E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar yükselen hisse fiyatlarından endişeli---

Yatırımcılar yükselen hisse fiyatlarından endişeli

Yatırımcılar yükselen hisse fiyatlarından endişeli
08 Aralık 2020 - 10:24 borsagundem.com

Düşük faiz oranları, hisse fiyatlarının karlardan kopuk olmasıyla ilgili endişeleri bu zamana kadar telafi etmişti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisseleri oldukça pahalı. Değerlemelerin daha yüksek olduğu tek örnek 2000’lerin başındaki dotcom balonuydu. Joe Biden’ın ABD Başkanı olarak seçilmesinden ve korona virüs aşılarının etkinliğinin açıklanmasından bu yana, kabaca 41 trilyon dolarlık piyasa yükseldi ve ölçüt niteliğindeki endeksleri rekor seviyelere çıkardı. Ancak hisse fiyatlarının, kurumsal gelirlerden uzaklaşması bazı yatırımcıları endişelendiriyor.

Ekonomist Robert Shiller’in geliştirdiği ve Cape oranı adı verilen, S&P 500’ün döngüsel duruma göre düzeltilmiş fiyat kazanç oranı, Deutsche Bank’a göre, Aralık ayının başında 33,4’e yükseldi. Bu seviye, oranı 1929 yılının Eylül ayında, Büyük Buhran’ın hemen öncesindeki seviyenin üzerine çıkarıyor ve ölçütün tarihi zirvesi olan 17’nin neredeyse iki katına ulaşıyor.

Yalnızca 2000’lerin başında gerçekleşen teknoloji balonunda, oran 1999’un Aralık ayında 44,2’ye yükseldi. CIBC Private Wealth Management CIO’su, David Donabedian, “bu piyasaların içinde büyük beklentiler var” dedi. 

Açıklamasının devamında, “ABD Merkez Bankası’nın desteklediği bir hisse piyasasının ortasındayız” ifadesini kullandı ve kısa vadede görünüm olumlu olsa da, Cape oranı uzun vadede bir uyarı sinyali veriyor.

ABD hisselerinin değerlemeleri, ABD Merkez Bankası (FED) ve tüm dünyadaki merkez bankalarının, pandeminin finansal ve ekonomik zararlarını en aza indirmek için büyük bir çaba ortaya koymasıyla yükseldi. FED Mart ayında faiz oranlarını sıfıra indirdi ve Nisan ayında, sınırsız bir miktarda hükümet tahvili alımı yapma sözü vererek uzun vadeli borçların getirilerini tarihin en düşük seviyelerine getirdi.

Donabedian, “düşük faiz oranları ve kolay para politikaları hisselerin üstün performansının tek ve en büyük nedeni” dedi. Teknoloji hisseleri bu yıl %36 yükseliş göstererek, borsaların genelinin %14’lük artışını geride bıraktı.

Apple, Microsoft, Amazon, Google ve Facebook’un da aralarında olduğu en büyük teknoloji şirketleri şimdi S&P 500’ün %22’sini oluşturuyor. Bu şirketlerin S&P 500 içindeki toplam ağırlığı geçtiğimiz yılın sonunda %17’ydi.

Cape oranının ortalamanın üzerindeki okumaları yatırımcıları şaşırtmayacak. Karamsar portföy yöneticileri on yıldır, bunun hisselerin kurumsal getirilerden kopuk olmasının nedeni olduğunu söylüyordu. Deutsche Bank, 1991 yılından bu yana, finansal kriz sürecindeki bir dönem haricinde, Cape oranının uzun süreli ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Buna rağmen, S&P 500 o dönemden bu yana %1,700’lük toplam getiri sağladı.

Borsa İstanbul'da yükseliş çabası

 

Salgın kaynaklı endişeler risk oluşturuyor

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)