E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar olası bir düşüşe karşı gardını aldı---

Yatırımcılar olası bir düşüşe karşı gardını aldı

Yatırımcılar olası bir düşüşe karşı gardını aldı
23 Eylül 2024 - 11:36 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ senaryosunu erken kutlamaya başlamış olabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin yumuşak iniş senaryosunu kuvvetlendirdiği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, atırımcılar, Fed'in büyük faiz indiriminin ardından yumuşak bir iniş senaryosunu alkışlıyor; ancak yine de olası bir düşüşe karşı tetikteler.

Yumuşak iniş olasılığı arttı

MarketWatch’tan Gordon Gottsegen’in haberine göre, Fed, Mart 2020'den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek borsa yatırımcılarına istediklerini verdi ve enflasyon düştüğü için ekonominin yumuşak bir iniş yapması daha olası hale geldi.

Fed, 18 Eylül politika toplantısında faizleri yarım puan düşürmeye karar vermeden önce bir yıldan fazla bir süre boyunca referans faiz oranını yüzde 5,25 - 5,5 seviyesinde tuttu. Son dakikaya kadar birçok yatırımcı 25 baz puanlık mı yoksa 50 baz puanlık mı bir faiz indirimi göreceklerinden tam olarak emin değildi. Ancak Fed, 50 baz puanlık indirimde karar kılarak yatırımcılara ekonomik büyümeyi desteklemek ve iş gücü piyasasındaki yavaşlamayı önlemek için gerekeni yapmaya istekli olduğunun açık bir sinyalini verdi.

Ancak yatırımcılar, 50 baz puanlık indirimin yumuşak iniş senaryosunda yani enflasyonun ekonomik büyümenin keskin bir şekilde yavaşlamadan kontrol altına alındığı durumda bir mutabakat sağlayıp sağlamadığını merak ediyor. Madalyonun diğer yüzünde ise Fed’in resesyonu durdurma konusunda geride kalıp kalmadığı senaryosu yer alıyor.

Hisse senedi piyasalarının ise daha büyük faiz indirimini kutladığı ve borsaların ertesi gün toparlandığı görüldü. Dow Jones Sanayi Ortalaması yaklaşık yüzde 1.3 oranında artarken S&P 500 ve Nasdaq Composite aynı gün yüzde 2.5 oranında değer kazandı. Hem Dow hem de S&P 500 yeni rekor seviyelerde kapandı.

Belirsizlik bulutu kalkıyor mu?

Faiz indirimleri kendi başlarına hisse senetlerini canlandırmaya yardımcı olabilirken ilk hamlenin faiz indirimlerinin ne zaman geleceği ve nasıl görüneceği konusundaki belirsizliği ortadan kaldırarak ek bir ivme sağlamış olabileceği düşünülüyor.

U.S. Bank Wealth Management’ta sermaye piyasaları araştırmaları başkanı olan Bill Merz, “Piyasa belirsizliği sevmez ve belirsizlik dün ortadan kalktı. Sadece belirsizlik ortadan kalkmadı, aynı zamanda politika daha uyumlu bir kıvama geldi” diyor.

Fed'in daha uzlaşmacı bir tavır sergilemesiyle Merz, piyasanın risk potansiyelinden vazgeçmeden yumuşak bir iniş için daha büyük bir şansı fiyatladığını söylüyor. Merz, “Bu, döngüsel büyüme kategorileri ve uzun vadeli büyüme kategorileri genelinde daha yüksek değerlemeler ve sağlam hisse senedi performansı ve ayrıca defansif kategorilerde son zamanlarda yaşanan bir toparlanma ile kendini gösterdi. Bu ‘doğal korunma’ yatırımcıların ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme potansiyeli hakkındaki iyimserliğe işaret ediyor ve ekonominin yakın vadede yavaşlama olasılığına hazırlık yaptığını gösteriyor. Bu bize piyasanın daha yumuşak bir iniş sonucuna doğru eğildiğini ancak risklerin hala var olduğunu kabul ettiğini söylüyor. Büyüme yavaşlıyor, iş gücü piyasası yavaşlıyor ve bu eylemin nerede yavaşlayacağını, duracağını ve istikrara kavuşacağını henüz bilmiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Fed'in kararı ibreyi yumuşak iniş senaryosuna doğru hareket ettirdi ve Fed'in harekete geçme isteğini gösterdi. FOMC toplantısı sırasında Fed başkanı Jerome Powell, ekonomiyi canlandırmak için gerekeni yapacağını açıkça belirtti. Powell toplantı sırasında, “Bunu geride kalmama kararlılığımızın bir işareti olarak alabilirsiniz” dedi. Bu kararlılık, insanlara yumuşak bir iniş için daha fazla umut verdi.

BondBloxx'ta ortak ve yatırım stratejisti olan JoAnne Bianco, “Fed'in eğrinin gerisinde kalmamaya kararlı olması, ABD'nin bir durgunluktan veya uzun süreli bir yavaşlamadan kaçınmasını sağlayabilir” diyor.

Büyüme korkusunu tetikleyebilecek şey nedir?

Ancak, defansif hisse senetlerindeki son yükseliş, yatırımcıların hala kendilerini bir miktar riske göre konumlandırdıklarını gösteriyor. Yavaşlayan bir ekonomiye işaret eden veriler, büyüme korkusuna yol açabilir ve yatırımcıları korkutabilir; bu, piyasanın artan işsizliğe tepki gösterdiği Ağustos ayının başlarında yaşananlara benzer bir durumun fitilini ateşleyebilir.

Tüketici harcamalarında önemli bir yavaşlama veya iş gücü piyasasının daha da soğuması, piyasaların olumsuz tepki vermesine neden olabilecek ekonomiye yönelik olası darbeler olarak öne çıkıyor. Powell ise, bunun gerçekleştiğini düşünmediğini öne sürerek “Şu anda ekonomide bir gerileme olasılığının yüksek olduğunu gösteren hiçbir şey görmüyorum” dedi.

Fed'in ekonomiye ilişkin bu güven verici tonunun yatırımcıları rahatlatmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor ama yine de korkunun tamamen ortadan kalkmış olmadığı görülüyor. Örneğin, Sage Advisory'de yönetici ortak ve eş baş yatırım görevlisi olan Thomas Urano, enflasyondaki bir artışın piyasanın ekonomiye ilişkin iyimser görüşünü tersine çevirmesine neden olabileceğini düşünüyor.

Urano, “Sanırım herkes enflasyonun azaldığı ve işsizliğin arttığı izlenimine kapılmıştı ve Fed işsizliğin kontrolden çıkmasını önlemek için elinden geleni yapıyor. Enflasyon baskıları biraz daha yükselirse piyasanın bunu yeniden gözden geçirmesi gerekeceğini düşünüyorum” diyor.

Stagflasyon ihtimali

Elbette stagflasyon senaryosunun Fed'in fiyatları sabit tutarken maksimum istihdamı sağlama konusundaki ikili yetkisi için her iki ihtimalin da en kötüsü olacağı biliniyor. Bu nedenle yatırımcıların hala enflasyon raporlarına dikkat edeceği öngörülüyor ancak neyse ki, hem Fed hem de Urano enflasyonun yeniden hızlanmasını beklemiyor.

Urano, “Bence bu en düşük olasılıklı sonuçlardan biri yüksek enflasyon ancak gerçekleşirse bu piyasanın düzeltme yapması gereken bir senaryo çünkü destekleyici bir Fed'in mevcut durumu, durgun enflasyonla birlikte pencereden dışarı atılıyor. Bence Fed enflasyonla mücadele etmek için durgunluğu ve artan işsizliği kabul etmeye geri dönecek” şeklinde konuşuyor.

Fed'in faiz indirimiyle eğrinin gerisinde kalıp kalmadığını veya ekonomi hala işlerin ortasında olduğu için yumuşak bir iniş yapıp yapamadığını belirlemek için ise çok erken olabilir. Urano, “Sahada yumuşak inişi çağıracak veya durgunluk bayrağını gerçek zamanlı olarak çekecek bir hakem yok. Ve bu, merkez bankası politikasındaki sorunun bir parçası” diyor.

Bu soruya gerçek bir cevabın ancak geriye dönüp olarak bulunabileceği bilinse de yatırımcılar sonucu beklerken Fed yumuşak iniş konusunda biraz iyimserlik sağlamaya yardımcı oluyor. Bianco, “Benim tahminim bu. 2024’ü bitireceğiz ve geriye dönüp baktığımızda bunun şirket kazançları için güçlü bir yıl olduğunu söyleyeceğiz” şeklinde konuşuyor.

Bowman'dan Fed için Bowman'dan Fed için "erken zafer" mesajı

 

Fed'den borsa ve ekonomiye iyi gelecek yol haritasıFed'den borsa ve ekonomiye iyi gelecek yol haritası

 

Fed 1995 yılı oyun planını takip ediyorFed 1995 yılı oyun planını takip ediyor

 

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdiFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

 

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?

 

Fundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalıFundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • iğneci beçet çok acıtır.23 Eylül 2024 11:54

    borsa fena çöküyo gaçççccıınnnnnnn .korku kasvet karanlık umutsuzluk .rejimi.