E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar riskli varlıklara yöneldi---

Yatırımcılar riskli varlıklara yöneldi

Yatırımcılar riskli varlıklara yöneldi
30 Haziran 2016 - 09:47 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

Brexit fırtınası sonrası dünya piyasalarında fiyatlamalar normale dönmeye başladı. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden çıkmasının dünya ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını anlayan yatırımcıların alışlarıyla riskli varlıklarda Salı gününden itibaren yeni bir yükseliş dalgası başladı.
MSCI endekslerine göre yaptığımız hesaplamalar gelişmiş ülke borsalarının Brexit şoku sonrasındaki kayıplarının yarısını, gelişmekte olan ülkelerin toplam kaybının üçte ikisini geri aldığını gösteriyor. Atatürk Hava Limanına yapılan terörist saldırı nedeniyle Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkelere göre bir parça geride kaldı.
ABD vadeli piyasalarındaki satıcılı seyre rağmen Borsa İstanbul’da yukarı yönlü bir seyir bekliyoruz. Türkiye ve Rusya arasındaki yedi aylık uçak krizinin Putin’in telefonu ile sona vermesi kısa vadede Türkiye piyasalarını destekleyecek. Vadeli piyasada dönem sonu olduğu için gün içi oynaklıkta sınırlı artış öngörüyoruz.

Bankacılık sektör karı Mayıs ayında aylık olarak %6 artış gösterdi

Bankacılık sektörü Mayıs ayında 2.944mn net kar açıkladı. Açıklanan kar aylık bazda %6 yıllık bazda ise %13 artışa karşılık geliyor. Kümülatif olarak bakıldığında ise sektör karı yıllık olarak %27 düzeyinde artış gösterdi. Mayıs karlılık performansı sektörün 2016 yılında beklenen olumlu karlılık görünümünü destekliyor. Bankaların Mayıs ayı net kar marjına bakıldığında aylık bazda 25 baz puanlık bir artış görülüyor. Nisan ayında yaşanan 65 baz puan düşüşten sonra Mayıs ayındaki 25 baz puan arış daha çok kredi spredlerindeki olumlu gelişimden kaynaklanıyor. Özellikle FX kredi spredlerinde gözle görülür bir düzelme var. İkinci çeyrek marjları her ne kadar TÜFE’ye endeksli kağıtların birinci çeyreğe göre daha düşük verimli olmalarına rağmen kredi spredlerindeki olumlu gelişimle çeyreklik bazda bir miktar artış eğiliminde olabilir. Fonlama maliyetlerindeki göreceli düşüşün olumlu etkisi önümüzdeki ay daha çok hissedilecek.

Sektör karlılığını olumlu etkileyen bir diğer faktör ise aktif kalitesindeki durum. Takip rasyosu Nisan ayına göre bir miktar artış göstermesine rağmen ayrılan özel karşılıkların kredileri oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 5 baz puan gerilemiş durumda. Genel karşılıklarda arış gözlemlenirken bunun kur etkisi nedeniyle olduğunu düşünüyoruz. Tahsilatlardaki ay içindeki zayıf performans da karda oluşabilecek daha fazla artışı engellemiş gözüküyor.

Sektörün öz kaynak karlılığı mayıs ayında 70 baz puan artarak %12.8 düzeyine gelmiş durumda. Bu da bu sene için beklentimiz olan yıllık %22’lik kar artış beklentimizi destekliyor.

İş Yatırım

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 30.06.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 30.06.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)