E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların en büyük riskleri en yakında---

Yatırımcıların en büyük riskleri en yakında

Yatırımcıların en büyük riskleri en yakında
12 Mayıs 2021 - 14:35 borsagundem.com

Son dönemde yükselen fiyatlar, hacker saldırısı ve baskı altındaki tedarik zincirlerinin ortak noktası, yatırımcıların radarında olması gereken risklerden kaynaklanıyor olmaları.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Baskı altındaki tedarik zincirleri, yükselen fiyatlar ve Colonial Pipeline’a yönelik hacker saldırısının ortak noktası ne? Tüm bu gelişmeler, yatırımcıların radarında olması gereken risklerden kaynaklanıyor. Aylardır baskı altındaki tedarik zincirlerinin pandemi sonrası toparlanmaya engel olarak, endişe verici seviyelerde enflasyonu ortaya çıkaracağı görülüyordu.

Şimdi bu korku bir kez daha ön plana çıkarak teknoloji hisselerinde küresel bir satış dalgasını tetikliyor. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite endeksinde sert bir düşüş görüldü. Endeks pazartesi günü %2,6 düşüş yaşadı. Hong Kong’da teknoloji devleri Baidu ve Alibaba hisseleri ise çarşamba günü %3,5 gerilerken, sipariş teslim şirketi Meituan’ın hisseleri %5’in üzerinde düşüş yaşadı.

Ekonomistler fiyat yükselişlerinin geçici olacağını öngörürken yatırımcılar yükselen maliyetlerin, merkez bankalarının faiz oranlarında beklenenden daha erken bir dönemde artışa gitmelerini tetikleyebileceğinden endişeleniyor. Bu durumda ise yüksek büyüme hisselerine yönelik yatırımlar zarar görecek.

BlackRock Investment Institute Başkanı Jean Boivin CNN’e yaptığı açıklamada, “ABD Merkez Bankası (FED) enflasyon eğrisinin gerisinde kalma niyetini yineledi” dedi. Enflasyonun kısa vadede, hedef oranın üzerine çıkmasına izin verileceği yeni bir FED politikasına işaret eden Boivin, “yine de bu görüşe piyasalar şüpheyle yaklaştı” ifadesini kullandı.

Hisseler yeni rekor yükselişler gösterirken Wall Street’in endişe dolu olduğu görülüyor. Piyasalar ise enflasyonla ilgili herhangi bir tetikleyiciye karşı giderek daha savunmasız hale geliyor. Bu ise ekonominin aşırı yükselişe yakın olduğunu gösteren olumlu veriler şeklinde karşımıza çıkabilir. Yatırımcılar aylardır fiyatlarda yükseliş sinyallerini izliyor.

Yine de pandemi tedarik zincirlerini fiyatlarda yukarı yönlü baskıyı sürdürebilecek yeni şekillerde etkilemeye devam ediyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, Hindistan’da görülen rekor seviyelerdeki korona virüs vakaları bazı önemli küresel sektörlerde şok etkisi yaratma tehlikesi gösteriyor. Kriz derinleştiği takdirde, bu durum giyimden ilaca ve finansal hizmetlere birçok sektörü etkileyebilir.

Bu nedenle pandemiyle birlikte hayatımıza giren risklerin yakın zamanda ortadan kalkma ihtimalinin düşük olduğu görülüyor. Bununla birlikte Colonial Pipeline’a yönelik siber saldırının etkileri de devam ediyor. Güvenlik uzmanları yıllardır kötü amaçlı yazılımların şirketlere yönelik büyük tehditler ortaya koyduğunu söyledi.

ABD doğusunun motorin ve benzin ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Colonial Pipeline’a yönelik gerçekleştirilen siber saldırı, güvenlik konusunu bir kez daha ön plana çıkardı. Olayın yarattığı olumsuz etki ise ABD’de benzinin fiyatını 2014’ten bu yana ilk kez yükseltiyor. Bu durum ise ekonominin tedarik kısmındaki herhangi bir sorunun, ekonomik toparlanma üzerinde önemli etkileri olacağını hatırlatıyor.

Tek doz aşı ile normalleşme başladı

 

Borsalarda düşüş, BTC ve Ether'e yaradı

 

Küresel piyasalarda gözler enflasyon verisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)