E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporYatırımcılar sportif başarı istiyor---

Yatırımcılar sportif başarı istiyor

Yatırımcılar sportif başarı istiyor
12 Ağustos 2015 - 07:07 borsagundem.com

4 büyükler yeni sezon için transferleri ardı ardına patlatırken alıma geçen yatırımcı sportif başarı görmek istiyor

Borsada hisse senetleri işlem gören dört büyük kulüp transfer dönemini çok hareketli geçiriyor. BIST 100 endeksinin ekside seyrettiği transfer döneminde kulüp hisseleri yüzde 11 ila 24 arasında getiri sağladı. 

Transfere en büyük bütçeyi Fenerbahçe ayırırken, Galatasaray bu yıl temkinli davranıyor. Beşiktaş, transferden 10 milyon euro’ya yakın kar yazarken Trabzonspor ise geçen yıl açtığı kesenin ağzını kapattı. 
Transfer sezonunun açıldığı 9 Haziran’dan bu yana en çok parayı harcayan takım olan Fenerbahçe’nin hisseleri yüzde 24,7 yükselirken en çok para kazanan Beşiktaş’ın hisseleri ise yüzde 13,3 değerlendi.Henüz büyük harcama yapmayan Galatasaray hisseleri yüzde 11,4 kazanım sağlarken, bu sene kemer sıkan Trabzonspor’un hisseleri ise yüzde 13,2 yükseldi. 9 Haziran – 10 Ağustos arasındaki 2 aylık dönemde BIST100 endeksi ise yüzde 0,4 geriledi. Böylece spor endeksindeki hisseler piyasanın üzerinde getiri sağlamış oldu. 

Bu transfer döneminde Beşiktaş Mario Gomez, Fenerbahçe Robin Van Persie, Galatasaray Lukas Podolski, Trabzonspor ise Dame N’Doye ve Stephane M’Bia gibi yıldızları transfer ederek kadrolarını güçlendirdi. 

Eylül - Aralık döneminde hisselerde ralli yaşanabilir 

İddialı transferlerin hisse hareketlerine etkisinin olumlu olması beklenebileceğini kaydeden ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan "Ancak Avrupa kupalarından elenme veya istenen skorların alınamaması her zaman hisse senedinde negatif fiyatlanır. Dolayısıyla, spor hissesindeki eğilimi belirleyen, taraftar beklentisi diyebiliriz. Taraftar beklentisi başarıdır, başarı da para demektir. Aynı zamanda taraftar beklentisi olduğu sürece stada gelir veya maçları izler. Fenerbahçe hisseleri Temmuz ayını hareketli geçirirken, Avrupa kupalarında oynadığı maçlardan sonra hisseler geriledi. Galatasaray ve Beşiktaş hisseleri ise daha sakin bir seyir izledi. Trabzonspor’da da UEFA Avrupa Ligi’nden elenme sonrasında satışların yaşandığını görüyoruz. Sezonun başlamasıyla beraber, Eylül – Aralık döneminde ilk ralli yaşanabilir” diye konuştu.

Fener, 32 milyon euro ödeyecek

Fenerbahçe'de bu sezon kadroya katılan Souza, Simon Kjaer, Nani, Robin van Persie, Fernandao ve Şener Özbayraklı’ya toplam 32,2 milyon euro ödenirken, birçok oyuncuyla yollar bedelsiz ayrıldı. Kulüp sadece Emmanuel Emenike’nin kiralanmasından 3,5 milyon euro kiralama bedeli elde etti. Böylece nette bu yıl transfere 28,7 milyon euro harcamış oldu. Sarı lacivertli kulüp Avrupa kupaları maçları için THY ile forma sponsorluğu anlaşması imzaladı. Yıldız Holding ile de stad ismi, reklam ve tanıtım haklarını içeren 10 sezonluk toplam 90 milyon dolar tutarında anlaşma yapıldı.

Beşiktaş transferden kâr yazıyor

Bu sezon transferin en karlısı ise Beşiktaş oldu. Yaz döneminde transfer ettiği Rhodolfo, Jose Sosa (bonservisi alındı), Andreas Beck ve Ricardo Quaresma için toplam 8,25 milyon euro ödeyen Beşiktaş, Mario Gomez’i ise Fiorentina’dan kiraladı. Kulüp Demba Ba ve Atınç Nukan’ın satışlarından ise toplamda 18 milyon euro gelir elde etti. Böylece oyuncu alım-satımından 9,75 milyon euro kar etmiş oldu. UEFA Avrupa Ligi’ne grup aşamasından başlayacak olan Beşiktaş’ın ana gider kalemlerini en çok etkileyen faktör yapımı sürmekte olan Vodafone Arena olmayı sürdürüyor.

Galatasaray’ın bütçesi dengeli

Galatasaray bu yaz döneminde Lukas Podolski ve Lionel Carole’ye toplam 4 milyon euro harcarken; Bilal Kısa, Jose Rodriguez ve Jem Karacan’ı bedelsiz kadrosuna kattı. Nordin Amrabat ve Bruma’nın gidişinden elde edilen gelir ise 5,9 milyon Euro oldu. Kulüp transfer çalışmalarına devam etmekle beraber henüz önemli bir ismi bitirme aşamasına gelmiş değil. Ancak Şampiyonlar Ligi’de grup aşamasından başlayacak olmaları ve Fenerbahçe’nin de Şampiyonlar Ligi’nden elenmesi kulübe önemli gelir sağlayacak.

Trabzonspor kesenin ağzını kapattı

Trabzonspor önemli bir transfer harcaması yapmadan bu yazı geçirdi. Geçen yıl kulüp toplam 34,5 milyon euro transfer harcaması yapmıştı. Kulüp Dame N’Doye’ye 3,15 milyon Euro bonservis öderken, Stephane M’Bia ve Esteban gibi önemli isimleri de kadrosuna bedelsiz kattı. Kulübün transferden en önemli geliri ise 4,5 milyon Euro’ya Lorient’e satılan Waris Majeed’den geldi. Trabzonspor açısından en önemli dezavantaj kulübün Avrupa kupalarından tamamen elenmiş olması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)