E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı---

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı
29 Temmuz 2024 - 16:33 borsagundem.com

Yatırımda ‘sadeliğin' başarının anahtarı olduğu yaygın olarak kabul edilen bir önermedir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara yeni adım atan yatırımcı adayları genellikle çok gösterge kullanımı ya da çok fazla sayıda trend kurulumu nedeniyle net kararlar vermekte zorlanır.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımda fazla karmaşık yapılar birbiriyle çelişme olasılığını artıracağı için yatırımcıları başarıdan uzaklaştırır. Bu nedenle, yatırımın ‘kutsal kase’lerinden biri olarak ‘sadelik’ ön plana çıkarılır.

Yatırımda sadelik

The High-Performing Trader’da yer alan makale, işlemcilerin (trader) piyasalarda alım satım yaparken kullandıkları araçlardan stratejilere kadar birçok başlıkta sadeliği tercih etmeleri gerektiğini tavsiye ediyor.

‘Az çoktur’ olarak da adlandırılan bu yatırım felsefesi, yatırımcıların net ve istikrarlı kararlar almasını sağlayan bir anlayışı salık veriyor. Makale, yatırımda sadeliği 5 ana başlıkta inceliyor ve işlemcilere uygulama tavsiyeleri sunuyor.

Zaman dilimlerinin sayısını en aza indirin

En iyi işlemciler zaman dilimlerinde işi basit tutmayı sevenlerdir. Genellikle üç zaman dilimi doğru karar alımı için fazlasıyla yeterlidir. Aylık zaman diliminden 1 dakikalık zaman dilimine kadar yukarıdan aşağıya bir analiz yapmanız, size yardımcı olmaktan çok veri yığınıyla kafanızı karıştıracaktır. Bu nedenle;

Yönsel önyargınızı tanımlamak için daha yüksek zaman dilimlerini kullanın,
Kurulumunuzu bulmak için ara bir zaman dilimi kullanın,
Giriş yerinizi belirlemek için daha düşük zaman dilimlerini kullanın.

Basit işlem yönetimi ve işlemden çıkış kuralları

Birçok yatırımcı, işlem yönetimini aşırı karmaşık hale getirme eğiliminde olur; piramitleme, ölçekleme, takip eden zarar durdurma emirleri kullanırken kısmi kar alma gibi yöntemler, yatırımcıları birden çok hamle yapmak zorunda bırakır. Bunun nedeni, işlemlerine yönelik koyu bir kontrol ihtiyacı duymalarıdır.

Oysa, işleminizi birçok ara hamleyle boğmak yersizdir; fiyatın nefes almasına ve siz işlemi tarafsızca sürdürürken onu işini yapmasına izin vermeniz daha makul bir tercihtir. Özetle, işlemciliğin en temel kurallarını doğru bir şekilde öğrenmeden önce süslü işlem yönetimi tekniklerini düşünmemek gerekir.

Birincisi, kârlı bir yatırımcı olmak için bu karmalıklığa ihtiyacınız yoktur; pozisyonlara ekleme yapmak sizin tarzınız olmayabilir ve bunu sorun etmeniz gerekmez. İkinci olarak, her şeyden önce, temel stratejinizi tutarlı bir şekilde yürütmede son derece iyi olmaya odaklanmanız gerekir. Eğer temel seviyede ustalaşırsanız, karmaşıklık katmanları eklemeyi düşünmenizde ise bir sakınca yoktur.

İşlemleri aşırı karmaşık hale getirmek neredeyse her zaman kazançlı yatırımdan uzaklaşmanıza yol açar; bu nedenle işlemlerinizi mümkün olduğu kadar basit kurallarla yönetmeniz gerekir.

Daha az işlem, daha yüksek kalitede işlem

İşlemcilikte işlem sayısından çok kaliteyi hedefleyin. Stratejinizi belirledikten sonra, size diğerlerinden daha fazla güven veren belirli kurulumlar olduğunu anlayarak işe başlayın.

Bu güvene odaklanarak A+ kurulumlar hakkında daha fazla veri toplayın ve size daha iyi oranlar verip vermediklerini anlayın. Ne kadar fazla bilgiye sahip olursanız, o kadar seçici olabilirsiniz ve bu da işlemlerinizde daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Basit notların önemi

Birçok yatırımcı günlük tutmaktan uzak duruyor çünkü genellikle bunu nasıl yapacaklarından emin olamıyorlar. Oysa en iyi işlemciler günlük tutmanın karmaşık olmak zorunda olmadığının altını çiziyor. Bunu başarmak için ise şu yöntemler denenebilir;

Görsel bir kişiyseniz, ekran görüntüleri alabilir ve bunları günlükleriniz olarak kullanabilirsiniz,
Her işlem seansını tek bir yerde raporlamak istiyorsanız resim ve metin karışımı içeren günlük rapor kartları kullanabilirsiniz,
Ya da excel'de iyiyseniz, veritabanınız için excel kullanabilirsiniz.

Günlük tutmanın birden fazla yolu vardır; mükemmellikten ziyade tutarlılığa izin verecek olan yolu seçmelisiniz.

Sabah rutini

En iyi işlemcilerin genellikle her seans öncesi basit bir rutinleri vardır. Bunun süslü bir şey olması zorunlu değildir; sabah 4'te uyanıp soğuk bir duş almak, 1 saat koşmak, 50 sayfa okumak, meditasyon yapmak ya da günlük tutmak bu rutinler arasında sayılabilir.

Sadelik kavramı burada da geçerlidir: sabah rutininiz için bir veya iki oyun değiştirici görev bulup istikrarlı şekilde uygulayabilirsiniz. Bazı yatırımcılar uyanır ve doğrudan grafiklerin karşısına geçer. Diğerleri bazı kararlarını kontrol etmeyi seçer. Bu, kendi kişiliğinize ve sizin için neyin işe yaradığına bağlı olarak değişebilir.

Kendinize şu soruyu sormanız bu nedenle önemlidir: “Seans öncesinde en iyi performansımı sağlayacak hangi görevleri, kuralları veya ilkeleri uygulayabilirim?” Bu soruya vereceğiniz yanıta göre yatırım serüveninizi sadeleştirebilir ve daha disiplinli bir işlemci olabilirsiniz.

Yine de tüm bu tavsiyelerin sizin seçiminiz olduğunu unutmamanız gerekir. Sadeleştirme, seçimle birlikte gelir; seçim özgüvenle ilişkilidir ve özgüven de size özel üstünlüğünüz hakkında bilgiyle birlikte gelir. Bu nedenle, kendinizi ve stratejinizi daha iyi tanımanız sayesinde mümkün olan en güvenli ve en akıllı sadeleştirmeyi kendiniz için gerçekleştirebilir ve bunun alım satımlarınızda kazanca dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

40 maddede bir işlemcinin anatomisi40 maddede bir işlemcinin anatomisi

 

Başarılı işlemcilerin 12 temel özelliğiBaşarılı işlemcilerin 12 temel özelliği

 

Yatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensipYatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensip

 

Üst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellikÜst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellik

 

Her yatırımcının uygulayabileceği 10 basit alım satım kuralıHer yatırımcının uygulayabileceği 10 basit alım satım kuralı

 

Yatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümüYatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)