E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımın yeni adresi yeniden nükleer enerji---

Yatırımın yeni adresi yeniden nükleer enerji

Yatırımın yeni adresi yeniden nükleer enerji
12 Eylül 2024 - 12:21 borsagundem.com

Varlık yöneticilerinin favori yatırım alanı yeniden nükleer enerjiye kayıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nükleer enerjinin geri dönüşü: Varlık yöneticilerinin nükleer enerjiye büyük bahis oynuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, fon yöneticileri, çevresel hassasiyetlere ve zorunluluklara sahip yatırımcılar için geleneksel olarak yasaklı bir alan olan nükleer enerjinin geri dönüş yapacağını öngörüyor.

Fon yöneticilerinin gözdesi nükleer enerji

Bloomberg’den Lisa Pham’ın haberine göre, Robeco Institutional Asset Management, J O Hambro Capital Management ve Janus Henderson Investors, portföylerinde nükleer enerji odaklı hisse senetlerine önemli bir rol veren firmalar arasında yer alıyor.

Robeco'nun Net Zero 2050 Climate Equities fonunun baş yöneticisi Chris Berkouwer, “Geçmişte daha temkinli ve dışlayıcı bir yaklaşım içindeydik ancak artık nükleerin sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırmanın ‘vazgeçilmez bir parçası’ olduğu açık” diyor.

Tartışma alevleniyor

Çevre dostu olarak pazarlanan portföylere nükleerin eklenmesi tartışmaları körüklüyor. Şüpheciler, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı, Zaporizhia nükleer santralinin Rus kontrolüne girmesinden sonra küresel kaygıyı yeni seviyelere çıkarırken nükleer atıklardan uranyum tedarikine ve jeopolitik şoklara kadar uzanan bir dizi endişeye işaret ediyor.

Savunucular, bir nükleer güç reaktörünü çalıştırmanın emisyonsuz olduğunu savunuyor. Nükleer santraller, sadece az miktarda yakıt kullanarak muazzam seviyelerde elektrik üretebilir ve bu da onları diğer enerji kaynaklarından daha verimli hale getiriyor. Bu, nükleerin ABD, Fransa ve Güney Kore'de en büyük temiz enerji kaynağı olmasının nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Avrupa Birliği'nde, Fransa'nın yoğun lobiciliği, nükleerin 2022'de bloğun sözde yeşil sınıflandırmasına girmesine yardımcı oldu.

Yapay zekanın büyümesine katkısı

BlackRock Inc.'in bir birimi olan BlackRock Yatırım Enstitüsü'nde nükleer, teknoloji endüstrisi tarafından inşa edilen geniş veri merkezlerine güç sağlamak için gereken enerji karışımının bir parçası olarak kabul ediliyor.

BlackRock Yatırım Enstitüsü'nde sürdürülebilir temel yatırımın küresel başkanı ve portföy yöneticisi Alastair Bishop, “Yapay zeka benimsenmesi arttıkça, bu güç talebinin bu on yılın sonunda en az iki katına, hatta dört katına çıkması muhtemel. Bunun güç piyasası için derin etkileri olacak” diyor.

J O Hambro'da portföy yöneticisi olan Robert Lancastle, nükleer güç olmadan dünyanın yapay zekanın devam eden büyümesini destekleyecek yeterli enerjiye sahip olmasının pek olası olmadığını söylüyor.

Lancastle, yapay zeka devrimine güç sağlamak için yeterli enerji bulmanın ‘çözülmemiş büyük sorulardan biri’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Nükleerin ve belki de büyük veri merkezlerinin yakınında bulunan küçük modüler reaktörlerin yeterince takdir görmeyen ilginç bir alan olacağına inanıyoruz."

Hisse senetleri değer kazanıyor

Lancastle, 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana uranyum madenciliği şirketi Cameco Corp.'un hisselerini elinde tutuyor. Hisse senedi o yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 80 oranında değer kazandı.

Nükleer temalı şirketlere dair diğer örnekler arasında bu yıl yüzde 50'den fazla yükselen Constellation Energy Corp., yüzde 20’den fazla yükselen BWX Technologies ve hisseleri yüzde 150'den fazla yükselen NuScale Power Corp. yer alıyor. Sabit gelir tarafında yatırımcılar, Orano SA, Urenco Ltd. ve Fransız kamu hizmeti şirketi Electricite de France SA gibi şirketler aracılığıyla nükleer enerji temasına yönelik yatırımlarını genişletme fırsatı buluyor.

Net sıfır emisyon taahhütleri ve AB

Uluslararası Enerji Ajansı, 2022’de, küresel nükleer kapasitenin, dünyanın net sıfır taahhütlerini karşılamasına yardımcı olmak için 2020 seviyelerinin iki katına çıkması gerektiğini tahmin etti. Bu arada, hükümetlerin nükleer enerjiyi nasıl ele aldığının önemli jeopolitik sonuçları oldu. Almanya, Japonya'nın kaza sonucu Fukuşima nükleer santralinin 2011'deki erimesini takip eden on yılda nükleer enerji programını sonlandırdığı biliniyor. Bu karar o zamandan beri eleştirilere maruz kalıyor çünkü Almanya daha sonra Rusya tarafından tedarik edilen yüksek emisyonlu fosil yakıtlara derinden bağımlı hale gelmek zorunda kaldı.

Aynı zamanda, AB'nin 2022'de nükleer enerjiyi yeşil taksonomisine dahil etme kararı çevreci gruplardan bir dizi eleştiri aldı. Endişeler arasında, parçalanması binlerce yıl sürebilen nükleer santraller tarafından üretilen radyoaktif atıkların nasıl işleneceği yer alıyor. Bir diğer endişe ise yanlış ellere düşen nükleer teknolojilerin nükleer silah üretmek için kullanılabileceği gerçeği.

Robeco'dan Berkouwer, şirketin nükleer varlıkları seçme sürecinin denge ve denetimlerle dolu olduğunu ve yatırımların Robeco'yu nükleer güvenlik konusunda yüksek riskli ülkelere maruz bırakması durumunda devam edemeyeceğini söylüyor. Ayrıca, savunma sanayine bağlı herhangi bir nükleer hisse senedinin Robeco'nun dışlama listesine girdiğini de ekliyor.

Yatırım alanları ve maliyet sorunu

Berkouwer, uranyum madencilerinde, ekipman tedarikçilerinde, sözde küçük modüler reaktörler inşa eden şirketlerde ve nükleerin enerji karışımının önemli bir parçası olan elektrik şirketlerinde potansiyel yatırım fırsatları gördüğünü söylüyor. Ayrıca, nükleer santrallerin çoğunun düzgün çalışması için gelişmiş yazılımlara ihtiyaç duyması nedeniyle yazılım sağlayıcılarını da bu gruba ekliyor.

Ancak maliyetler sorun olmaya devam ediyor. Nükleer santraller genellikle milyarlarca dolarlık yatırım gerektiriyor ve genellikle yenilenebilir enerji tesislerinden daha uzun sürede inşa ediliyor. Janus Henderson Investors'daki küresel sürdürülebilir sermaye ekibinde kıdemli yatırım yöneticisi olan Tal Lomnitzer, bunun nükleere ‘kötü bir ün' kazandırdığını söylüyor. Yine de Lomnitzer, “Maliyetler küçük modüler reaktörlerle ele alınabilir. Hükümetlerden ve diğerlerinden alınan güvencelerle kamuoyunun algısının iyileşmesi umulabilir” diyor.

Protokol imzalandı: Rusya nükleer santrali kuruyorProtokol imzalandı: Rusya nükleer santrali kuruyor

 

Fukuşima'daki nükleer enkazın kaldırılmasına başlandıFukuşima'daki nükleer enkazın kaldırılmasına başlandı

 

İtalya nükleer enerjiye geçiş yapacakİtalya nükleer enerjiye geçiş yapacak

 

Küresel piyasalarda kaç adet nükleer reaktörün inşası sürüyor?Küresel piyasalarda kaç adet nükleer reaktörün inşası sürüyor?

 

Çin 11 yeni nükleer enerji reaktörü inşa edecekÇin 11 yeni nükleer enerji reaktörü inşa edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)