E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar yumuşak iniş için yeni kanıt arıyor---

Yatırımcılar yumuşak iniş için yeni kanıt arıyor

Yatırımcılar yumuşak iniş için yeni kanıt arıyor
04 Aralık 2023 - 17:01 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, ekonominin resesyonu atlatacağına yönelik yeni işaretler arıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kontrol altına alındığına dair sinyaller veren enflasyon, Fed’in faiz indireceği beklentilerini artırdı. Yatırımcılar yine de iş gücü piyasasındaki yumuşamayı yakından izliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapacağına dair yeni kanıtlar için iş gücü piyasasını yakından izliyor.

İş gücü piyasasında soğuma işareti arayışı

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, ABD hisse senedi piyasası yılın en iyi ayını geçirdi ancak önemli bir iş gücü piyasası raporunun vereceği sinyale bağlı olarak, yükselişin ivme kaybetmesi muhtemel.

Cuma günü yayınlanması planlanan Kasım ayı istihdam raporu, hizmet sektöründeki faaliyetlere ilişkin önemli güncellemelerin yanı sıra yeni iş fırsatları ve tüketici duyarlılığına ilişkin son okumaları içeren bir haftalık ekonomik verileri içeriyor. Fed ise, 12 Aralık'ta başlayacak bir sonraki toplantısı öncesinde belki de yılın en sakin dönemine girmek üzere.

Hisse senetleri, Temmuz ayından bu yana ilk kazançlı ayını kapattıktan sonra Aralık ayının ilk haftasına girdi. Kasım ayında Nasdaq yüzde 10,7 oranında yükselirken, S&P 500 yüzde 8,9 ve Dow Jones da yaklaşık yüzde 8,8 oranında arttı.

Yatırımcılar, iş raporu Cuma günü yayınlandığında iş gücü piyasasında daha fazla soğuma işareti arayacak. İstihdam artışını gösteren ancak beklentilerin çok üzerinde olmayan bir raporun, Fed'in faiz artırım kampanyasının, ekonomik aktivitede büyük bir gerileme olmadan enflasyonun yüzde 2'ye döneceği ve ekonominin ‘yumuşak iniş’ ile sonuçlanabileceği yönündeki artan hissiyatı kuvvetlendirmesi bekleniyor.

İş gücü rakamlarında artış beklentisi

Büyük ölçüde Birleşik Otomotiv İşçileri grevlerinin etkisiyle Ekim ayında beklenenden daha zayıf bir baskının ardından, ekonomistler Kasım ayında ilave işlerde bir artış öngörüyor.

Kasım ayı iş raporunun, Bloomberg verilerine göre geçen ay ABD ekonomisine 200.000 tarım dışı bordronun eklendiğini ve işsizliğin yüzde 3,9 seviyesinde sabit kaldığını göstermesi bekleniyor. Ekim ayında ABD ekonomisi 150.000 yeni iş eklerken işsizlik oranı Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Wells Fargo'nun Jay Bryson liderliğindeki ekonomist ekibi, paylaştıkları notta, “İş gücü talebindeki yumuşamanın ileriye dönük bir tema olarak kalacağını tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, UAW ve Hollywood oyuncularının grevlerinin sona ermesi, Kasım ayı maaş bordrosunu 45 bine yakın bir oranda artıracak gibi görünüyor. Ayrıca, nispeten geç seyreden bir anket haftası, mevsimsellikten arındırılmış kazançları destekleyerek önceki yıllara göre daha fazla tatil dönemi işe alımının yakalanmasına yardımcı olabilir. Biz işverenlerin ay içinde 230 bin maaş bordrosu eklediğini tahmin ediyoruz” diye yazıyor.

Yatırımcılar için bu baskı, Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiği ve hatta oranları pek çok kişinin beklediğinden daha erken düşürebileceği yönündeki son piyasa duyarlılığının desteklenmesinde anahtar rol oynayacak.

Fed Cuma günü bu beklentileri yumuşatmaya çalıştı. Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü Atlanta'daki Spelman College'da yaptığı hazırlık konuşmasında, "Yeterince kısıtlayıcı bir duruşa ulaştığımıza dair güvenle sonuca varmak veya politikanın ne zaman gevşeyebileceğine dair spekülasyon yapmak için erken olur" dedi.

Yorumlar, konuşmanın başlamasından sonraki dakikalarda hisse senetlerinin düşmesiyle başlangıçta piyasaları şok etti ancak sonunda üç önemli endeks de geçen hafta Cuma günkü işlem gününü yeşil renkte tamamladı. Fed politikasına ilişkin piyasa beklentileri ise pek değişmedi.

Faiz indirimi ihtimali yüzde 64

Cuma öğleden sonra itibarıyla piyasalar, CME FedWatch Tool'a göre Fed'in Mart ayı toplantısının sonuna kadar faiz indirimi yapma ihtimalini yaklaşık yüzde 64 olarak fiyatladı. Bu oran, yalnızca bir hafta öncesinde yüzde 21'di.

eToro ABD yatırım analisti Callie Cox, “İş raporları çok önemli, muhtemelen yıl sonuna kadar takvimimizde yer alan en önemli şey bu ve istihdam piyasasında gördüğümüz eğilimlerin devamı iyi bir işaret olacaktır çünkü bu, Fed'in enflasyonu düşürürken sağlıklı bir istihdam piyasasını sürdürdüğünü gösterecektir” diyor. Cox, “Görmek istemediğimiz şey ise işsizliğin hızla artması ve işe alımların hızla yavaşlamasıdır. Ani hareketler görmek olumsuz bir anlam taşıyacaktır” şeklinde konuşuyor.

Fed'in sessiz bir dönemde olması nedeniyle, kurumsal kazanç sezonunun sona ermesiyle birlikte gelecek hafta hisse senetleri için ‘ekonomik veriler’in büyük olasılıkla ana etken olması bekleniyor.

Wall Street’te ‘yumuşak iniş’ bahisleri artıyor

 

Dolarda 'yumuşak iniş' beklentisi

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi

 

İş gücü piyasası soğuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)