E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların ‘yumuşak iniş’ beklentisi zirve seviyede---

Yatırımcıların ‘yumuşak iniş’ beklentisi zirve seviyede

Yatırımcıların ‘yumuşak iniş’ beklentisi zirve seviyede
18 Eylül 2024 - 09:42 borsagundem.com

Yatırımcılar Fed’in faiz kararı öncesi ‘yumuşak iniş’ anlatısına sarılmış durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, Fed'in kritik kararından önce giderek daha fazla ‘yumuşak bir iniş’ bekliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, küresel ekonominin, ekonomik aktivitede büyük bir düşüş olmadan enflasyonun geri çekildiği ‘yumuşak bir iniş’i gerçekleştirebileceğine giderek daha fazla güveniyor.

Ekonomiye güven artıyor

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Bank of America'nın Ağustos Küresel Fon Yöneticisi Anketi'nde, katılımcıların yüzde 79'u, gelecek 12 ayda küresel ekonomi için en olası sonucun yumuşak bir iniş olduğunu söylüyor. Bu, Mayıs 2023'ten bu yana görülen en yüksek yüzdeye karşılık geliyor.

Şimdilik, ekonomistler büyük ölçüde ekonominin bu yolda devam edebileceğini düşünüyor. ABD’de son veriler iş gücü piyasasında soğuma belirtileri gösteriyor ancak işten çıkarmalar düşük kalmaya devam ediyor ve işsizlik oranındaki hızlı artış yavaşlamış durumda. Bu arada, enflasyon Fed'in yüzde 2 hedefine doğru düşmeye devam ederken son yayınlanan Ağustos perakende satışlarına ilişkin yeni okuma da, tüketici harcamalarının devam ettiğini gösteriyor.

Bank of America Securities'in kıdemli ABD ekonomisti Stephen Juneau, “Hala önemli bir tüketici talebi var. Yatırımların keskin bir şekilde yavaşladığını gerçekten görmüyoruz. Peki bu sert iniş nereden geliyor? Bunu şu anda verilerde görmüyoruz. Gördüğümüz şeyse bir miktar normalleşme ya da bir miktar soğuma. Ancak bu bir yumuşak bir iniş ve bunun verilerle çok tutarlı olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Haziran’dan bu yana ilk

Bank of America'nın anketi, yumuşak inişe ve Fed'in faiz oranı indirimlerine olan güvenin Haziran'dan bu yana ilk kez küresel yatırımcı güveninde artışa yol açtığını belirtiyor.

Anketin yayınlanması, Fed'in 2020'den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürmesinin beklenmesinden bir gün önce gerçekleşiyor. Geçen ay Wall Street’te, Fed'in bir sonraki hamlesinde ne ölçüde bir faiz indirimi yapacağı konusunda bir tartışma hakimdi. CME FedWatch Tool'a göre, Salı sabahı itibarıyla piyasalar Fed'in faiz oranlarını 50 baz puan düşürme olasılığının yüzde 67 olduğunu fiyatlıyordu. Fed'in 25 baz puanlık daha küçük bir indirime gitme olasılığı ise yüzde 33 olarak fiyatlanıyor.

Hisse senetleri için en iyi sonuç

Peki Fed hangi hamleyle hisse senedi piyasaları için en iyi sonucu sağlayabilir? Fed’in yumuşak bir iniş yapma olasılığı konusunda endişe yaratmayan 50 baz puanlık bir indirimi, Morgan Stanley baş yatırım sorumlusu Mike Wilson için en iyi sonuca karşılık geliyor.

Fed'in bu tür bir hareketinin ‘makro verilerin istikrara kavuşması beklenirken sadece bir 'sigorta indirimi’ olacağını söyleyen Wilson, “Tahvil piyasası, uzun vadede daha yüksek bir faiz oranı duruşunun yumuşak iniş sonucu için bir risk olabileceğini öne sürüyor olabilir. Bu, Fed'in bunun önüne geçemeyeceği anlamına gelmiyor ancak yatırımcıların umutlarını canlı tutmak için daha hızlı hareket etmeleri gerekebilir” diye yazıyor.

Goldman Sachs'ın ABD hisse senedi stratejisti David Kostin de S&P 500 için 12 aylık 6.000 puan hedefini korurken “Piyasa Fed'in daha az gevşemesini fiyatlandırırsa, daha yüksek tahvil getirilerine rağmen hisse senetleri yükselecektir” diyor.

ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?

 

ABD’de ‘yumuşak iniş’ umudu yeniden yükseliyorABD’de ‘yumuşak iniş’ umudu yeniden yükseliyor

 

Piyasalar Fed'e odaklandı Piyasalar Fed'e odaklandı

 

Gundlach: Fed'in faizleri hızla düşürmesi gerekliGundlach: Fed'in faizleri hızla düşürmesi gerekli

 

Borsada volatilite Fed'in elindeBorsada volatilite Fed'in elinde

 

Morgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimiMorgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)