E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiYayla Agro Gıda ve MLP Sağlık sorusu---

Yayla Agro Gıda ve MLP Sağlık sorusu

Yayla Agro Gıda ve MLP Sağlık sorusu
09 Ağustos 2024 - 09:47 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ESAS FAALİYET KÂRINI DA ARTIRMALI

SORU- Yayla Gıda’yı aldığıma bin pişman oldum. Şimdi de çıkamıyorum. Bir seneden fazla oldu ki maliyetine gelsin de satayım diye bekliyorum. Hisseyle ilgili beklenti var mı?
Fatih Çöl

CEVAP-Borsada bir hisse senedi alınmadan önce araştırma yapılması ve neden alındığının gerekçelerinin netleştirilmesinde yarar var. İlerleyen süreçte alım gerekçelerinin somut gerçeklikle uyuşmadığı ya da gerekçelerin hayat bulmadığının görüldüğü noktada da hisseyi satarak aranan kritere uygun hisseye geçmek doğru olandır. Öte yandan alınan hissenin düşmesi ya da çıkmaması tek başına satış nedeni olmamalı. Asıl olan alımın dayanağının geçerliliğini yitirip yitirmediğidir.

Yayla Agro Gıda, Mayıs 2022’de borsaya gelen bir firma. O dönemde halka arz olan birçok firma gibi bu hissenin de halka arzdan sonra iyi bir performans sergilediği gözleniyor. Fiyatı Mayıs 2022’de en düşük 5,35 TL seviyesini görürken ardından Ağustos 2023’te en yüksek 25,20 TL’ye kadar çıktı. Sonrasında ise gelen satışlarla birlikte geriledi. Şimdilerde ise 12,64 TL seviyelerinde işlem görüyor. Geçen süre içinde yaşanan düşüşte alıcıların özellikle 11 TL bölgesinde daha aktif bir pozisyon aldıkları gözlendi. Fiyat bu bölgeye yaklaştığında güçlenen alıcılar, fiyatın daha da aşağıya kaymasına mani olmakta.

Geçen yıl gelirlerini yüzde 29 düşüren firma, yıl sonu kârını da yüzde 5 geriletmişti. Son paylaştığı 2024 üç aylık mali tablolarında ise gelirindeki düşüş devam etti. Yaşanan gerileme firmanın esas faaliyet kârını zayıflatsa da dönem sonu net kârlılığını yüzde 15 artırarak 402,9 milyon TL’ye çıkardı. Olumlu bir gelişme olmakla birlikte firmanın gelirlerini ve özellikle de faaliyet kârını artırdığını gözlemek önemli olacaktır.

KOSOVA’DA HASTANE İŞLETECEK

SORU- MLP Sağlık’ın önümüzdeki 2 ay için beklentisi nedir? İki aylığına boştaki paramı bu hissede değerlendirmem doğru olur mu?
Turgut Kanar

CEVAP-Borsada farklı stratejilerle kazanç elde etmek mümkündür. Kısa vadede dalgalardan istifade ederek getiri elde etmek de bu stratejilerden biridir. Söz konusu yaklaşım tarzını ağırlıklı olarak profesyoneller kullansa da bireysel yatırımcıların da bu ticareti gerçekleştirme arzusu oldukça yüksektir. Ancak kısa vadede yapılan işlemlerden kazanç elde edebilmek için yatırımcıların ciddi bir mesai harcamaları gerektiğini göz ardı etmemeleri gerekir. Söz konusu mesai bilgi edinme ve piyasaları takip etmeyi gerektirir. Bilgi donanımı yerinde işlem yapmaya imkan tanıyacaktır.

Hisse senetlerinin fiyatı kısa zaman aralıklarında ağırlıklı olarak güncel gelişmelerden ve olaylardan etkilenir. Şirket güçlü bir yapıya sahip olsa dahi kısa vadede gelişmelere bağlı olarak düşüşler yaşayabilir. Profesyonellerin ihtimal olarak bu gelişmelerden yararlanma olasılığı daha fazla olduğu halde bireysel yatırımcının bunu başarması daha zayıf bir olasılıktır. Bu da kazançtan ziyade kayıp olasılığını öne çıkaracaktır. Bu nedenledir ki bireysel yatırımcının uzun vadeli beklentilerle hareket etmesi, riskini düşürecek bir durumdur. Neticede şirketin mali yapısındaki olumlu seyrin devamı hissenin fiyatını destekleyecektir.

MLP Sağlık, geçen iki yılda önceki yıllara nazaran oldukça güçlü bir gelir ve kârlılık elde etti. Son açıkladığı 2024 ilk çeyrekte de gelir ve kârındaki büyüme devam etti. Veriler büyümenin devam edeceğine işaret ediyor. Bu da hisseyi destekleyen önemli bir dayanak. Hissenin fiyatı da buna bağlı olarak yükselmekte. Mart 2020’de en düşük 10,19 TL seviyesinde bulunan fiyat, şimdilerde 376,50 TL seviyesinde bulunuyor.

Firma son yaptığı açıklamada %80 iştiraki Samsun Medikal’in Kosova Priştine'de faaliyet gösterecek Medical Park Hospital'in binasını teslim aldığını duyurdu. Priştine'deki hastaneyi iştiraki üzerinden işletecek. Gelişmeler gelir ve kârın büyüyeceğine işaret ederken hisseye yönelik ilginin devam ettiği görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 331,50
En Yüksek: 338,50
En Düşük: 330,00
Değişim -1,04 %
FK: 12,24
PD / DD: 4,05
İşlem Hacmi 93.782.504
Toplam Adet: 280.838
Ağırlıklı Ort.: 333,78
Son Değer: 11,15
En Yüksek: 11,41
En Düşük: 11,15
Değişim -1,15 %
FK: 0,00
PD / DD: 1,60
İşlem Hacmi 76.543.360
Toplam Adet: 6.804.513
Ağırlıklı Ort.: 11,27
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK09 Ağustos 2024 23:48

    İnternetdeki uçacak kaçacak yorumların gazına geldim.01,12,2023 de 393 TL TL den altın bozdurarak 4 000 adet Gübre Fabrikaları hisse senedi aldım altının düşük fiyattan bozduğumu ve enflasyon farkını da koyunca resmen büyük zarardayım ve parayı pul ettik tabiri caiz ise.Ben de bin pişmanım resmen battım desen yalan olmaz.

  • Ercan sağlam09 Ağustos 2024 22:49

    Aldığıma bin pişmanım çok zarardayım