E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda yüksek kazancın yolu daha az alım satımdan geçiyor---

Yatırımda yüksek kazancın yolu daha az alım satımdan geçiyor

Yatırımda yüksek kazancın yolu daha az alım satımdan geçiyor
23 Ağustos 2024 - 17:08 borsagundem.com

Yatırımda daha fazla aksiyon ve grafik izleyerek geçirilen zaman mutlaka daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımda yüksek kazancın gizili formülünün ne olduğu oldukça sık sorulur. Başarılı yatırımcıların çoğu ise bu formülün ne olduğunu söyleyemeseler de ne olmadığını söyleyebilirler.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, başarılı yatırımcılar için her gün işlem yapmak ve fiyatlardaki her hareketi izlemek çoğu zaman daha fazla para kazanmak anlamına gelmez çünkü aşırı aktivite duygusal hatalar yapma olasılığını yükseltir.

Sık alım satımın handikapları

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, efsane yatırımcılar üzerinden, yatırımda sıklıkla yapılan hatalardan birine, çok sık alım satım yapma stratejisinin handikaplarına odaklanıyor.

Ed Seykota, onlarca yıl boyunca en iyi yıllık trend getirilerinden bazılarını elde etti ve kesinlikle gün sonu verileriyle işlem yaptı. Nicolas Darvas da yalnızca piyasa kapandıktan sonra işlem yaparak milyon dolarlar kazandı.

Piyasalarda ne kadar çok işlem yaparsanız, karınızın önemli bir yüzdesine mal olabilecek derecede fazla komisyon ödersiniz. Ayrıca özellikle yeni yatırımcılar, kazanma hırslarının kurbanı olup piyasayı saatlerce izlerken işlem planlarının dışında ve kötü kararlar almaya daha çok meyilli olur. Tarihteki en karlı profesyonel para yöneticilerinden ve yatırımcılardan bazıları, sadece bazı trendlerin doğru tarafında yer alan ve işlemlerinden çıkmak için iyi bir sinyal gelene kadar orada kalan niceliksel trend takip sistemlerini uygulayan trend takipçileri ve pozisyon yatırımcılarıdır.

Yatırım, fiyat hareketlerini izlemek için harcadığınız zamanı veya işlemlere kaç kez girip çıktığınızı ödüllendirmez. Uzun vadede piyasa, doğru eylemi, trendleri takip etmeyi, yükselen trendler sırasında fiyatlardaki büyük düşüşleri satın almayı, büyük potansiyel risk/ödül oranlarına sahip işlemlere girmeyi ve diğer yatırımcılara kurduğunuz üstünlüğü ödüllendirir.

Duyguların kontrolü

Aşırı alım satım, bir trader’ın geçerli bir giriş sinyali yerine korku, açgözlülük, çaresizlik veya egoya dayalı bir işlem yapması anlamına gelir. Aşırı alım satım çoğunlukla yüksek kazanç elde etme arzusundan kaynaklanır ki bu durumda işlem planı yerine dürtüleriniz kararlarınızı yönlendirir. Oysa bir yatırımcı ne kadar çok güvenilir olmayan pozisyona giriş parametrelerine göre işlem yaparsa, o kadar çabuk para kaybeder ve sermayesi de bir o kadar hızlı erir.

Çoğu meslekte daha fazla çalışmak size daha fazla para kazandırır. Zamanınız için ödeme alıyorsanız, ne kadar çok çalışırsanız o kadar fazla para kazanırsınız. Ancak bu durum yatırım söz konusuysa aynı şekilde işlemez. Aşırı alım satım, kayıpları da beraberinde getirir; bu sadece işlemlerdeki kayıplar anlamında değil, alış/satış spread’leri ve komisyon maliyetleri açısından da gerçekleşir. En karlı işlemler, sabırlı olduğunuzda ve doğru giriş sinyalini ve kurulumu beklediğinizde gelir. Daha fazla alım satım, mutlaka daha fazla kar anlamına gelmez, genellikle tam tersi doğrudur ve sermayenizde kayıplara yol açar.

Tüm bu nedenler dikkate alındığında, piyasa çok durgun ya da çok oynak olduğunda ya da giriş sinyalinizi bekleme aşamasındayken alım satım kararlarınızı geliştirmek için yapabileceğiniz 10 üretken hamle şu şekilde sıralanabilir…

10 üretken hamle

Giriş ve çıkış parametrelerinizi geriye dönük olarak test edin.

Tarihsel olarak en iyi performans gösteren hisse senetlerinin grafiklerini inceleyin.

En kötü piyasa çöküşlerinin grafiklerini inceleyin.

En güçlü boğa piyasalarının grafiklerini inceleyin.

Teknik göstergelerinizin endeks ve hisse senedi grafiklerinde nasıl performans gösterdiğine daha yakından bakın.

Yatırım kitapları okuyun.

Grafik platformunuzdaki tüm işlevleri nasıl kullanacağınızı öğrenin.

Öğretici atırım blogları ve makaleleri okuyun.

Başarısı teyitli yatırımcılarla yapılan röportajları izleyin.

Diğer yatırımcılarla sohbet edin.

Bu hamleler, giriş için henüz doğru zamanın gelmediği işlemleri zorlamak yerine zamanınızı ve enerjinizi daha doğru şekilde değerlendirmeniz gereken alanlardır. Unutmayın, en iyi ve başarılı yatırım ayları ve yılları, bir piyasa trendi sırasında kazançlı bir işlemin gerçekleşmesine izin verilen ve günde 8 saat boyunca bilgisayarın önünde ekranlara bakmak zorunda kalınmayan zamanlarda gerçekleşir.

Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?

 

İyi yatırımın 12 kuralıİyi yatırımın 12 kuralı

 

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru stratejiUzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

 

Amatör yatırımcıların yaptığı 7 hataAmatör yatırımcıların yaptığı 7 hata

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

İşlemciyi kumarbazdan ayıran 10 özellikİşlemciyi kumarbazdan ayıran 10 özellik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)