E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYatırımcıların yüzü Avrupa'ya döndü---

Yatırımcıların yüzü Avrupa'ya döndü

Yatırımcıların yüzü Avrupa'ya döndü
18 Haziran 2013 - 15:51 borsagundem.com

Küresel yükselen piyasalar hisse senetlerine yatırım 2008 yılından beri görülen en düşük seviyede

Haziran ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması’na göre, yükselen piyasalar ve Japon hisse senetlerinden çekilmeye başlayan yatırımcılar yüzlerini yeniden Avrupa’ya döndürdü.
Piyasalardaki istikrarsızlığa ve araştırma süresince dünya genelinde hisse senetlerinde yaşanan yüzde 2,5 düşüşe rağmen, yatırımcı güveni geçtiğimiz ay boyunca arttı. Küresel yatırımcıların net yüzde 56’sı dünya ekonomisinin önümüzdeki yıl güçleneceğine inanıyor, bu oran Mayıs ayında net yüzde 48 seviyesindeydi. Hisse senetlerinde gösterge üzerinde olan varlık yöneticilerinin oranı da, Mayıs ayındaki net yüzde 41 seviyesinden bu ay yüzde 48’e çıkmış durumda.
Öte yandan, portföy dağılımları Euro bölgesi ve ABD yönünde artış gösterse de, küresel yükselen piyasalar Hisse senetlerine yatırım 2008 yılı Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye inmiş durumda. Varlık yöneticilerinin net yüzde 9’u yükselen piyasalar hisse senetlerinde gösterge altına inmiş durumda – araştırmada 2009 yılından bu yana ilk kez görülen gösterge altı bu değer, geçtiğimiz ay net yüzde 3 gösterge üzerindeydi. Yatırımcılar Euro bölgesi para birimleri veya bankalarından daha büyük bir endişe kaynağı olan Çin’de yaşanabilecek sert inişin en büyük kuyruk riski olduğunu belirtiyorlar. Bölgesel fon yöneticilerinin net yüzde 31’i, önümüzdeki 12 ay içerisinde Çin ekonomisinin zayıflayacağına inanıyor, Mayıs ayında bu görüşte olanların oranı net yüzde 8 seviyesindeydi.
Küresel araştırmaya katılanların net yüzde 25’i, önümüzdeki yıl gösterge altına inmek istedikleri bölgenin yükselen piyasalar olduğunu belirtiyor – bu, araştırmada bugüne dek görülen en düşük değer. Varlık yöneticilerinin net yüzde 32’sinin gösterge altında olduğu emtia da, şimdiye dek görülen en düşük seviyede bulunuyor.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, araştırmaya ilişkin şöyle dedi, “Bugün piyasalarda görülen en büyük karşıt yatırım, Çin ile bağlantılı emtia üzerine. Yükselen piyasa hisse senedi ve emtialarının portföylerdeki azlığı, piyasanın Çin’den gelebilecek bir şok etkisine karşı kendisini fazlasıyla güvenceye aldığını gösteriyor.“ Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise, “Yatırımcılar Avrupa ekonomisinin yeniden bir ölçüde istikrar kazandığını ve iyileşmeye yönelik konum aldıklarını görüyorlar,” şeklinde konuştu.
Euro bölgesinde iyimserlik artıyor
Geçen ayki araştırmada görülen, Avrupa’ya dair iyimserlik işaretleri, bu ay açıkça ortaya çıkmış durumda. Küresel varlık yöneticilerinin net yüzde 6’sı, Euro bölgesi hisse senetlerinde gösterge üzerine çıkmış durumda ve bu, net yüzde 8’lik kesimin gösterge altında olduğu Mayıs ayına göre yüzde 14’lük bir kayma demek. Geçen ay, önümüzdeki yıl gösterge üzerine çıkmayı tercih edecekleri bölgenin Euro bölgesi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13 seviyesindeydi. Bu oran şu an net yüzde 1’e düşmüş durumda.
Ancak iyimserliğin en fazla artış gösterdiği yer, Avrupa. Araştırmaya katılan Avrupalı yatırımcıların net yüzde 45’i, Avrupa ekonomisinin önümüzdeki yıl güçleneceğine inanıyor, bu oran geçtiğimiz ay net yüzde 24’tü. Avrupa’da önümüzdeki yıl ekonomik durgunluk yaşanacağını düşünenlerin oranı da büyük bir düşüş göstermiş durumda.
Avrupa’da araştırma kapsamındaki 19 sektörden 13’üne yönelik hisse senedi dağılımları, geçtiğimiz aydan bu yana arttı. Olumlu yönde en büyük artış Telekomünikasyon, Finansal hizmetler, Bankacılık ve Kimya sektörlerinde yaşandı. Mayıs ayında Avrupalı yatırımcıların net yüzde 24’ünün gösterge altında olduğu Telekomünikasyon sektörü, bu ay net yüzde 3 gösterge üzeri seviyesini gördü. Benzer bir şekilde, Finansal hizmetler sektörü de geçtiğimiz aydan bu yana gösterge altı konumunu terk etti. Katılımcılar, bir ay önce nötr durumdaki Bankacılık sektöründe, bu ay net yüzde 18 oranında gösterge üzerine çıkmış durumda.
Tahvillerden hisse senetlerine büyük rotasyona dair yeni işaretler
Haziran ayı Fon Yöneticisi Araştırması, tahvillerden hisse senetlerine yönelik bir büyük rotasyona dair yeni kanıtlar ortaya koydu. Portföylerde hisse senetlerinin genel oranı geçtiğimiz aydan bu yana arttığı için, yatırımcılar tahvillerde gösterge altı konumlarını daha da arttırdılar. Tahvillerde gösterge altında olduğunu belirten varlık yöneticilerinin oranı, Mayıs ayındaki net yüzde 38 seviyesinden, net yüzde 50’ye yükseldi.
Buna ek olarak, uzun vadede daha yüksek kazanç beklentisi de, 2004 yılından bu yana araştırmada görülen en yüksek değere ulaştı. Önümüzdeki 12 ayda kazançların artacağını tahmin eden küresel yatırımcıların oranı, geçtiğimiz ayki net yüzde 55 seviyesinden net yüzde 81’e fırlamış durumda. Kazançların düşeceğini düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 4. Aynı zamanda, kısa vadede daha yüksek kazanç bekleyenlerin oranı da hızla yükselerek, Mayıs ayındaki net yüzde 14 seviyesinden net yüzde 43’e çıktı.
‘Abenomics’in başarısız olma ihtimali en büyük ikinci kuyruk riski
Japonya’nın ‘Abenomics’ olarak adlandırılan, üç aşamalı ekonomiyi canlandırma planının başarısızlığa uğrama ihtimali Çin’in ardından en büyük kuyruk riski oldu ve Japon hisse senetlerinin güçlü ilerleyişini yavaşlatmış görünüyor. Japon hisse senetlerinde gösterge üzerinde olan varlık yöneticilerinin oranı, Mayıs ayında görülen ve son yedi yılın en yüksek seviyesi olan net yüzde 31’den, net yüzde 17’ye düştü. Japonya’yı gösterge üzerine çıkmak istedikleri bölge olarak değerlendiren yatırımcıların oranı, net yüzde 25’ten net yüzde 16’ya gerilemiş durumda. Araştırmanın bölgesel katılımcılarının net yüzde 11’i ise, Japon mali politikalarının “çok kısıtlayıcı” olduğu görüşünde

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)