E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYazıcı: İyileşme sürüyor düzeltme sınırlı olur---

Yazıcı: İyileşme sürüyor düzeltme sınırlı olur

Yazıcı: İyileşme sürüyor düzeltme sınırlı olur
06 Nisan 2017 - 13:21 borsagundem.com

TEB Portföy Genel Müdürü Selim Yazıcı, "Yükselişlerin ardından artık hisse bazında hareketler ön plana çıkıyor. Enerji, petrokimya, demir çelik ve otomotiv sektörlerinde fırsatlar var" diyor.

Piyasalar, Başkan Trump'ın politikalarıyla birlikte ABD Merkez Bankası'nın (FED) 2016 yılına göre daha şahin politikalar izleyeceği beklentisini fiyatlamaya başladı. Bu gelişmeler, Amerikan 10 yıllık bono faizlerinin son yıllardaki en yüksek seviyeleri olan yüzde 2,5 ve üstüne çıkmasına neden oldu. Global piyasalardaki bu seyir, diğer ülkelerin de faiz oranlan için negatif olurken hisse senetleri için ise genellikle daha pozitif bir yatırım ortamı oluşturdu.

Türkiye özelinde ise diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha çok değer kaybeden TL ve bunun faiz piyasalarına yansımasını izledik. Merkez Bankası'nın (TCMB) politika araçlarını daha proaktif kullanarak fonlama maliyetini yukarı çekmesiyle yılın başında dolar karşısında 3,94 ile en düşük seviyesini gören TL, dövize karşı değerlenmeye başladı ve oynaklığı ciddi oranda düştü. TCMB'nin para politikası belirlemedeki temel göstergesi olan enflasyonun ilk çeyrekte çift haneye çıkması ve kurdaki sıçrama uygulanmakta olan sıkı para politikasına temel oluşturdu. Capital dergisinden Talip Yılmaz, İlk çeyrekte TCMB'nin kredibilite açısından çok başarılı bir sınav vererek piyasalardaki istikrara önemli bir katkıda bulunduğunu söyleyen TEB Portföy Selim Yazıcı ile piyasaların ikinci çeyrek beklentilerini ve yatırım stratejilerini konuştu:

-Yılın ilk yarısında piyasaların önündeki kritik takvim nasıl? Hangi konular yatırımcının gündeminde olacak?

-2017 yılının ilk yarısı politika ve ekono¬mi açısından yoğun bir gündeme sahip. Türkiye açısından da şu an en önemli gündem maddesi 16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum. Referandum dışında bazı Avrupa ülkeleriyle yükselen tansiyon ve Suriye'de yaşanan politik gelişmeler, yatırımcının gündeminde olacak.

Öte yandan dünya piyasalarında hala devam eden gelişmekte olan piyasa iştahına TCMB'nin attığı doğru adımları da eklersek ilk yarıyı yerel piyasa açısından genel olarak pozitif gördüğümüzü belirtmek isterim.

Son toplantısından sonra TCMB, günlük ortalama fonlama maliyetini biraz daha yukarı çekeceğinin sinyalini verdi. Yine Kredi Garanti Fonu'nun hacimler üzerinde görmeye başladığımız olumlu etkisiyle ilk çeyrek banka kârlarını iyi bekliyoruz. Uzun vadeli faizlerde ve kurdaki bir miktar gerileme de enflasyon ve işsizlik gibi bazı verilerdeki bozulmayı dengeleyecektir.

-FED politikalarında neler bekliyorsunuz?

-ABD'de Başkan Trump'ın seçim vaatlerinde yer alan reformlarını gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği önemli olacak. Sağlık sigortası Obamacare'in iptali, olası korumacı gümrük vergileri ve kurumlar vergisi indirimi gibi konular, Amerika'yı meşgul eden gündem maddelerini oluşturuyor. Politik gündemin dışında, FED'in 2017'nin ilk yarısında iki para politikası toplantısı daha kaldı. 15 Mart'taki toplantıda beklentilere uygun olarak 25 baz puanlık bir faiz artışı kararı alındı. Güçlü devam edebilecek olan Amerikan ekonomik verisi sonrasında ilk yarıda kalan iki toplantıdan çıkabilecek şahince bir söylem veya bir karar, piyasa beklentisi olan 2017'de iki ve 2018'de üç kez kademeli faiz artırım beklentisini yukarı yönlü revize edebilir.

Bizim beklentimiz, sürprizlerin daha çok 2018'e kalmış olabileceği yönünde. Yani FED, 2017 yılında kademeli bir şekilde iki kez daha faiz artırımı yapabilir. Trump yönetiminin şimdilik yıl sonuna kalmış gibi görünen vergi, gümrükler gibi önemli kararlarına takiben FED 2018 yılına ilişkin daha net sinyaller verecektir.

-Avrupa tarafında ne bekliyorsunuz?

-Avrupa ülkelerindeki seçimler, Euro Bölgesi'nde oluşan ayrılıkçı havanın artmasına ve Euro'da diğer para birimlerine göre aşağı yönlü bir baskıya neden olabilir. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal politikalarını da yakından takip etmek gerekecek. ECB'nin geçen ay gerçekleştirdiği toplantıda, başkan Draghi'nin yaptığı açıklamalardan sonra Avrupa'da seçimler bitene kadar para politikasında ciddi bir değişim olmayacağını öngörüyoruz.

-Dolar bazında BİST-100, rakip borsalara göre ne kadar iskontolu? Bu iskonto farkı yılın ilk yarısında kapanır mı?

-Türkiye'nin son 1 ve 3 yıllık ortalama iskontosu yüzde 28 iken şu anda yüzde 23 civarında. Haliyle geçmişe nazaran bir ucuzluktan bahsetmek mümkün değil. Öte yandan mutlak anlamda bu büyüklükte bir iskontoyu da hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Nihayetinde karşılaştırma yaptığımız ülkelerin de her birinin kendilerine özel kırılganlıkları mevcut. Dolar bazında yılbaşından bu yana Hindistan'ın ardından en iyi getiren hisse senedi piyasası olduğumuz için ilk yarıda bu iskontonun daha da kapanmasını beklemek fazla iyimserlik olabilir.

-Türkiye hisse senedi piyasasında, yılın ilk yarısında nasıl hareket bekliyorsunuz?

Şirket değerlemelerine tek tek baktığımızda yükselişin aynı hızda devam etmemesi gerekir. Ancak bununla beraber referandumdan sonra kısa soluklu bir rahatlama rallisi de yaşayabiliriz. Dünya ekonomilerindeki iyileşme rüzgarını arkasına alan borsalarda düzeltmeler de sınırlı olabilir. Dolar bazında 22 bin seviyeleri önemli bir destek. Faiz ve kur seviyelerini dikkate alarak yaptığımız değerlemelere göre de TL bazında 82.000 seviyesi önemli destek.

- Dolar/TL'de yılın ilk yarısında önemli destek ve dirençler nereleri? Yatırımcı dolar/TL'de nasıl yatırım stratejisi izlemeli?

-Kur tahminlerinde global piyasalardaki gelişmekte olan ülke risk iştahı ve TCMB'nin para politikası duruşu etkili oluyor. Beklenmedik gelişmeler olmazsa bulunduğumuz noktada bu faktörler, TL'nin şu anki değerinin pekala korunabileceği, hatta bir miktar daha değerlenebileceğini işaret ediyor. Zaten biraz geçmişe gidip hem enflasyon hem iş gücü maliyeti bazlı reel efektif döviz kuru analizi yaptığımızda TL'nin değerli bir para birimi olarak sınıflandırılamayacağını görüyoruz. Destek ve direnç noktası olarak bu yıl gördüğümüz en düşük 3,52 ve en yüksek 3,94 değerleri baz alınabilir. Zira yerel yatırımcının bu noktalarda yoğun alım ve satım yaptığını gözlemledik. Özetle TCMB, FED ve ECB politikaları etkili olmaya devam edecek ve yatırımcıların bunları yakından takip etmesi gerekecek.

-Euro/TL ve Euro/dolarda beklentiniz nedir?

-Ortağımız BNP Paribas'nın da tahminleri doğrultusunda faiz farklarının hala dolar lehine çalıştığını düşünüyoruz. Belli bir zaman öngörüsü verememekle birlikte Euro/dolar değerinin parkeye (1.00) doğru hareketinin devamını öngörüyoruz. Euro/TL değeri de bu hareketi yansıtacaktır. Eğer dolar/TL mevcut seviyelerini korursa Euro/TL'yi de mevcuttan daha aşağıda bekleyebiliriz.

-Gösterge faizde beklentiniz nedir? Merkez Bankası, nasıl hareket eder?

-TCMB'nin enflasyon gelişmelerini göz önüne alarak hareket etmesini bekliyoruz. Mayıs ayına kadar enflasyon, ağırlıklı olarak baz etkisinden dolayı yukarı yönlü seyrini sürdürebilir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde TCMB'nin sıkı duruşunu korumasını bekliyoruz. FED'in kararından sonra TCMB'nin geç likidite penceresini yukarı yönlü ayarlaması, bu görüşümüzü destekledi.

-TL faiz tarafında hangi yatırım aracı öne çıkar? Tahvil, ÖST, mevduat vs.

- Faiz tarafında, devlet tahvillerinin faizlerinin mevduat oranlarına yaklaştığını gördük. Müşteriler açısından stopaj avantajı da düşünüldüğünde gelinen bu faiz seviyelerinden tahvil/ bono fonlarına giriş yapılabilir. Aynı şekilde devlet tahvili üzerine belirli bir ek getiri veren özel sektör tahvilleri (ÖST) de cazip hale geldi. Ancak ÖST'de doğru şirket seçiminin önemi arttı. Bu nedenle konusunda tecrübeli analistlerin inceleyip fona aldığı ÖST fonlar, tercih edilebilir.

TEB PORTFÖY’DEN MODEL PORTFÖY

"Referandum öncesi TL ağırlıklı olmakla birlikte bir miktar dengeli bir portföyde kalmanın gerektiğini düşünüyoruz. İç verim olarak orta vadeli devlet ve özel sektör Eurobond'larını cazip buluyoruz. Öte yandan olası kur hareketlerinden ve referandum civarı oluşabilecek fiyat hareketlerinden faydalanarak TL varlıkların ağırlığının kademeli olarak artırılması portföyün getirişini artıracaktır."

HİSSE ALIMINDA NE YAPMALI?

"Toplu yükselişlerin ardından artık hisse bazında hareketler ön plana çıkıyor. Bunun için şirketleri iyi tanımak, yakından takip etmek gerekiyor ki bunun için de profesyonel yardım almak daha doğru gibi görünüyor. Bu bağlamda yatırımcıların ya bizler gibi varlık yönetim şirketleriyle çalışmasını ya da aracı kurumların ciddi araştırma hizmeti verebilen birimleriyle istişare ederek hisse yatırımlarını yönlendirmesini tavsiye ediyoruz. Strateji olarak yurt dışı piyasalara açılmış, fazla kur riski taşımayan, yatırımlarını tamamlamış, serbest nakit akımı yüksek endüstriyel firmalar tercih edilebilir. Enerji, petrokimya, demir çelik ve otomotiv sektörlerinde bu tip fırsatlar var."

TEB PORTFÖYÜN ÖNE ÇIKAN FONLARI

2016'da hepsi TEFAS platformunda işlem gören üç yeni ürün çıkardık ve 2017'de de bu ürünlerin ön planda olmasını bekliyoruz:

Global Sukuk Fonu: Fonun stratejisinin yönetimi, BNP Paribas IP'nin Malezya'daki profesyonel ekibi tarafından yapılıyor ve bu fon ağırlıklı olarak Körfez ülkeleri ve Malezya, Endonezya tarafından ihraç edilen sukuklara (kira sertifikalarına) yatırım yapıyor. Bunun yanı sıra Türkiye'de ihraç edilen kira sertifikalarını da portföye dahil ederek Türkiye'deki İslami finans ürünleri piyasasının büyümesine ve likiditesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Yabancı Borsalar Fonu: Paris, Londra ve Singapur'dan tüm dünya piyasalarını inceleyen Fundquest Advisor uzmanlığıyla varlık dağılımı yapıyoruz. Fonun içerisinde dünya borsalarına yatırım fırsatı veren yaklaşık 15 Borsa Yatırım Fonu yer alıyor.

Eurobond Fonu: Bu konudaki uzmanlığımızı daha önce özel fonlarda yatırımcımıza sunuyorduk, yeni Eurobond fonumuzla bunu da TEFAS'a taşıdık.

Diğer kritik fonlar: Özel Sektör Bono Fonu bu yıl ürünlerimiz arasında öne çıkacağına inandığımız bir diğer strateji. Burada uyguladığımız bono seçim kriterleri oldukça yüksek standartlarda ve bu sayede yatırımcılarımıza kontrollü bir riskle mevduatın üzerinde bir getiri sunmayı hedefliyoruz. Son olarak mutlak getirill fon tipini Türk piyasasında ilk uygulayan firma olarak mevduatla yarışan benzer ürünlerin öneminin gittikçe arttığını gözlemliyoruz ve gerek TEFAS'ta gerek özel fonlarla yatırımcımıza bu imkanları da sunuyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)