E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen endişelenmemeli---

Yellen endişelenmemeli

Yellen endişelenmemeli
19 Ağustos 2015 - 08:16 borsagundem.com

Fed Başkanı Yellen’in faiz artırımı öncesinde endişelenmesi gereken pek çok etken var ancak ürkek ABD tüketicileri bunlar arasında yer almıyor

Fed Başkanı Janet Yellen, 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez faiz artırmaya hazırlanıyor ve endişe etmesi gereken pek çok etmen bulunuyor. Ancak ürkek ABD tüketicileri bunlar arasında değil.

JP Morgan Chase & Co. ve Moody’s Analytics Inc. analistlerine göre harcamaları ile ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketiciler artık hisse senedi ve tahvil değerlerindeki düşüşe eskisi kadar duyarlı değil. Hisse senedi ve tahviller, faiz artırımının ardından tipik olarak düşüşe geçer.

JP Morgan ekonomisti Jesse Edgerton, “Varlık fiyatları geçtiğimiz birkaç yılda artış gösterdi ve büyük bir tüketim patlaması görmedik. Dolayısıyla varlık fiyatları gerilerse büyük bir düşüş beklemiyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Edgerton ve meslektaşı Michael Feroli, refah etkisi olarak adlandırılan ve hane halkı refahındaki değişimin harcamalara olan etkisinin göstergesini hesapladı. Sonuca göre gösterge 2008-2009’daki resesyon öncesindekinden yarı oranda güçlü.

Tahminlerine göre 2008 başından bu yana refahtaki her bir ekstra dolar için tüketici harcamaları 1.7 sent artış gösterdi. Bu rakam 1952’den Aralık 2007’de sona eren son genişlemeye kadar olan periyotta 3.9 sent seviyesindeydi.

Söz konusu düşüşte pek çok faktör neden teşkil edebilir. Bunlar arasında Büyük Buhran’da fiyatların baş aşağı düşmesinin ardından hisse senedi fiyatlarına fazla bel bağlamaya isteksiz olma yer alıyor. Ek olarak yükselen eşitsizlik finansal varlıkların az sayıda kişi üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu.

Bundan bağımsız olarak azaltan refah etkisi Fed’in faiz artırımı yaklaşırken önem arz ediyor. Para politikasının sıkılaşması varlık fiyatlarını aşağı çekebilir  ve tüketicilerin portfolyolarını daha az değerli hale getirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)