E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırımcının canını yakanlara uyarı---

Yatırımcının canını yakanlara uyarı

Yatırımcının canını yakanlara uyarı
20 Kasım 2012 - 09:57 borsagundem.com

SPYD Başkanı Arif Ünver NTV canlı yayında sektörü silkelenmeye çağırdı, şok mesajlar verdi

Geçtiğimiz günlerde kurulan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, NTV'de canlı yayında yaptığı konuşmada “Son derece bilinçsiz bir yatırımcı kitlesine sahibiz” dedi. Ekonomi Programı'na konuk olan SPYD Başkanı Ünver, Sermaye Piyasaları'na zarar verenlerin aslında Türkiye’ye zarar verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi.
*Sermaye Piyasaları istenildiği gibi gelişmedi. Bunun en önemli sebebi tasarruf sahiplerine gereken önemin verilmemesi. 
*İşlem sırası kapalı şirketler var, yatırımcıların bilinçsizliğinden faydalanmak isteyen sermaye sahipleri var. Mevcut mağduriyetler yüzünden yatırımcı sayısı artmıyor.
*Biz tasarruf sahiplerinin sorunlarını tasnif ederek, İMKB ve SPK ile iletişime geçeceğiz.
*Tasarruf sahiplerini sadece kar amacı görüyorlar; yatırımcılar gerçek manada bilinçlendirilmeye çalışılmadı.
*Zincirin en önemli halkası tasarruf sahipleridir, biz bütün halkaları silkelenmeye davet ediyoruz. Sektörün tüm aktörleri silkelenmelidir.
*Kurduğumuz SPYD çok önemlidir. Derneğe, Türkiye çapında tüm bireysel yatırımcılar ücretsiz üye olabilecekler. Ülke çapında eğitim toplantıları düzenleyeceğiz.
*Biz adet yerini bulsun diye 7 kişi bir araya gelerek bu derneği kurmadık. Hepsi konusunda uzman arkadaşlar. Ben bütün işlerimi bıraktım, tüm mesaimi bu derneğe harcayacağım.
* SPYD, uluslararası organizasyonlarla işbirliğine gidecek.
*İnanıyoruz ki üye sayımız çığ gibi büyüyecek, 500 binin üzerinde üye olduğunda elbette birileri bize kulak verecek.
*Yatırımcının canını yakanlar, bu piyasalara zarar verenler ülkeye zarar veriyor. Sermaye Piyasaları olmadan bu işler olmaz. Herkes bunun farkında olmalı.
*SPK Başkanı’na, İMKB Başkanı’na, önde gelen aracı kurum ve bankaların genel müdürlerine gideceğiz, ziyaretler yapacağız. Türkiye artık somut hareketler istiyor söylemlere karnı tok.
*Tüm iletişim bilgilerini, kısa süre içinde devreye girecek olan spyd.org.tr internet sitemizden paylaşacağız. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • madur24 Şubat 2013 10:44

    aklı başında akıl sahibi .biraz ekonomiden anlayan.insafı izanı olan.kendini uyanık karşısındakini aptal yerine koymayan her insan bunların alenen.milletin kanını malını emdiğini görür. 1-2010 da memsa sermaye azaltım ve aynı anda artırım yaparak .normal piyasada 0.8 lerde olan hisse 1.6 ya yükseldi.ama aynı gün bir anda 1.2 lere ve hemen bir kaç gün içinde 1.00 ın altına indirdiler.ruçhanda bir işe yaramadı.ve bedelliye katılmadı millet %50 zaraR ETTİĞİYLE KALDI. buradan milleti iyice yoldu.nominal değer üzerinden şirketin kasası doldu. 2.aynı zamanda oyp leri piyasaya sürdü 162000000 tl nominal değer üzerinden şirkete para girişi oldu. yani kısaca şöyle izah edelim 2010 da 100 000 lot memsası olan birkişinin azaltım artırımdan önce ozamanki fiyatı 0.8 di. parasal değeri 80000 tl idi.azaltım artırım sonrası hissesi 40000 lota düştü.hemen birkaç gün içinde nominal değerin 1. tl nin altına düştü.1 tl olsa 40000 lot 40000 tl yapar zarar 30000 tl.o günkü tarihte. 3.adamın 40000 lotu buğünkü fiyatıyla.40000x0.34=13600 tl yapar. arkadaşlar şimdi sermaya azaltımı ile % 85 azalacak.40000%-85=6000 lt x2.27=13600 tl şimdi %200 artırım.6000 hissem var x 2=12000 lot daha alacağım.1 tl den 12 tl daha para vereceğim. toplam 18000 hissem olacak.toplam 25600 tl karşılığı hissem olacak eğer yerinde kalırsa bu akıllı çocuklar bu hisseyi herzaman olduğu gibi ileri değil geri götürecekler. bu kesin. 80000 tl 2010 daki paramız 12000 de bu artırmda vereceğiz.92000 tl paramız.karşılığında.18000 lot memsa hissemiz olacak bu önümüzdeki sermaya artırımından sonra.fiyatı kaç lira olursa artık gerisini siz hesaplayın. benim hesabım bu şekilde. yanlışım varsa siz düzeltin lütfen

  • murat22 Kasım 2012 00:00

    piyasa değeri ,rasyo,uzun vade gsd holding,tekstil bank,adanac,yazıcılar holding ,global daha bir çok şirket 10 yıldır aynı fiyatta ,tek başına temel analiz hiç bir şey ifade etmez hele bugünkü spekülatör yokluğunda hiç ama hiç bir şey ifade etmez,temel ve teknik ikisi bir arada olacak.

  • K. yatırımcı.21 Kasım 2012 22:58

    Sayın arif ünver SPYD ye ye olmak için nasıl bir girişimde bulunacağız lütfen bunlarıda bizlere izah ederseniz seviniriz yani anlayacağımız şekilde ben ilkokul mezunuyum.sizlerden biz K. yatırımcıları burada borsagündem sayesinde veya TV yonlardan hatta dazetelerden bizlerin anlayacağı bir dillen izah edilmesini istiyoruz lütfen.bendede EGS hold.EGESER giyim elimde kadı borsa işinden anlamadığım için ozamanın parası 1998de 1250tl param gitti.aradan kaçyıl geçti hala bir şey olmadı hatta bu hükümetimizin başındaki başbakan zamanında bizlere kapalı tahtalar içinde çalışıyoruz diye döylemler yaptı ve ozaman içimizden bir rahatlık geldi inşallah açılırda bizlerde zanında bıraktığımız paraları kurtarmaya çalışırız dedik.ama bu olaydan sonra hükümetten hiçbir ses çıkmadı.sizleri herzaman BORSA GÜNDEMDEN takip ediyoruz.şu borsa gündemi çıkartanında bu dünyadan göçenlere allah gani gani rahmet eylesin.

  • AĞABEY BORSACI'DAN21 Kasım 2012 11:25

    ÇOK DOĞRU GÖRMÜŞÜN EVLADIM.Aynen tahminin gibi olur bana göre de.ben onayın çok yakında çıkmasını bekliyorum o zaman piyasada o hisseyi satan da bulunmaz dediğin gibi 3-4 yıl öncesi fiyatta nerdeyse 48.000 endeks fiyatında o hisse ama borsa 70.000 de ve o kartal 318 dönüm imar izni onaylandığında belediyeden işte 4 yıllık beklemeye deyecek o hisseye güvenenlere,beni sorarsan daha yeni aldım portföyüme İLAÇ olsun diye eğer onaydan çıkarsa projesi bilentin bu marmara kıyısındaki en büyük arazi olan holdingin ve onun ortağı hissenin geleceği çok parak olacaktır alıp beklemesi kanımca az kalmış olabilir imzaya.

  • BORSACI AĞABEYİM'E SORU21 Kasım 2012 11:00

    ağabey, borsacı ağabeyim,Daskın'a yanıtında büyük harflerle arazi,ve proje imar yetkili makamından onay bekliyor,bülent,proje beklenmekte yazmışsın sanırım kartalda 318.000 metrekare arazisi olan ve çok büyük projesi olan şirketten mi söz ediyorsun.Eğer ondan söz ediyorsan çok haklısın uzun süredir bülent pardon bilentçe toplandığı belli olan bu hisse yine 3-4 yıldır aynı fiyatta veya 2010 da 2.4tl iken şimdi 1.86 larda oysa son 2 senede defter değerini %20 arttırmış iştirakleri tam hesaplanırsa ve nakit varlığı nerdeyse ödenmiş sermayesinin 1.5 katı ve her sene temettü verip hisseyi taşıyan yatırımcısına kazandırıyor demek ki bilentlerce proje açıklanma öncesi k.yatırımcılar bıktırılarak toplanmış.Ama proje açıklanırsa kağıt ikiye belki üçe katlar çünkü gelecek 2 yıllık bilançolarında kar patlaması yaşanabilir bana göre ne dersiniz?

  • DASKIN'A AĞABEY BORSACIDAN YANIT21 Kasım 2012 09:33

    DASKIN,adana c şirkette yönetim yatkisi olmayan payları temsil ediyor ,yani sadece temettü alıyor veya almıyor dağıtılmaz ise,şirketin satışı v.b nedenle de a ve b tertipleri önemli kararlarda veya fiyat hareketlerinde eğer olacaksa,işte bu nedenle de tertiplerin pd/dd diye bir şey c tertibi için anlamsızdır.Ad. c yıllardır bunu düzeltemedi bu tertip farklılıkları spk'ca düzelttirilmelidir yatırımcının kafası karışmakta.bir banka hissesinde de malum bu var genel kurullarda söz hakkı kurucu ve b tertiplerinde daha çok ama c'si var.Anlayacağın tertiplere göre pd/dd hesabı tam yansıtmıyor hesaplamada.Diğer sorduğun iki hissenin bir borçlarına bak sonra pd/dd çok düşük de bence.Çünkü aşırı borçlar nedeniyle defter değeri de düşük bazı hisselerin,borsada fiyatları da çok düşüğe gelmiş ve itibar görmüyorsa doğal olarak pd/dd düşük olabilir de.bu o hisselerin iyi olduğu anlamına gelmiyor diyorum ya hem temettü verecek,hem borcu az olacak diye ayrım var seçim yaparken.borcu çok,temettü veremeyen şirketler zaten riskli seçimdir belki de doğru yönetilemiyordur veya yatırım yapmış olup çok uzun vadede kara geçeceğinden rasyoları kısa vadede iyi görünmüyor olabilir ancak şirketlerin mali yapılarını ve yatırımlarını iyi irdelemekle bunlar anlaşılır havadan bir şey söylememek lazım bu konuda.Sonuçta eğer pd/dd çok aşağıda,kar ediyor,temettü veriyor,borcu az bir hisse neden düşük fiyatta diye sorarsan belki de şirket önemli bir proje öncesinde hakim ortak veya ortaklarca toplanıyor ve bu nedenle de fiyatı suni olarak baskı altında tutulmakta olabilir,diyelim ki şirketin bir yatırımı olacak veya bir ARAZİSİ üzerine büyük bir proje yapılmak üzere VE PROJE İMAR YETKİLİ MAKAMINDAN ONAY BEKLİYOR ama önceden yönetici ortaklar hisseyi toplamakta işte o zaman bu hisse o proje açıklanana kadar düşük pd/dd'nden işlem görebilir sen de dersin ki madem ucuz neden almıyorlar oysa onu BÜLENT'ler,pardon bilenler gizli gizli topluyor olabilir ama senin ruhun duymaz ,ve gün gelir o proje açıklanır hisse 2-3 misli değerlenir süreç içinde,her şey zamanla şekillenir.önemli olan pd/dd ucuz mu,temettü veriyor mu,borcu az ,nakidi çok mu,önemli bir PROJE BEKLENMEKTE mi?bunları izle ve sabırlı ol çok kazanacaksın benden söylemesi.

  • NOSTRABORSAADAMUS'TAN DASKIN'A21 Kasım 2012 09:04

    DASKIN, yazılarımı iyi okumamışın pd/DD düşük olacak ve temettü verenlerden olacak diye yazıyorum daima ve en önemli bir ayrıntıyıda söylüyorum her zaman borçları az olacak bu üçlü sana uzun vadede iyi kazandırır ama bu tür hisseleri zamanında da almayı bilmeli yani endeksler çok yukarda iken değil de herkesin borsaya küstüğü zamanlar,artık yükselmez borsa dediği zamanlarda bu düşük pd/DD olanları alıp yatmalı.Yok sen pd/dd=1.5 ve üzeri olanları alıp,borcu çok,temettü vermeyenleri gidecccek,uçacaaak diye yutturulursan sana hayırlı günler dileyecek başarılarının sürekli olmasını ve hatta forex'de de senin başarılarının devamını çoook kişi dileyecektir eminim.Çünkü sen öyle bir temel analist olmalısın ki en yüksek pd/dd olup,kar etmeyen,temettü vermeyen,çok borçlu hisselerden para kazanabiliyor olmalısın yani hiçbirşeyden birşey çıkartıyorsundur hele bir de borç parayla bunları başarabiliyorsan o zaman eee o zaman başarıların devamını diler,evi,arabayı,varsa arsanı başkalarının üzerine yapmanı da öneririm ihtiyaten.Sonra bir başarıdan,iki üç başarısız sonuçta da eş dosttan geçim parası bulmak için herkesle iyi geçinmeni de öneririm çünkü buna çoook ihtiyacın olacaktır çook.

  • SARR20 Kasım 2012 20:26

    BORYAD BAŞKAINDA ÇIKIP AHKAM KESIYODU YATIRIMCIYI KORUYALIM MANIPULASYON YAPILIYO FALAN DIYE EN BUYUK MANIPULASYON KENDI KAGIDINDA OLUYO BU NE PERHIZ BU NE LAHANA TURSUSU DERLER. SİZ GERÇEKTEN YATIRIMCI YANINDAMI OLACAKSINIZ YA DA SIZDE ONUN GIBI ŞİRKETİNİZ VARSA BORSAYA AÇIP YENİ OCAKLARMI SONDURECEKSINIZ. BILIYOSUNUZ BU ULKEDE EN ÇOK BAGIRANLAR CANINI YAKIYOR INSANLARIN.....

  • DASKIN20 Kasım 2012 20:19

    PİYASA DEFTER DEĞERİ DEĞER VERİLMESİ GEREKEN RASYOLARDANDIR FAKAT TEK BAŞINA DA YETERLİ DEĞİLDİR.ÖYLE OLSA İŞTE ADANA C TERTİBİ HİSSELER 0,38,IŞIKLAR ENERJİ YATIRIM HOLDİNG 0,40 ,GSD HOLDİNG 0,32 VS VS ÖRNEKLERİ ÇOĞALTABİLİRİM.ÖYLE OLSA HERKES PD/DD ORANI DÜŞÜK HİSSELERİ ALIR VE ZENGİN OLURDU.

  • Erkan20 Kasım 2012 17:37

    Şirketlerde bağlantıları olmayanların hisseler üzerinde yüklü alım veya satım yapmaları kontrol edilemez yasaklanamazda. Şirket sahip ve bağlı yetkili yetkisiz içerden bilgi alan bilgi veren bilgi gelmeden hissenin hareketlenmesiyle anlaşıla bilir. Çözüm patronlara getirilecek kısıtlamalar bu oyunun kuralları HİC adil digil adaletin olmadıgı yerde kaybeden hep küçük olur. Madem bilgi bize uzak ozaman bizde tahmin yaparız Galatasaray yener deriz .......

  • Yatırımcı20 Kasım 2012 16:55

    NOSTRABORSAADAMUS ve gerçek borsa yatırımcısı Arkadaşlara çok tşkler bugune kadar hiç dikkat etmemiştim bundan sonra dikkat edicem dediklerinize

  • garo20 Kasım 2012 15:33

    saglam bır iş yapmak ve ınsanların guvenıni kazanmak istiyorsanız su boryad ve ali bahcuvanın ipligini pazara cıkarın helal olsun size diyelim

  • Serdar Mermey20 Kasım 2012 13:49

    Merhaba Arif bey, NTV deki desteklerinizden ötürü tşkrler! Ancak ikaz, uyarı yeterli değildir! Bu kadar bahsettiğiniz "zarar verenler" CAYDIRICI YAPTIRIMLAR olmadan neden sizin taleplerinizi dikkate alsınlar ki?

  • kaptan20 Kasım 2012 13:40

    tt.net'i şikayet edecek makam bulamıyoruz... sesimizi duyan yok paranın oldugu yerde kişilerin gözleri duymaz,kulakları işitmez........

  • gerçek borsa yatırımcısı 20 Kasım 2012 13:39

    Nostraborsaadamus ağabeyimiz çok doğru yazmış aslında pd/dd=2 ve üzeri halka açılmış ,kar etmeyen o kadar çok hisse var ki onları halka arzdan veya 2.cil piyasadan bu yüksek pd/dd ile alanlardır borsada darbe yiyenler,borsayı kötüleyip yaygara yapıp,borsaya yeni yatırımcı gelmesine kötü örnek olanlar.Yahu önce alacağınız senedin temel analizini inceleyin de öyle alın,manavdan elma alırken 40 kere alıp bakarsınız,koklar,fiyatı da ucuz mu sorarsınız hisse alırken haydiii gidiyor,gidecekkkk diyenlere bakıp hisse alır sonra da battık,mahvolduk kazıklandık diye bağır baba bağır.önce kendinize bakın siz kumarbaz mısınız yoksa borsa yatırımcısımısınız.kendinizde arayın hatayı kendinizde.kimse sizi şunu al diye zorlamıyor.

  • NOSTRABORSAADAMUS.20 Kasım 2012 13:28

    yatırımcılar bilinçsiz ise yani ilk defa hisse alacak ise,veya kumarbaz zihniyetli değil de gerçekten yatırımcı olup uzun vadeli yatırım yapacak ise İLK BAKACAKLARI EN GÜVENİLİR HİSSE AYIRACI PİYASA DEĞERİ /DEFTER DEĞERİ RASYOSUDUR VE BU PD/DD RASYOSU EĞER DİĞERLERİNDEN VE BORSA ORTALAMALARININ ÇOK ALTINDA İSE O HİSSE BİR DE TEMETTÜ VERENLER LİSTESİNDE İSE İŞTE ZARAR ETMEDEN TAŞINILACAK UZUN VADELİ HİSSE BULUNMUŞTUR.HEM SİZ GİDİP ORTALAMALAR DİYELİM PD/DD=1.2 İSE SİZ DE GİDİP PD/DD=1.2 VE ÇOK ÜZERİNDE HİSSE ALMIŞ VE DE O HİSSE HİÇ TEMETTÜ VERMİYORSA NE YAPSIN MABUT,NE YAPMALI BANA GÖRE PD/DD=040-0.80 ARASI OLANLARA BAKMALI Kİ SONRA YATIRIMCI ZARAR EDİYOR,BORSA KAZANDIRMIYOR YAYGARASI YAPMAMALIDIR.BİR DAİRE ALACAKSANIZ O DAİRE 200.000 LİRA İKEN SİZ GİDİP BİLE BİLE O DAİREYE 500.000 LİRA VERİP ALIR DA SATMAYA KALKTIĞINIZDA AAA 200.000 LİRADAN FAZLA VERMİYORLARMIŞ DİYE NASIL DAYAK YERSENİZ ARAŞTIRIP HİSSE ALIRKEN UCUZ OLANLARI BULAMAZSANIZ SİZİ NE DERNEK,NE POLİS,NE HOCA,NE DE BAKIRKÖYDE DOKTORLAR KURTARAMAZ.UCUZU PD/DD EN DÜŞÜKLER BELİRLER BENDEN BİR DAHA SÖYLEMESİ DOSTLAR.

  • Murat20 Kasım 2012 12:21

    Bunlar da KY üzerinden kendilerine menfaat sağlamaya çalışıyorlar gibi geliyor bana... umarım yanılırım.

  • Niyazi katmerli20 Kasım 2012 12:07

    Cukurova ve kepez de gazetelere tamsayfa ilanlar verdi Boryad , bir sonuc çıkmadı .Hurriyet ,sabah ,zaman .... Bakın gecmise ...sizin eylem planınız nedir ?

  • burae20 Kasım 2012 11:29

    Arif Bey, bilinçsiz yatırımcı kadar 9 kasımda THYAO tahtasında manipülasyonun ağasının yapıldığını gören farkeden bilinçli yatırımcı da var. ama spk yetkililerinde o manipülasyonu görecek kadar bilgili insanlar yok heralde...!

  • yatırımcı20 Kasım 2012 10:52

    şu manipülasyon yapanları da deşifre edip biz küçük yatırımcıları bilgilendirirseniz sevineceğiz lakin en azından önceden uyarmanızla yalnız kalıp amaçlarına ulaşamıyacaklardır teşekkürler..

  • garo20 Kasım 2012 10:41

    sızde boryad gıbı alı bahcuvan gıbı cakaların kucagına dusmessenız ıyı olur

  • gsray20 Kasım 2012 10:39

    sayın baskan göreviniz hayırlıo olsun fakat lakıyle yapmak istiyorsan sportiflerin üzerine git.

  • ali20 Kasım 2012 10:36

    borsada son 1.5 yıldır yaşanan olayları aklım almıyor ama kimse birşey yapmıyor bana hisse soran bütün arkadaşlarıma aman uzak durun diyorum taki netice göreyim