E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen, Draghi kadar bonkör olacak mı?---

Yellen, Draghi kadar bonkör olacak mı?

Yellen, Draghi kadar bonkör olacak mı?
15 Mart 2016 - 07:14 borsagundem.com

Fed bu hafta faize ilişkin kararını açıklayacak

ECB Başkanı Draghi’nin piyasalara para saçmasından sonra gözler Fed Başkanı Yellen’e çevrildi. Ekonomistlere göre, faizi artırmayacak ama ‘engeller kalkıyor’ mesajı verecek.

Piyasalarda nefesler tutuldu ve gözler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına çevrildi. Fed’in Federal Açık Politika Komitesi (FOMC) toplantısı bugün başlayacak ve karar Çarşamba günü açıklanacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı ‘Süper Mario’ lakaplı Mario Draghi’nin geçen hafta politika faizlerini yüzde 0’a düşürmesi ve tahvil alım programını 20 milyar euro yükselterek, 80 milyar euroya çıkartmasından sonra Fed’in nasıl bir strateji izleyeceği, hangi sinyalleri vereceği merak konusu. Fed’in bu haftaki toplantısında büyük ihtimalle faizleri artırmaması bekleniyor. Ancak Fed piyasalara, ABD’de enflasyon ve istihdam iyileşmeye devam ettiği sürece küresel ekonomideki güç kaybının faiz artışlarına engel olmayacağının sinyalini verecek.

Artış sayısı üçte kalır

Bu durum Fed’in Ocak’taki toplantıda takındığı tutuma göre büyük bir değişiklik anlamına geliyor. Fed yetkilileri bir önceki zirvede, Avrupa ve Çin’deki yavaşlamanın ekonomik görünüm üzerinde yarattığı belirsizlik nedeniyle beklemede kalacaklarını bildirmişti.

Fed’in bir önceki toplantısı ABD’de 10 yılın ilk faiz artırımının yapıldığı Aralık ayı toplantısına kıyasla değişime işaret ediyordu. Fed Aralık toplantısında yayımlanan tahminlere göre bu yıl faizlerde 4 defa artış öngörüyordu.

Bu hafta açıklanacak yeni öngörülerde daha az faiz artışına dair işaret verileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları ve ekonomistlerin tahminlerine bakılırsa faizlerin bu yıl 2 veya 3 kez yükseltilmesi öngörülüyor. Fed’in faiz artış hızını azaltması, ekonomik görünümüne dair artan endişelerden ziyade petrol fiyatlarındaki düşüş ve hisse piyasasında Ocak’ta yaşanan kayıplardan kaynaklanıyor.

Son Fed toplantısından bu yana enflasyon istikrar belirtileri ortaya koyarken, Dallas Fed’in yayımladığı enflasyon verileri tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 1.9 ile Fed’in yüzde 2’lik hedefine en yakın noktaya geldiğini gösterdi.

Diğer taraftan ABD işsizlik oranı Şubat ayında yüzde 4.9 ile Fed’in tam istihdamı yansıttığını düşündüğü noktaya yakın seyretti.

Haziran’da eli iyice güçlenecek

MInneapolIs Fed eski başkanı Narayana Kocherlakota, ABD Merkez Bankası’nın muhtemel faiz artırımları hakkında, “Haziran ayı kesinlikle bir ihtimal gibi görünüyor” dedi. Güvercin mesajlarıyla tanınan Kocherlakota, piyasa bazlı enflasyon beklentilerinin Fed’in son toplantısından bu yana iyileşme gösterdiğini söyleyerek, bunun da “pozitif” bir gelişme olduğunu belirtti.

Prudential Financial piyasa stratejisti Quincy Krosby de ABD Merkez Bankası’nın stratejisiyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Haziran ayı itibarıyla ellerinde çok veri olacak ve bu da onlara yardımcı olabilir. Hatta bu rakamlar faizlerin düşük kalmasından yana olan üyelerin de somut bir sonuca varmalarını destekleyebilir.”

Bu yıl 50 puan artıracak

Ekonomistler, Fed’in bugün başlayacak ve yarın sona erecek Federal Açık Politika Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri sabit tutacağını öngördü. Financial Times’ın anketine katılan 53 üst düzey ABD ekonomisi ile ilgilenen uzman, Fed’in bu toplantısında faizleri sabit tutacağını belirtirken, bununla birlikte küresel ekonomideki belirsizliğin Haziran ayındaki normalleşmenin önünde duramayacağını bildirdi. Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 70’inden fazlası Fed’in Haziran toplantısında faizleri artıracağı öngörüsünde bulundu. Haziran’dan sonra beklentinin en yüksek olduğu ay Eylül oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 60’ından fazlası Fed’in bu yıl toplamda 50 baz puan faiz artışına gideceğini tahmin etti. Ankete göre, çok kısıtlı da olsa faizlerin indirileceği yönünde de bir beklenti söz konusu.

Ancak ekonomistlerin çoğunluğu ABD ekonomisi için negatif faizin işlevsel olmayacağı görüşünde hemfikir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)