E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYediemin otoparkındaki araçlar ekonomiye kazandırılacak---

Yediemin otoparkındaki araçlar ekonomiye kazandırılacak

Yediemin otoparkındaki araçlar ekonomiye kazandırılacak
05 Temmuz 2024 - 10:20 borsagundem.com

9. Yargı Paketi TBMM'ye sunuldu. Pakette, Yediemin Otoparkları'nda çürümeye terk edilen yaklaşık 15 bin aracın hızla satılarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Uzun süre otoparklarda bekletilerek çürümeye terk edilen, buluntu veya trafikten men edilen araçlar için yeni bir çözüm yolu getiriliyor. AK Parti, 9. Yargı Paketi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Bu pakette, Yediemin Otoparkları'nda şu anda yaklaşık 15 bin araç için yeni düzenlemeler yer alıyor. Amaç, bu araçların hızla satılarak ekonomiye kazandırılması. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, düzenlemede süreç şu şekilde işleyecek:

Men edilenler ve buluntular

Düzenleme buluntu ve Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafikten men edilen araçları kapsayacak. Mevcut sistemde buluntu olması nedeniyle veya Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan, ancak sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçlar Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce satılıyor. Ancak bu araçların vergi, ceza gibi borçları nedeniyle satış yıllarca sürebiliyor ve araçlar çürümeye terk edilmiş oluyor.

Hızlı satış

Teklif kapsamında 6 aylık bekleme süresinin sonunda otoparklarda bekleyen araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara, bu araçların satılacağı hususu bildirilip satış işlemlerine başlanacak. Araçların üzerinde bulunan tüm şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, satış tarihi itibarıyla kalkmış sayılarak; varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilecek.

Borçları ödenecek

Satıştan elde edilen gelirden sırasıyla; muhafaza ve satış için yapılan giderler, aracın tanıtımına yarayan numaraların tespitine ve tamamlanmasına dair giderler ve vergi, resim veya harç gibi malın aynından kaynaklanan alacaklar ödenecek. Diğer borçların da ödenmesinden sonra kalan para, varsa araç sahibi için kamu bankasına yatırılacak. 5 yıl içinde araç sahibi çıkmazsa para Hazine'ye devredilecek.

Arabulucuk

Mesleğinde 20 yılı tamamlayan hukukçular sınava girmeden arabulucu olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için ise hukuk mezunu olma şartı getirilecek. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Konusu 920 bin lirayı aşanlar ile 270 bin ila 920 bin lira arasındaki vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan ve istinaf kanun yolu incelemesinde kaldırma kararı üzerine yeniden karar verilen davalar temyiz edilebilecek.

Hakarete şikayet süresi

TBMM Başkanlığı'na sunulan 9'uncu Yargı Paketi'nde sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçlarında şikâyet süresi 2 yıl ile sınırlandırılıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin gerekçesini, "Vatandaşlarımız üzerindeki baskı ve tehdidin önüne geçmeyi hedefliyoruz" diye anlattı. Meclis tatile girmeden yasalaştırılacak yargı paketi kapsamında hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınıyor.

Kayyum süresi

Suçtan kaynaklanan mal varlıklarının aklanması, silahlı örgüt, terör örgütü, terörizmin finansmanı, suçlarının işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphenin bulunması halinde şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kayyum olarak atanmasına ilişkin düzenlemenin süresi 5 yıl uzatıldı.

Vakıflara ilişkin 'vergi' kararı

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Genel Müdürlüğün idare ve temsil ettiği mazbut vakıflar, yargı harçlarından ve teminat gösterme zorunluluğundan muaf olacak.

Yediemindeki araçlar altına dönüşecek

 

Bayram sonrası 9. Yargı Paketi Meclis'e gelecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ers05 Temmuz 2024 14:18

    Şimdiye kadar hep lafta kaldı. Sadece araba değil ciğer bütün hacize düşen varlıkların iki hafta içinde satışa konabilmektedir ve bunların ekonomiye kazandırılması için gereken düzenleme bir an önce yapılmalı.

  • Eko05 Temmuz 2024 14:16

    Yasal düzenleme şöyle olmalı; Hacize düşen araba ve konut, borç kapatılmadı için sahibine iki hafta müddet verilmeli, eğer iki hafta içinde borç kapatılmazsa, araba veya konut rayiç bedeli veya biraz iskontolu devlet kurumu tarafından hemen satışa konmalı. Ve burdan gelen nakit, borç ödemesinde kullanılmalı veya uzayan bir dava ise faizli mevduatta hesapta bloke edilmeli. Böylece araba ve konut uzun süre ekonomi dışında kalmamış olur.

  • acacu05 Temmuz 2024 10:48

    20 sene önce üniversite okurken ilk kez bu haberi görüp, acaba biz de ucuz bir araba alabilir miyiz diye heyecanlandığımızı hatırlıyorum. Ondan sonra her sene bir kez bu haber çıktı. Sonuç, değişen bir şey yok. Artık haber değeri bile taşımıyor. Önce hacizli araç satışı işine çöreklenen mafyacıkları temizlemeniz lazım.