E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda stresi yönetmenin 15 yolu---

Yatırımda stresi yönetmenin 15 yolu

Yatırımda stresi yönetmenin 15 yolu
11 Haziran 2024 - 17:51 borsagundem.com

Piyasalarda alım satım yapmanın zorluğu, en çok, yüksek düzeyde stresli bir uğraş olmasından kaynaklanır.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Üst düzey yatırımcıları amatörlerden ayıran en önemli özelliklerden biri, yatırım uğraşının stresli doğasını yönetebilme becerisidir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırım stresi temel olarak iki nedenden kaynaklanır: ne yapılacağını bilmemek ya da ne yapılacağını bilip yapmamak.

Yatırım stresi

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yatırımın stresli doğasına odaklanıyor.

Burns, piyasalara yeni adım atan yatırımcıların yatırım serüveni hakkındaki kitapları ya da kaynakları okumakla gerçek parayla alım satım yapmak arasında büyük bir fark olduğunu kısa sürede keşfettiklerinin altını çiziyor ve bu farkın kaynağı olarak da ‘stres’ kavramını öne çıkarıyor.

Stres, bir yatırımcıyı her şeyden daha hızlı bir şekilde işlem yapmaktan alıkoyabilir; bu nedenle piyasalarda alım satımı bir işmiş gibi yapmanız gerekir. İşlemlerinizin en az yarısında kaybetme ihtimalinizin yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Piyasayı kontrol edemezsiniz; yalnızca ne yaptığınızı, pozisyona giriş ve çıkışlarınızı, pozisyon büyüklüğünüzü ve yönteminizi kontrol edebilirsiniz. Sadece disiplin ve öz kontrol uygulamak sizi çok stresli durumlardan uzak tutar. Yatırımda başarının anahtarı, heyecan değil, olasılıkları lehinize çevirmektir. Bu nedenle, yatırımın bir eğlence değil, profesyonel bir iş olduğunu derinden özümsemeniz gerekir. Burns, yatırımda stresi azaltmak için 15 yöntem öneriyor…

15 yöntem

Zararları durdurma ve uygun pozisyon boyutlandırma ile işlem başına toplam işlem sermayenizin yalnızca yüzde 1'ini riske atın. Pozisyonların doğru boyutlandırılması, herhangi bir işlemin yaratacağı duygusal etkileri ortadan kaldırır. Her işlem, sonraki yüz işlemden yalnızca biridir ve bu da yatırımcılara, tamamen farklı bir zihinsel bakış açısı kazandırır.

Yalnızca sizin için uygun olan bir pozisyon boyutunda işlem yapın.

Olumlu bir beklentinin geriye dönük olarak test edilmiş sonuçlarına dayanarak inandığınız bir yöntem veya sistemle işlem yapın.

Bir işleme girmeden önce çıkış seviyenizi mutlaka bilin ve belirleyin.

Yalnızca ayrıntılı bir yatırım planıyla alım satım yapın.

Yatırım planınızı takip etme yeteneğinize inanın. Stres seviyenizi düşürmek için kendinize güvenmeniz gerekir.

Kendinizi bir yatırımcı olarak çok iyi tanıyın ve yalnızca karakterinize uygun şekilde alım satım yapın. Yatırım planınıza uygun oldukları için sonucu ne olursa olsun pişmanlık duymayacağınız işlemlere girin.

Yaptığınız yaptığınızla ilgili verilen tavsiyeleri kesinlikle dinlemeyin. Kendi planınızı takip edin ve dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.

Volatilite veya yaklaşan riskler nedeniyle işlem yapmaktan rahatsız olduğunuz piyasalardan uzak durun. Ne zaman yatırım yapma zamanının geldiğini bilin.

Yatırım yapmadan önce mutlaka ödevinizi yapın. Hedef seviyenize ulaşana kadar işleminize güvenin ve fiyat o seviyeye geldiğinde çıkış yapmayı bilin.

Egonuzu yatırım kararlarınızdan uzak tutun. Alım satımlarınızı bir iş gibi yönetin; egonuz değil, kar ve zarar odak noktanız olsun.

Yalnızca oranlar lehinize olduğunda işleme girin. Bu şekilde yatırım yapmak çok daha az streslidir.

Tüm kurallarınıza uyduysanız, kayıplardan dolayı kendinizi suçlamayın. Piyasalar hem verir hem de alır; bu nedenle kesinlikle pes etmeden işlem almaya devam edin.

Ne yapacağınızı bilmiyorsanız hiçbir şey yapmayın.

Stres seviyenizi azaltmak için daha az alım satım yapın ve her fiyat değişimini izlemeye çalışmayın. Alım satım günlerinin çoğunda piyasalara rastgele gürültü hakimdir ve rastgelelik strese neden olur. Zaman çerçevenize ve yalnızca önemli olduğunu gördüğünüz verilere odaklanın.

Yatırım sermayenizdeki kayıpları sınırlandırmanın 10 yolu

 

Başarılı bir yatırım sisteminin 10 işlevi

 

7 ölümcül yatırım günahı

 

Gün içi alım satım yatırımcılara pahalıya mal olabilir

 

Yatırımda pahalı hatalardan nasıl kaçınılır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)