E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen'dan 'şahin' duruş---

Yellen'dan 'şahin' duruş

Yellen'dan 'şahin' duruş
15 Aralık 2016 - 04:33 borsagundem.com

Amerikan Merkez Bankası Fed beklendiği gibi faizi 25 baz puan artırdı ancak piyasaların 2017 için 2 kez daha faiz artışı beklentisine karşılık 3 kere artırabileceğini açıklaması piyasaları sarstı

Amerikan Merkez Bankası Fed, bir yılın ardından yeniden faizi artırdı. Fed’in dün faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Beklenildiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan artıran Fed, faizi yüzde 0.25-0.50 aralığından yüzde 0.50-0.75 aralığına yükseltti. Ayrıca, Fed üyelerinin 2017 yılı için en az 3 faiz artışı öngördükleri açıklaması piyasaları sarstı. Dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanmaya başlarken ABD on yıllık tahvil faizleri yüzde 2.52’nin üzerine yükseldi. Türk Lirası, Fed öncesi 3.4641 lira iken kararla beraber 3.54 liraya yaklaştı. Altın yüzde 1’e yakın değer kaybederken Euro/dolar paritesi 1.05 seviyesine düştü. Piyasalar 2017 yılı için 2 faiz artışı kararı bekliyordu ve bunun Fed üyelerince 3 olarak açıklanması gelişmekte olan ülkeler için kötü haber oldu. Doların, İngiltere sterlini, Euro, Japon yeni, İsviçre frangı, Kanada doları, İsveç kronu karşısında değerini gösteren dolar endeksi 102 seviyesine yükseldi.

TRUMP ETKİSİ

Fed, faiz artırımı için istihdam piyasası ve enflasyona beklentilerin gerçekleştiği belirtilirken kararın oybirliğiyle aldığını açıkladı. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomide önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirterek enflasyonun yüzde 2’lik hedefe yaklaştığını söyledi. ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın genişlemeci mali politikalarının Fed’in kararında etkisi olup olmadığı sorusu üzerine Yellen, komite üyelerinin bir çok faktörü göz önüne alarak karar verdiğini ve elbette bu politikaların olası etkilerinin de kararlarında dikkate alındığını belirtti. Yeni politikaların işsizliği azaltarak enflasyonu daha hızlı şekilde hedefine ulaştırabileceğini söyleyen Yellen, ancak halen ekonomik görünümde çok fazla belirsizlik olduğunu vurguladı. Yellen, 4 yıllık görev süresini tamamlamasının ardından atanamayabileceğinin farkında olduğunu söyleyerek yönetim kurulu üyesi olarak da görevini sürdürebileceğini söyledi.

BELİRSİZLİK STRESİ

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, yeni yıl öncesi Fed’in piyasalara beklenileni vermediğini dile getirerek hem Trump belirsizliğinin hem de Yellen’in göreve devam edip etmeyeceği belirsizliğinin piyasalarda stres yarattığını vurguladı. Paksoy, dolar endeksindeki 102’nin üzerinde hareketin ve ABD on yıllık tahvil faizlerindeki yüzde 2.5 seviyesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Tüm gelişen ülkeler strese girdi. Bizim için de artık haftaya Merkez Bankası’nın toplantısı daha önemli oldu. Global piyasalarda bizim Merkez Bankası’nın ölçülü bir faiz adımı atacağı beklentileri var. Ve bu artık daha da önemli oldu” dedi.

GÜVERCİN DEĞİL ŞAHİN OLDU

GEDİK Portfoy / Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, FED‘in 3 artırım sinyali vermesinin doları kuvvetlendirdiğini vurgulayarak “Fed genelde menüde acılı adana varsa servisi yoğurtla yaparak can yakıcı olmamaya özen gösterir. Bu yumuşatıcı misyon da başkanlara düşer. Yellen toplantıda güvercin değil aksine şahin sayılabilecek bir duruş ortaya koydu. Başka bir deyişle acılı Adana servisi yoğurtla değil acı biberle gerçekleşti. Olabildiğince dolar pozitif sayabileceğimiz bu karar dolara geride kalan üç ayda gerçekleştirdiği ralliye benzer bir seyahat bileti çıkarır mı derseniz bence zor. Ancak beklenti bitti satışlarını frenleyip bir paraşüt etkisi göstermesi de sürpriz olmaz” dedi.

TRUMP’I BEKLİYOR

DENİZBANK Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, büyüme ve enflasyon kalemlerinde “Trump efekti”nin şu an için bekle-gör durumunda olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şu an için risk algısında bozulmanın şiddetini artıracak ekstra bir durum olduğu kanaatinde değilim. 2016 yılına da bu düzeylerde faiz artışı beklentisi ile girdiğimizi unutmamak lazım. Türkiye özelinde konuşacak olursak, yatırımcı algısını yeniden olumluya çevirecek, emsallerimizden negatif yönde ayrışmayı hızlandıracak adımlardan kaçınmamız gerekiyor.” (Hürriyet / Şebnem Turhan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)