E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcının 'Tüpraş' merakı---

Yatırımcının 'Tüpraş' merakı

Yatırımcının 'Tüpraş' merakı
03 Ekim 2014 - 13:33 borsagundem.com

Yatırımcı Masası soruyu mercek altına aldı, aydınlattı… İşte yanıtı …

YIL BAZINDA HESAP YAPILMALI

SORU - 2000 yılında 1980 adet gözüken Tüpraş,  bugün 6.633 görünüyor. Temettüyü de 2014’te 8 TL verdiler. “Bunda bir yanlışlık var” dedim, “Yok” dediler. Bu arada alış satış yapmadım. Bu konuda ne yapabilirim. Hisseler Takasbank’ta. Banka yanlışlık yapabilir mi? Benim 6.633’ü  6 olarak görüyorlar. Cevabınızı bekliyorum…
Hasan Al

CEVAP-Tüpraş 1999 yılından bu yana düzenli olarak nakit temettü veriyor. Firma 1998 yılına kadar birkaç defa bedelsiz sermaye artırımında bulunduysa da sonrasında bedelsiz değil ama düzenli kâr payı dağıttı. Aynı süre zarfında sadece 2001 yılında yüzde 235 oranında bedelli sermaye artırımında bulundu. Eğer bu bedelli sermaye artırımına katılmadıysanız rüçhan hakkından da yararlanmamış olmanız itibarıyla paylarınızda bir azalma olması gerekiyor. Öte yandan bahsettiğimiz süre zarfında firmanın nakit temettü vermekle birlikte hiç bedelsiz sermaye artırımına gitmemiş olması itibarıyla paylarınızın artma ihtimali bulunmuyor. Hisse adedinizde ve hesaptaki kâr payında yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız yıllar itibarıyla verilmiş olan temettü oranına göre hesaplamaya gidilerek almanız gereken nakit tutarının hesaplanması gerekiyor. Aynı şekilde bedelli sermaye artırımına katılmamanız halinde hisse adedinizin de hesaplanarak aracı kurumdaki hesap bilgileriyle karşılaştırılması gerekiyor.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • faruk04 Ekim 2014 22:49

    aracı kurum yanlıs yaparmı hıc cebınde para yokken cebıne para koyarmı bı dusun

  • Borsacı Mülayim04 Ekim 2014 19:38

    1980 adet hisse 1 lot 980 adet(küsürat hisse) şimdiye kadar 6 lot 663 (küsürat hisse) olmuş..Bankada yanlışlık yok yanlışlık sende..

  • Yeni misafir03 Ekim 2014 14:06

    Saygıdeğer kardeşim, malumunuz Türk lirasından altı sıfır atıldı. Bu işlem borsada hisse senetlerinden üç sıfır hisse fiyatlarından üç sıfır atılmak suretiyle uygulandı. Dolayısıyla siz sermaye artışına da katılmışsınız. Tüm maliyet tutarınızdan Türk lirası bazında altı sıfır atarsanız ulaşacağınız neticenin Takasbank ile aynı olacağını göreceksiniz.