E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYATIRIMCILARIN YENİ GÖZDESİ TÜRK TAHVİLLERİ ---

YATIRIMCILARIN YENİ GÖZDESİ TÜRK TAHVİLLERİ

YATIRIMCILARIN YENİ GÖZDESİ TÜRK TAHVİLLERİ
04 Eylül 2010 - 12:59 borsagundem.com

Türk ekonomisinin güçlü performansı, gelişmekte olan ülkelere olan ilgi, Türk tahvillerinin değer kazanmasına neden oluyor

Türk tahvillerinin performansı muadillerini geride bıraktı Emek KAPLANGİL / hurriyet.com.tr Türk ekonomisinin gösterdiği güçlü performansın yanı sıra global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere olan ilginin sürmesi, dış piyasalarda Türk tahvillerinin değer kazanmasına neden oluyor. Türk tahvilleri, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek performansı gösteren borçlanma kağıtları arasında yer alıyor. 2030 vadeli dolar cinsi gösterge tahvilin fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 5.3 artış gösterdi. 2030 vadeli tahvilin fiyatı Cuma günü 170 dolar seviyesinden kapandı. Hazine'nin yılbaşında ihraç ettiği 2040 vadeli eurobond da yatırımcısına en çok kazandıran gelişmekte olan ülke kıymetleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin bugüne kadar dış piyasalarda ihraç ettiği en uzun vadeli kıymet olan 2040 tahvili, ihracından bu yana yüzde 9.5 değer kazandı. 98.5 dolardan işleme başlayan kıymet, 110 doların üzerine çıktı. TÜRKİYE'NİN BORCU DAHA DÜŞÜK Türkiye’nin gösterge 2030 vadeli dolar cinsi eurobondunun yılbaşından beri getirisi yüzde 5.3 olurken, 7 Mayıs'ta gördüğü en düşük seviyeye kıyasla yüzde 9.5'i geçti. Bir bankanın Hazine işlemcisi, Türkiye'nin güçlü ekonomik performansının yanı sıra aynı sınıfta değerlendirildiği ülkelere kıyasla borç seviyesinin daha düşük olmasının ilgiyi artırdığını ifade etti. İşlemci, "Ayrıca hem yerli hem de yabancı bankalar Mali Kural'ın geçeceği beklentisiyle faizlerin daha da düşeceğini öngörerek alım yapmaya devam ediyor" dedi. Piyasa oyuncuları, Türkiye'ye ilginin yüksek olmasında gösterdiği güçlü ekonomik performansın da etkisinin bulunduğunu ifade ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 büyüyen Türkiye, G20 ülkeleri arasında Çin'den sonra en iyi performansı gösterdi. DİĞER ÜLKELERİ GEÇTİ Ağustos ayında Türkiye'nin 2030 vadeli gösterge tahvilinin performansı diğer birçok ülkeyi geride bıraktı. Kredi notu Türkiye gibi yatırım yapılamaz seviyede olan Venezüella ve Arjantin'in tahvilleri değer kaybederken, Türkiye'den yüksek nota sahip Brezilya, Kolombiya va Endonezya da ise hafif artışlar görüldü. Gelişmekte olan ülkelerin tahvillerin performanslarını izleyen JP Morgan EMBIX Endeksi Ağustos'ta yüzde 2.28 artarken, 2030 vadeli gösterge tahvil ise yatırımcısına yüzde 1.5 kazandırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)