E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?---

Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?

Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?
30 Eylül 2024 - 11:42 borsagundem.com

Küresel borsalar art arda rekor kapanışlara giderken mayıs ayında borsadan kaçanlarsa bu getirilerden uzak kaldı. Mevsimsel göstergelere göre borsalara giren yatırımcılar yeniden yatırım için doğru zamanı bekliyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mayıs ayında satışa geçme stratejisine uyan yatırımcılar şimdilerde ise borsalara dönmek için doğru zamanı arıyor. Borsalardan altı ay uzak durmayı öneren mevsimsel borsa stratejisine uyan yatırımcılar kaçırdıkları borsa getirileri nedeniyle şüphesiz pişmanlar. Zira Dow Jones Sanayi Endeksi mayıs ayından bu yana toplam getiri bazında %12,5 yükseldi.

Peki bu mevsimsel modelin takipçileri 31 Ekim’e kadar stratejilerine sadık kalıp hisse senetlerinden kaçmaya devam mı etmeli yoksa havlu atıp borsalara geri mi dönmeli? Eğer geri döneceklerse bunu hemen mi yapmalılar yoksa bahis için doğru günü beklemeliler?

MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu soruları yanıtlarken adım adım gitmek en doğrusu. Öncelikle altı aylık borsa stratejisinin tarihsel kayıtlarını gözden geçirmekte fayda var. Dow Jones Sanayi Endeksi’nin 1890’ların sonlarında kurulmasından bu yana Cadılar Bayrımı ile sonraki 1 Mayıs arasında borsalar ortalama %5,3 oranında getiri sağladı. Diğer altı aylık dönemde elde edilen getirilerse ortalama %1,9 seviyesindeydi. Zaten ‘Cadılar Bayramı Göstergesi’ olarak da anılan bu altı aylık modelin amacı da bu iki ortalama getiri arasındaki önemli farktan faydalanmaya dayanıyor.

Dow Jones’un bu yaz elde ettiği %12,5’lik yükseliş uzun vadeli ortalamaların üzerinde olsa da benzeri görülmemiş bir durum değil. 1890’lardan bu yana Dow Jones’un ortalamaların üzerinde performans gösterdiği 21 yaz dönemi oldu. Dolayısıyla bu yaz borsaların bu kadar güçlü performans göstermesi nedeniyle model stratejiden vazgeçmek için istatistiksel bir neden yok.

Cadılar Bayramı Göstergesi’nin tarihsel kayıtlarında bir başka önemli özelliği daha var. ABD borsası genellikle yaz aylarında iyi performans göstermese de ortalamada para da kaybetmez. Hulbert temettülerin de hesaba katılmasıyla bu tablonun çok daha net olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla söz konusu altı aylık stratejiyi benimseyen bir yatırımcının sıradan bir ‘al ve tut’ stratejisini benimseyen yatırımcıdan daha düşük performans göstermesi oldukça normal.

Bazı yatırım uzmanları, ekim ayında Cadılar Bayramı'nda geçerli olandan daha iyi fiyatlarla borsaya girme hedefiyle Cadılar Bayramı Göstergesini değiştiriyorlar. Söz konusu yatırımcılar aynı zamanda mayıs yerine nisan ayında hisse senetlerinden çıkmanın daha kârlı olacağını öneriyor.

Söz konusu yatırım danışmanlarından birisi de Stock Trader’s Almanac’ın editörlerinden biri olan Jeffrey Hirsch. Borsa uzmanı hisse senedi portföylerinde hamle yapmak için en doğru zamanı belirlemek amacıyla MACD olarak bilinen bir trend takip göstergesi kullanıyor. Hirsch’in stratejisi tarihsel verilere göre Cadılar Bayramı göstergesinden daha fazla getiri sağlıyor ve riskleri de azaltıyor.

Bu yıl Hirch’in değiştirilmiş modeli Cadılar Bayramı Göstergesi stratejisine karşı özel bir meydan okumada bulunuyor. Zira borsalar halihazırda yükseliş trendinde ve MACD göstergesi de alım sinyali dönemine giriyor. Stratejinin belirlendiği kurallara göre yatırımcılar 1 Ekim ve sonrasında yeniden alım sinyali veriyor.

Hirsch borsaların mevcut güçlü performansına rağmen ekim ayına dair bir alım sinyalinin nispeten yakın zamanda gerçekleşebileceğini savunuyor. Yukarı yönlü bir hareket sonrasında borsa kayıplarının yaşanması ve son borsa getirilerinin ‘hafif bir konsolidasyonu’ birkaç gün içerisinde alıma geçmek için yeterli ön koşulları oluşturabilir.

Ekim ayı borsada zorlu geçecekEkim ayı borsada zorlu geçecek

 

Emtia piyasasında zirve tırmanışıEmtia piyasasında zirve tırmanışı

 

Altın haftaya nasıl başladı?Altın haftaya nasıl başladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)