önemli bir artışta alıcıların geleceğini söylüyor. Goldberg, 10 yıllık getirilerin yılı yüzde 3.5 seviyesinde kapatmasını bekliyor ancak daha düşük bir yolun ‘bir sorun’ olacağının altını çiziyor.

Tahvil piyasası son zamanlarda hisse senetlerindeki hareketi yönlendirmede büyük bir rol oynamış olsa da, hem Dow Jones Sanayi Ortalaması hem de S&P 500 Perşembe günü rekor bölgede işlem gördü ve Fed'in büyük ilk faiz indirimi hakkındaki önceki çekincelerden kurtulmuş görüntüsü verdi.

İş gücü piyasası ve gelecek 6 ay

İş gücü piyasasının gidişatının Fed'in faiz oranlarıyla ilgili sonraki adımlarını bilgilendirmek açısından büyük önem taşıyacağı düşünülüyor. Perşembe günü açıklanan yeni veriler, işsizlik yardımı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye düştüğünü gösterdi.

Önceki Fed faiz indirimi döngülerinin ardından hisse senedi performansı da net değil ve yatırımcıların hisse senetlerinde keskin kayıplar mı yoksa kazançlar mı görecekleri konusunda belirleyici faktörün ekonomi olduğu görülüyor.

Touchstone'dan Aarts, Fed'in ‘iş gücü piyasasını yakalamaya çalıştığını’ söylüyor ve gelecek 6 ayın yatırımcıların bu işin başarılıp başarılmadığı noktasında netleşmesine yardımcı olması gerektiğini düşünüyor.

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdiFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

 

Fundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalıFundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalı

 

New York borsası New York borsası "ralliyle" kapandı

 

Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?

 

UBS'ten yapay zekâ yorumu: Borsada artışa liderlik edebilir!UBS'ten yapay zekâ yorumu: Borsada artışa liderlik edebilir!

 

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)