E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladı---

Yatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladı

Yatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladı
16 Ağustos 2024 - 15:34 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi, ‘mantıksız resesyon korkuları’ azalırken Ağustos kayıplarını sildi.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler, cesaret verici ekonomik verilerin ve güçlü kazançların hisse senetlerinin çarpıcı bir dönüşüm geçirmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, dönüşüm çok hızlı gerçekleşti. S&P 500 Endeksi dünü Ağustos ayının başlarında yaşadığı tüm kayıplarını telafi ederek kapattı. Endeksin sekiz yılın en kötü ay başlangıcını kaydetmesinin ardından bu dönüşüm baş döndürücü olarak değerlendiriliyor.

Olumlu ekonomik veriler

FactSet verilerine göre, Perşembe kapanışına göre, S&P 500 Ağustos ayında yüzde 0,4 oranında yükseldi, teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise ay içinde yalnızca belirgin şekilde geriledi.

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Wall Street profesyonelleri, bu haftaki güçlü ekonomik verilerin yatırımcıların yaklaşan bir ABD durgunluğuna ilişkin korkularını çürütmeye yardımcı olduğunu ve aynı zamanda Fed’in gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz oranı indirimi yapma olasılığını artırdığını söylüyor.

Bu haftanın başlarında yayınlanan enflasyon verileri, fiyat baskılarının azalmaya devam ettiğini gösterirken Perşembe günü yayınlanan son rapor grubu ise yavaşlayan iş gücü piyasası ve azalan ABD tüketicisinin ekonomiyi durgunluğa sürükleyeceği yönündeki endişeleri hafifletmeye yardımcı oldu. ABD'deki perakende satışları geçen ay bir buçuk yılın en büyük sıçramasını gördü; haftalık işsizlik başvuruları verileri ise ekonomistlerin beklediğinden daha az Amerikalının işsizlik yardımı başvurusunda bulunduğunu ortaya koydu.

Bu veriler, Walmart'ın güçlü kazançlarıyla birlikte özellikle S&P 500'ün ihtiyari tüketim sektörünün iyi performans göstermesini sağladı. Tüketiciye dönük hisse senetleri, geniş tabanlı bir yükselişi ateşlemeye yardımcı oldu. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Perşembe günü yılın en iyi gününü kaydetti.

Geniş tabanlı bir alım dalgası

Jones Trading'in baş piyasa stratejisti Mike O'Rourke'un ‘oldukça geniş tabanlı bir alım dalgası’ olarak tanımladığı durumdan hisse senetleri de faydalandı. Durgunluk korkularının azalması, hem teknoloji hisselerinin hem de piyasanın daha döngüsel odaklı köşelerinin yükselmesine yardımcı oldu.

Infrastructure Capital Advisors'ın CEO'su ve portföy yöneticisi Jay Hatfield, yatırımcıların bu ayın başlarında birkaç yumuşak veri baskısına aşırı tepki vermesinin ardından piyasanın hızlı toparlanmasının pek de sürpriz olmadığını belirtiyor. Hatfield, “Bugün, ayın başında başlayan mantıksız durgunluk korkularının çözüldüğü gün” dedi.

ABD hisse senetleri için Ağustos'ta başlayan inişli çıkışlı süreç, Temmuz ayındaki rotasyon ticareti piyasanın geride kalan köşelerini canlandırırken S&P 500 gibi endeksleri sallantıda bıraktığı yerden devam ediyor gibi görünüyor.

Hisse senetleri iki yılın en kötü seansını kaydederken, satış dalgası 5 Ağustos'ta dip noktasına ulaştı. ABD'de bir ‘büyüme korkusu’ belirtileri ve Japon Yeni’nin yükselişi, Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi'nin dört yıl önce Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana görülmemiş seviyelere yükselmesine neden oldu.

Korku göstergesi ve endeksler

VIX'teki sıçrama bazı yatırımcıları hisse senetlerinin haftalarca hatta aylarca istikrarsız kalabileceği ihtimali konusunda endişelendirse de, piyasa hızla toparlanmaya başladı ve volatilite endeksi dikkate değer bir hızla geriledi. 5 Ağustos'ta 38'in üzerindeki seviyeden kapanışından bu yana geçen sekiz günde VIX, Perşembe kapanışında yüzde 60'tan fazla düşerek 15,2 seviyesini gördü.

Bu arada, son altı günde S&P 500 yüzde 6,6 oranında yükselirken teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise yüzde 8,6 oranında değer kazandı. Dow Jones Piyasa Verileri'ne göre, bu veriler, her iki endeks için de Kasım 2022'den bu yana en güçlü artışa karşılık geliyor.

FactSet verilerine göre, Nasdaq Perşembe günü düzeltme bölgesinden çıkmaktan yaklaşık 1,3 puan uzakta kapanırken S&P 500 ise 16 Temmuz'daki rekor seviyesinden yaklaşık 2,2 puan uzakta seyretti.

Bu toparlanma sırasında, teknoloji hisseleri piyasanın tartışmasız liderleri olarak statülerini yeniden kazandı. Perşembe kapanış itibarıyla, S&P 500 bilgi teknolojisi sektörü son altı işlem gününde yüzde 11.5 oranında değer kazandı; bu aynı zamanda Kasım 2022'den bu yana en iyi performansa karşılık geliyor ancak teknoloji hisseleri bu yılın başlarındaki zirvelerinin oldukça altında seyretmeye devam ediyor.

Rakiplerini kısa bir süre geride bıraktıktan sonra, Dow Jones Endüstri Ortalaması, Ağustos ayında şimdiye kadar hem S&P 500 hem de Nasdaq'ın gerisinde kaldı. Perşembe kapanış itibarıyla Ağustos ayında endeks yüzde 0.7 oranında düştü; ancak o da güçlü bir toparlanma gördü ve Ekim 2022'den bu yana en güçlü üç günlük galibiyet serisini yakaladı.

Ekonomi için iyi haber piyasa için de iyi

Temmuz rotasyon ticaretine öncülük eden küçük sermayeli hisse senetleri ise yeniden öne geçti. Küçük sermayeli Russell 2000 Endeksi yüzde 2.5 oranında değer kazanarak Perşembe günü 2.135.47 puanda kapatı. Endeks, geçen haftanın en düşük seviyelerinde Temmuz ayındaki tüm kazanımlarını sildi ve o zamandan beri büyük sermayeli emsallerinden daha yavaş bir toparlanma sergiledi. Endeks, Ağustos ayında yüzde 5'ten fazla düşük seyretmeye devam ediyor.

‘Ekonomi için iyi haberlerin piyasa için iyi haber’ haline gelmesiyle güçlü ekonomik veriler hisse senetlerine fayda sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak O'Rourke'un da belirttiği gibi, iyi bir şeyin fazlası kendi risklerini de beraberinde getirebiliyor.

O’Rourke, “Dünkü enflasyon verileriyle bugünkü veriler arasında, birkaç güçlü veri daha alırsak, faiz indirimlerine ihtiyacımız olup olmadığını daha net göreceğiz” diyor.

Resesyonu tüketiciler geciktiriyorResesyonu tüketiciler geciktiriyor

 

'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40

 

Goldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusuGoldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusu

 

Wells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecekWells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecek

 

Borsada rehavete kapılmak için yanlış zamanBorsada rehavete kapılmak için yanlış zaman

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)